Hlavní obsah

Desatero kroků k vysněné postavě

Foto: Thinkstock

Bez pravidelného pohybu neshodíte natrvaloFoto: Thinkstock

Reklama

Stále ne a ne zhubnout? S tipy „šéfa" našeho Hubnoucího komanda Petra Havlíčka, externího konzultanta společnosti Nutrend, se vám to jistě povede. Takže vzhůru za vysněnou postavou, kterou můžete mít ještě do léta!

Článek

Žádný výsledek se nedostaví zadarmo a není otázkou okamžiku. Pevná vůle je jen na vás. Nezbytné je ale dodržování těchto zásad:

1. Pohyb

Pohyb je lidem přirozený již od pravěku. „Bez pravidelného pohybu výsledku trvalé redukce váhy nikdy nedosáhnete. Doporučovaná pohybová aktivita je minimálně třikrát týdně," radí výživový poradce. Nemusíte se zavírat jen do posilovny a mučit své tělo. Zpočátku postačí i svižnější procházka na čerstvém vzduchu. Navíc pohyb může sloužit jako skvělý předěl mezi pracovní a odpočinkovou částí dne.

2. Pití

Dostatečné množství vhodných tekutin je naprostý základ. Pijte v pravidelných intervalech. Minimum za den je jeden a půl litru tekutin. K tomu je potřeba tělu dodat ještě další tekutiny během fyzické aktivity. Mějte na stole vždy sklenici vody, tak, aby byla na očích. Uvidíte, půjde to. Nic se ale nesmí přehánět, i nadměrný příjem tekutin organismus zatěžuje, a to především ledviny. Postačuje 3dcl na 10 kilogramů hmotnosti.

Foto: Thinkstock

Pitný režim je důležitýFoto: Thinkstock

3. Priorita

Váš organismus má své priority. Buď energii vyrábí, nebo uskladňuje. Umožněte mu to tím, že budete jíst vždy v klidu. S velkým jídlem nespěchejte a jídlo hodně kousejte. Pokud se chystáte sportovat, snězte poslední jídlo, které bude obsahovat malé množství bílkovin a tuků, nejpozději jednu až půldruhé hodiny před začátkem aktivity. Nezapomeňte se najíst i po cvičení. Tělo potřebuje energii na regeneraci. Pokud jídlo po cvičení vynecháte, výrazně se tak prodlouží doba potřebná pro regeneraci organismu. Pokud má být jídlem po cvičení  večeře, a vy ji vynecháte, může dojit ke zhoršení kvality spánku.

4. Přirozenost

5. Pestrost

Vybírejte si jídlo, které je i na pohled lákavé. Ne nadarmo se říká, že jíme i očima. Nebojte se vyzkoušet i méně obvyklé potraviny a recepty. Ať je váš jídelníček opravdu pestrý a barevný a lahodí nejen jazyku, ale i oku. Jednou za čas si dejte i jídlo, které možná nespadá do kategorie redukčních jídel.

6. Pravidelnost

Snažte se jíst v pravidelných intervalech zhruba každé 3 hodiny. Pravidelný jídelníček vám bude oporou na cestě k optimální váze. Držet redukční dietu rozhodně neznamená hladovět.

7. První jídlo

Zásadně nevynechávejte snídani. Její absence prokazatelně vede k poklesu výkonnosti organismu a k nárůstu váhy. Snídaně je základ dne. Dodá vám potřebnou energii pro nastartování organismu do nového dne.

8. Puls

Při pohybové aktivitě používejte měřič tepové frekvence, pomůže vám lépe hlídat zatížení organismu, a tím pádem můžete ovlivnit i živiny (tuky nebo cukry), které bude váš organismus při fyzické aktivitě dominantně spalovat. Zároveň vám pomůže optimalizovat váš tréninkový program.

Foto: Nutrend

*Osvěžující nápoj s obsahem L-CarnitinuFoto: Nutrend

9. Parťák

Ve dvou se to lépe táhne, proto v tom určitě nebuďte sami. Cesta k optimální váze je náročná, a když máte s kým sdílet své pocity, půjde to snadněji.

10. Plnohodnotný spánek

Velmi opomíjenou součástí redukce hmotnosti je dostatek spánku. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je základem předpokladem kvalitní regenerace, pevného zdraví, a dokonce i štíhlé postavy. Nekvalitní či nedostatečně dlouhý spánek je rizikovým faktorem vzniku onemocnění kardiovaskulárního systému, diabetu mellitu 2, a dokonce i obezity. Spěte proto alespoň 6 hodin, nejlépe 8 hodin denně (v kuse). Krátce před spaním nesportujte ani nepracujte.

Tip Hubnoucího komanda: CARNITIN DRINK

Jestli se chcete úspěšně zbavit přebytečných kilogramů, pomozte tělu při sportu. Naším tipem je osvěžující hotový nápoj bez cukru vhodný pro doplňování tekutin během vaší fyzické aktivity. Obsahuje 1 g L-Carnitinu a další funkční látky, jako jsou kofein, taurin či vitamin B3. Více se o něm dozvíte zde. Hledáte-li nový vítr do plachet svého hubnutí, zkuste si zacvičit podle našeho dnešního videa s Robinem!

Reklama

Související témata:

Načítám