Hlavní obsah

10 tipů, jak urychlit hubnutí

Foto: Thinkstock

Na zrychlení spalování funguje u každého něco trochu jinéhoFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete zhubnout? Pak vám tělo musí dobře spalovat tuky. Když tohle nefunguje, můžete se snažit, jak chcete, ale výsledků se nedočkáte. Jak tedy svůj metabolismus nastartovat, aby mu spalování šlo dobře, či ještě lépe? Poradíme vám, jak na to. A máme pro vás hned 10 tipů!

Článek

Na každého funguje něco jiného. Takže pokud jste slyšeli, že kamarádka frčí v karnitinu nebo si dává před cvičením kávu, a na vás nic takové nezabírá, nehledejte v tom chybu. „Pomalý metabolismus může mít několik příčin,“ říká poradce Radek Mirovský. „Od špatných stravovacích návyků, genetické dispozice, poruchy štítné žlázy až po časté opakování diet,“ doplňuje odborník.

Najít důvod, proč vy zrovna hubnete pomalu, či dokonce vůbec, proto není úplně snadné. Chce to nejen naučit se vnímat své tělo, abyste věděli, co vám prospívá, či naopak. Ale i zkoušet a hledat různé cesty. Co tedy zrychluje metabolismus a pomáhá ve spalování tuků?

1. Jógové pozice

„Pro rozpohybování metabolismu existují pozice, které vám s tím pomohou,“ říká majitel Energy studia a jógový lektor Václav Krejčík. Stačí zajít na specializovanou lekci Slim jógy a budete vědět, které to jsou. „Sestavy jsou zaměřené na rozpohybování vnitřních orgánů, ale i formování paží, zad, břicha, nohou a hýždí,“ říká instruktor. Jakmile se je naučíte, stačí vám si je občas zacvičit, zhruba na dvacet minut, a budete vidět, jak rychle tělo zareaguje. Nebudete stíhat doplňovat tekutiny.

2. Pořádná snídaně

Že si nezvládáte po ránu ani namazat chleba, natož abyste se k prvnímu jídlu dne posadili? Chyba. Pak nechtějte, aby vám šlo hubnutí. Snídaně je to nejdůležitější z celého dne. „Měla by být vydatná a snědená v klidu,“ upřesňuje Jana Altnerová. Dopřát si můžete i kaloricky bohatší jídlo: ovesnou kaši, míchaná vajíčka, cornflakes s mlékem a podobně. Snídaní se nastartujete!

Foto: Thinkstock

Snídaně startuje metabolismusFoto: Thinkstock

3. Pravidelné menu

Většina lidí řeší svou nespokojenost s tělesnými proporcemi tím, že přestane jíst. Zase špatně! „Jíte-li totiž málo, tělo si všechno uloží do zásob,“ říká Lada Nosková z Diet Plan. „Pokud si každou chvíli něco uďobnete, není organismus ve stresu, kdy že dostane další příděl, a všechno pěkně zpracuje,“ doplňuje dál. Netvoří se vám tak žádné zásoby, ale naopak. Vzpomeňte si na naši Hanku z projektu Hubneme ProŽeny.cz, která stejně jako Eva vyměnila dvě porce denně za pět, a rázem jí kila letěla dolů. Nezapomeňte na vlákninu!

4. Doplnit stravu

Někdo nad nimi láme hůl, jiní na ně nedají dopustit: spalovače tuku. Vybrat si můžete od l-carnitinu až po termogenní (zahřívací) pilulky. Každopádně vám nesmí uniknout i další podstatná věc: bez fyzické aktivity jsou vám tak trochu k ničemu. Fungují v momentě, kdy se tělo rozpohybuje a svaly začnou pracovat. Jak velké výsledky mají, závisí pochopitelně na mnoha faktorech, od kvality výrobku až po vaši poctivou snahu.

5. Běhání na lačno

„Myslela jsem si, že vstát ráno a jít hned běhat, nemůžu nikdy zvládnout,“ popisuje čtenářka Hanka. Její návod, jak se jí povedlo shodit další kila, si přečtěte tady. „Byla jsem vždycky spáč. Jenže člověk si skutečně zvykne, když chce,“ vyjadřuje se s tím, že nakonec jí běhání popostrčilo ručičku na váze. „Ranní dvacetiminutovka, po níž jsem si připadala pěkně rozpohybovaná do celého dne, mi připadala časem už samozřejmá.“ Takže, jak na to? Vstát, trochu pomerančového stoprocentního džusu do žaludku, a vzhůru párkrát oběhnout okolí.

Foto: Thinkstock

Zkuste si ráno zaběhatFoto: Thinkstock

6. Jezte více bílkovin

Není potřeba do sebe soukat kuřecí a vaječné bílky, jak to možná znáte od kulturistů. Ale bílkoviny by měly tvořit 30 až 40 procent vašeho jídelníčku. Zvlášť vegetariáni, kteří chtějí zhubnout, bílkoviny (maso, ryby a jiné) opomíjejí. Proto zkuste další varianty: tofu, tempeh, čočku, fazole, cottage sýr a podobně.

7. Vytvořte si svaly

„Funkcí svalů, a především jejich prací se tuky spalují,“ popisuje trenér Radek Mirovský. Pakliže si cvičením zpevníte tělo (stačí jen trochu), pomohou vám se zásobami tuku. Inspiraci, které cvičení si vybrat, aby vás to bavilo, najdete třeba v našem videu Jak vám bodypump zpevní tělo.

8. Choďte dříve spát

Usínáte-li po půlnoci, nemá vaše tělo nic z fáze nejkvalitnějšího spánku, které probíhá před dvanáctou hodinou. Nebudete-li dobře odpočinutí, nebude mít vaše snažení žádný efekt. Tělo se při nadměrné únavě brání opakem, tedy tloustnutím.

9. Používejte zahřívací koření i čaj

Jak už jsme psali v článku Rozpohybujte hubnutí i v zimě, mělo by se do vašeho jídla dostat více pepře, chilli papriček, ale třeba také zázvoru či skořice. Zahřejí a probudí tělo v lepším výkonům!

10. Pijte nejen vodu, ale i kávu a čaj

Jak známo káva i čaj s teinem (zelený, černý, bílý) pomáhají stimulovat centrální nervovou soustavu. Někdo jejich účinků využívá i před sportovní aktivitou, neboť umí povzbudit a zároveň vylepšit spalování až o pět až osm procent.

Máte i vy nějaký osvědčený tip, který vám umí rozpohybovat metabolismus a urychlit tak spalování? Dejte nám vědět!

Reklama

Související témata:

Načítám