Hlavní obsah

10 metod, které omladí pleť

Foto: Thinkstock

Každá pleť potřebuje občas vzpruhuFoto: Thinkstock

Reklama

Že už vaše pleť není, co bývala? Objevily se první vrásky, kůže ztrácí elasticitu a je mírně zašedlá, místo aby byla rozjasněná? Jestli se s tímhle faktem nechcete smířit, je na čase dodat jí vzpruhu! Metod je celá řada, stačí si jen vybrat. Tady jsou ty, jejichž výsledky budou rozhodně patrné!

Článek

Pomocí nejmodernějších metod můžete spolehlivě čelit úhlavním škůdcům krásné pleti, jako jsou stres, znečištěné prostředí, zemská přitažlivost i genetické dispozice. Dnes už to dávno není jen ženská záležitost, i muži touží projevy stárnutí zpomalit. Ukážeme vám jak.

1. Pravidelná péče

Není nad každodenní ošetření kvalitní kosmetikou. Abyste v budoucnu nemuseli řešit výplně a zbrušování, měli byste začít již kolem 25 let, nejpozději však ve třiceti. Ani nejnovější krémy nemohou dělat zázraky, nicméně vhodně zvolená kosmetika působí jako prevence a zpomaluje proces stárnutí kůže. Mezi standardní péči patří každodenní ošetření pleti, a to ráno a večer pomocí pleťového krému a jednou týdně aplikace speciální masky. (Na suchou pleť je ideální například maska Oatifix od Lush z mletých ovesných vloček a banánů, na mastnou pleť Deep Cleansing Emergency Mask od Clinique, na smíšenou  Clay Pack z přírodního bahna a aloe vera od Nuskin). Alespoň jednou za měsíc byste měli zajít na odborné ošetření ke své kosmetičce, která vám zároveň pomůže se správným výběrem vhodných přípravků přímo na míru.

Cena:dle vybraného přípravku.

2. Chemický peeling

Jde o poměrně zaběhnutou metodu. Jako u každého peelingu, i zde dochází ke zbroušení a zjemnění kůže. Chemickým se nazývá proto, že se k vyhlazení vrásek a projasnění pleti využívají ovocné kyseliny. Jejich účinek je patrný ihned. Urychlují proces odlupování kůže. Má skvělý efekt i na drobné pigmentové skvrny, které dokáže poměrně úspěšně odstranit. Nevýhodou je, že po ošetření nesmíte na sluníčko. Je tedy čas vyrazit na kúru již teď a ne v době dovolených. Obvykle se ošetření provádí opakovaně 4–5x v intervalech po 7 až 14 dnech. Více informací najdete zde.

Cena: zhruba 1000 korun za jednu aplikaci.

3. Mezoterapie

Tento zákrok koriguje zejména obličejovou partii, ale používá se také k vypínání kůže na krku a dekoltu. Mezoterapie je minimálně invazivní postup, při kterém se speciální léčivé roztoky aplikují mikroinjekcemi do střední vrstvy kůže (mezodermu), tedy přibližně do hloubky 4 mm. Léčebné roztoky obsahují vysoké koncentrace vitaminů, aminokyselin a koenzymů. U vysušené pokožky, kde je třeba vypnout drobné vrásky, je roztok kombinován s kyselinou hyaluronovou. Po zákroku můžete mít mírný otok kolem míst vpichu a kůže může být až 2 dny zčervenalá. Po tuto dobu byste neměli chodit na sluníčko.

Cena:podle rozsahu ošetřovaného místa, v průměru kolem 4500 korun.

4. Oxy-jet

Jde o metodu, při níž se do podkoží dostávají účinné látky jako kyselina hyaluronová a další spolu s kyslíkem, a to za pomoci tlakové kyslíkové sondy. Zákrok je podle odborníků bezbolestný. Pleť po něm působí velmi svěže a omlazeně. Kůže je vypnutá, a to okamžitě. Počítejte ovšem minimálně se třemi návštěvami zhruba po týdnu, aby byl efekt trvalý.

Cena:je velmi variabilní. Začíná zhruba na třech tisícikorunách, ale může se vyšplhat až na desítky tisíc.

