Hlavní obsah

3 stálice z cukrárny: Připravte si doma punčák, větrník nebo rakvičku!

Foto: David Háva

Jako z cukrárny!Foto: David Háva

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by je nemiloval. Stálice z cukráren, které se navzdory všem trendům udržely na výsluní. Rakvičky, větrník i punčák si běžně doma neuděláte, protože dají zabrat. Ale slavnostní okamžiky si žádají své.

Článek

Že jste si na takové experimenty doma ještě netroufli? Větrníky dají sice trochu práce, ale napodruhé už to zvládnete levou zadní. Punčák je fantastický a nejdůležitějším krokem je nechat ho uležet. Trojku uzavírají rakvičky, které sice tolik času nezaberou, ale chutí se vyrovnají prvním dvěma hvězdám!

Punčový dort: Nejlepší je druhý den!

Na 1 dortovou formu potřebujete: 8 vajec, 12 lžic cukru, 9 lžic polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, červené potravinářské barvivo. Na dokončení: rumové aroma, rybízovou marmeládu, tabulku čokolády na vaření, 2 lžíce másla

Foto: David Háva

Vypadá i chutná fantasticky!Foto: David Háva

Postup: Vejce ušlehejte s cukrem do pěny. Postupně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pak těsto rozdělte na 3 díly. Dva obarvěte potravinářským barvivem tak, aby jedno bylo více tmavé. Třetí díl nebarvěte. Dortovou formu vyložte pečicím papírem a postupně upečte 3 korpusy. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Po vychladnutí dejte na podnos neobarvený díl, pokapejte rumovým aromatem a potřete rybízovou marmeládou. Přiklopte tmavším dílem a opakujte postup s aromatem a marmeládou. Nakonec přidejte poslední korpus. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a smíchejte s máslem. Dvě třetiny naneste na dort. Nechte ztuhnout a pak rozpuštěným posledním dílem zaschlou polevu ještě křížem krážem pocákejte. Dort nechte uležet do druhého dne.

Tip: Punčák můžete připravit i na vyšší čtvercový plech a místo čokolády použít cukrovou polevu.

Rakvičky: Tyhle si zamilujete!

Na 25 kusů potřebujete: 1 celé vejce, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 250 g moučkového cukru, tuk na vymazání formiček, 400 ml smetany na šlehání

Foto: David Háva

Jedna jako druhá, vynikající!Foto: David Háva

Postup:Celé vejce, žloutky, moučkový a vanilkový cukr ušlehejte do husté pěny. Budete potřebovat hodně trpělivosti, šlehat budete přibližně 30 minut. Formičky vymažte máslem a nalejte do nich pěnu asi do dvou třetin výšky. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 5 minut. Pak stáhněte teplotu na 160 °C a pečte ještě 20 až 25 minut. Hotové rakvičky vyklopte a nechte vychladnout. Smetanu ušlehejte dotuha a rakvičky ozdobte.

Tip: Rakvičky můžete dozdobit čerstvými malinami nebo jahodami.

Větrníky: Na odpalované těsto nedáme dopustit!

Na 10 větrníků potřebujete: 250 ml vody, 5 vajec, 100 g másla, špetku soli, 150 g hladké mouky. Na karamelovou šlehačku: 300 ml smetany na šlehání, 150 g krupicového cukru. Na vanilkový krém: 400 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinku, 180 ml smetany na šlehání. Na karamelovou polevu:150 g krupicového cukru, 100 g fondánu

Foto: David Háva

Božská kombinace karamelu a vanilkyFoto: David Háva

Postup:Karamelovou šlehačku připravte den předem. V rendlíku nechte rozpustit cukr na karamel. Přidejte smetanu, přiveďte k varu a nemíchejte. Nechte pár minut probublávat, pak stáhněte z plotny a nechte uležet do druhého dne. Pak ušlehejte.

Nyní pojďme na odpalované těsto. Vodu se solí přiveďte k varu a přidejte máslo. Nechte ho rozpustit, přisypte celou dávku mouky a rychle míchejte. Když se těsto začne oddělovat ode dna a zůstane po něm bílý povlak, stáhněte hrnec z ohně a dál ještě chvilku míchejte. Těsto nechte trochu vychladnout a pak jedno po druhém vmíchejte vejce. Těsto dejte do zdobicího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvary větrníků. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Horké je ihned ostrým nožem překrojte, aby díky uvnitř vzniklé páře nespadly.

Z mléka a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Nechte ho vychladnout a pak ho promíchejte s ušlehanou smetanou. Nyní ušlehejte karamelovou smetanu dotuha.

Zbylý cukr dejte do rendlíku a nechte rozpustit na karamel. Fondán nechte povolit v mikrovlnné troubě a smíchejte s horkým karamelem. Vrchní díly větrníku potřete karamelem s fondánem. Na spodní díl dejte vanilkový krém, pak karamelovou smetanu a nakonec přiklopte vrchním dílem.

Tip: Z odpalovaného těsta můžete připravit i oblíbené věnečky nebo košíčky se slanou, například sýrovou náplní.

Jaký je váš favorit z cukrárny? Troufáte si na něj doma?

Reklama

Související témata:

Načítám