Hlavní obsah

10 druhů cukroví ze 3 těst? Víme, jak na cukroví pro lenochy!

Foto: Little Hand Creations, Shutterstock.com

Foto: Little Hand Creations, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co si budeme povídat, i v dnešní době se leckdo rád pochlubí, kolik druhů cukroví letos napekl. A čím víc, tím lépe, samozřejmě. Pokud byste svůj repertoár rádi rozšířili, ale nemáte čas zadělávat spoustu různých těst, poradíme vám, jak na to! Zazáříte a práce navíc vás to bude stát minimum.

Článek

Jsou samozřejmě těsta, která se hodí jen na jeden druh cukroví a nic moc jiného z nich nevyrobíte – mezi taková určitě patří třeba těsta na vanilkové rohlíčky nebo perníčky. (Tradiční vánoční recepty) My pro vás ale máme skvělý plán, jak si těsta připravit a zpracovat je efektivně tak, že z nich bude skutečně velký výběr různorodého cukroví.

Linecké těsto je základ

Pokud chcete vybrat těsta, jež jsou opravdu víceúčelová a ze kterých můžete vyrobit několik různých druhů, musí být spíš chuťově méně nápadná. Jakmile do nich přidáte nějaké to koření, rozhodně je ozvláštní, ale tahle atypická chuť už pak bude snadno rozeznatelná. Pokud vám to nevadí, tak se samozřejmě meze kořenící fantazii nekladou.

A o jakých těstech tedy mluvíme? Primárně o těstu na linecká kolečka. Jen z toho díky různým vykrajovátkům, krémům, marmeládám a polevám můžete vyrobit prakticky neomezené množství druhů cukroví. S rybízovou a meruňkovou marmeládou udělejte klasické promazávané linecké.

Jak kouzlit s lineckým

Pak vezměte do ruky jiné tvary, například komety, stromečky, srdíčka a anděly. Vykrájené komety ještě před pečením potřete žloutkem a posypte trochou cukru. Stromečky slepte malinovou marmeládou, máčejte v čokoládě a ozdobte barevnými posypkami. Srdíčka spojte nějakou sladší marmeládou a máčejte v na červeno obarvené cukrové citronové polevě. Anděly mažte máslovým ořechovým krémem a jen pocukrujte. A tak dál a tak dál – už jen z vyjmenovaného máte hned pět různých druhů cukroví!

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Linecké těsto se může stát základem nepřeberného množství druhů cukrovíFoto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Nezapomeňte na jeho tmavou verzi

Druhé univerzální těsto je kakaové linecké – připravíte jej stejně jako klasické světlé, jen místo 1 lžíce mouky v receptu přidáte 1,5 lžíce kakaa. U něj platí totéž, co u světlého: Kombinujte různé marmelády a krémy s různými polevami a další skvělé druhy jsou na světě.

Co takhle kolečka promazat višňovou marmeládou a světlou polevou (třeba bílou čokoládou nebo klidně bílkovou) nazdobit jako vánoční ozdoby? Nebo obyčejné kapky promažte marmeládou z černého rybízu a jednoduše pocákejte citronovou cukrovou polevou. Kolečka můžete spojit i čokoládovým krémem, jen zlehka omočit v rozpuštěné čokoládě a hned navíc namočit v kokosu.

Dále rozválené těsto přejeďte ještě reliéfním válečkem a vykrájejte jen jednoduché velké kytičky – budou velmi efektní. Oblíbená jsou i dvoubarevná linecká kolečka: tence vyválený plát světlého lineckého překryjte tenkým plátem tmavého, ještě jednou válečkem přejeďte, aby se těsta k sobě spojila, a srolujte jako roládu. Pak jen příčně nakrájejte na kolečka a pečte, jak jste zvyklí.

Foto: AnikonaAnn, Shutterstock.com

Tmavé linecké je skvělé v tom, že ho snadno připravíte současně se světlým. A potom je můžete i vzájemně kombinovatFoto: AnikonaAnn, Shutterstock.com

Ořechů není nikdy dost

Třetí univerzální těsto je jednoduché ořechové. Z něj uděláte klasické světlé ořechy, když jej dáte do rohlíčkových či pracnových formiček a pospojujete pařížskou šlehačkou (nebo někdo radši i ořechový krém), další skvělý druh je na světě. Rohlíčky můžete stejně jako ty linecké vyrobit i prostým vyválením hada, jeho nakrájením na asi 5cm kousky a ohnutím do tvaru rohlíčku.

Totéž těsto ostatně můžete i vyválet, vykrájet a marmeládou poslepovat stejně jako klasické linecké. V neposlední řadě z něj můžete udělat i základové mističky na plněné košíčky nebo ořechové mušličky plněné vanilkovým krémem. Receptů na ořechové těsto je spousta, zkuste ale třeba plněné ořechy s krémem nebo ořechové slzičky.

Foto: Azra H, Shutterstock.com

Ořechové těsto můžete využít více způsoby než pouze těmi, na které jste zvyklíFoto: Azra H, Shutterstock.com

Tak co? Posbírali jste inspiraci, co všechno letos napečete? Anebo jste zastánci nepečeného cukroví? Nejen tyto recepty, ale i mnohé další, spolu s dekoracemi a vánočními nápady, najdete ve speciálu Vánoce.

Reklama

Načítám