5. Ošetření laserem

V poslední době se lasery skloňují ve všech pádech. Používají se i při omlazení pleti. Je trochu problém se zorientovat v typu laseru, protože neustále přicházejí na trh nové a lepší varianty, které slibují ještě patrnější efekt. Jedním z nejnovějších je takzvaný frakční laser. S jeho pomocí se ošetřuje obličej v malých bodech, mezi kterými zůstávají nedotčené malé plošky. Kůže se následně obnoví. Obecně po ošetření laserem je kůže vypnutější, rozjasněná a vláčná. Vybírejte si podle toho, kdo s přístrojem pracuje. Přednost dejte dermatologovi. U ošetření laserem počítejte s opakovanou aplikací, protože výsledek je vždy dočasný, což záleží vždy na typu laseru.

Cena: pohybuje se řádově v tisícikorunách.

Foto: Thinkstock

Neztrácejte naději, jen si vyberte tu správnou metoduFoto: Thinkstock

6. Radiofrekvence

Radiofrekvence využívá teplo, které působí na podkoží pomocí radiofrekvenční energie. Speciální přístroj vysílá tuto energii do spodních vrstev kůže a tam se mění v teplo, které pozitivně ovlivní kolagenová a elastinová vlákna. Pleť je ihned po ošetření vypnutá a pevná. Počet potřebných ošetření záleží na stavu pokožky. Všeobecně se však doporučuje 4–6 ošetření, mezi kterými by měla být pauza 15–20 dní. Následná ošetření se považují za udržovací.

Cena:od 3000 korun za ošetření.

7. Fotorejuvenace (IPL)

Metoda funguje na principu zahřívání pokožky velmi nízkými dávkami pulzního světla IPL. Po zahřátí dochází ke stimulaci buněk, které produkují kolagenní vlákna, a obnovuje se jejich tvorba. Díky fotorejuvenaci můžete korigovat i drobné pigmentové skvrny, ale především vyrovnává pleť. Doba hojení je zhruba 2 až 4 týdny. Následně je třeba důsledně se chránit proti slunci krémy s vysokým UV filtrem až 50+, a to i několik měsíců.

Cena:od 700 korun.

8. Mikrodermabraze

Metoda je založena na zbroušení vrchních vrstev kůže podobně jako u chemického peelingu. Uplatňuje se nejen pro vyhlazení drobných vrásek, ale také k odstranění jizviček po akné, vyhlazení dekoltu a také pro omlazení kůže na rukou. Speciální přístroj produkuje drobné krystaly, které brousí odumřelé buňky. Výhodou je cenová dostupnost, je ale třeba ošetření několikrát opakovat a kůže je velmi citlivá na sluneční paprsky.

Cena: od 400 korun. Za obličej, krk a dekolt zaplatíte zhruba kolem 3000 korun.

9. Botulotoxin

Stále využívanou a spolehlivou metodou je i injekční aplikace botulotoxinu. Nejčastějším využitím je vypínání vrásek na čele, ale spolehlivě se uplatní i na vrásky kolem úst. Látka se vpichuje do ošetřovaného místa, kde zmrazí mimické svaly. Díky tomu se vrásky vypnou. Lze aplikovat jen u drobnějších vrásek. U těch hlubokých je potřeba dodat pod kůži takzvanou výplň. Efekt vydrží 4 až 6 měsíců. Pak se postupně mimickým svalům navrátí jejich funkce. Po častější aplikaci se délka trvání efektu prodlužuje a mimické svalstvo ochabuje.

Cena:začíná někde na 2000 korunách, ale v průměru se pohybuje okolo 4500 korun v závislosti na hloubce vrásek a velikosti ošetřovaného místa.

10. Výplně

Spolehlivou metodu nabízí samozřejmě i plastická chirurgie. Kůže je vypínána pomocí speciálních výplní. Do ošetřovaného místa se injekčně vpravují husté gely (obsahují látky na bázi kyseliny hyaluronové a podobně), které se postupem času vstřebají. Většinou to trvá od půl roku do dvou let v závislosti na druhu materiálu a jeho vstřebávací schopnosti. Zákrok je bezbolestný a efekt okamžitý. Rozmohly se však i metody, při nichž se k výplním používá vlastní tuková tkáň. Tyto zákroky by měl provádět zkušený plastický chirurg, jelikož mohou být nevratné. Dejte proto přednost zavedené klinice.

Cena:výplně na injektivní bázi stojí zhruba od 3000 korun.

Tak kdy své okolí překvapíte svým novým já?

Reklama

Související témata:

Načítám