Hlavní obsah

5 dietních omylů: Věřili jste jim? Přestaňte!

Foto: Thinkstock

I když se úzkostlivě snažíte o zdravý jídelníček, nemusíte se vyhýbat máslu a zcela zapomenout na tukyFoto: Thinkstock

Reklama

Tak co, můžete si na chléb občas namazat s klidným svědomím máslo? A proč raději nejíst sójové maso? Pohled na to, co je a není zdravé, se za poslední léta dost mění.

Článek

Jen si vzpomeňte, kolik dobrých rad ohledně zdravé stravy jste za svůj život dostali. Třeba urputné nahrazování másla margarínem nebo snaha vyhnout se tukům za každou cenu...

Sója je zdravá ve všech podobách

Sója se stala moderní potravinou, které se přisuzovalo velké množství pozitivních účinků na zdraví. Možná ji také jíte vždy, když se rozhodnete žít zdravě. Ovšem víte o tom, že pohled na sóju už se z bezmezného obdivu změnil na skoro varování? Během let, kdy po ní byla velká poptávka, se jí chopil potravinářský průmysl a postupně ji „nacpal" do všeho. Zákazník měl pocit, že dělá něco pro své zdraví, výrobce ušetřil.

Ve většině potravin není sója v podobě, v jaké našemu zdraví prospívá, čili bychom se neměli na vše s ní „vrhat" jako na zdravé. To, co je součástí párků nebo polotovarů, je totiž takzvaný izolovaný sójový protein, který nemá s přirozenou potravinou nic společného. Nic moc z hlediska zdraví tedy není ani sójové mléko, sójové maso nebo jogurt.

„Sóju lze jako zdraví přínosnou doporučit, ovšem pouze fermentovanou. Ta je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik, vitaminu K2. Jde hlavně o kvalitní sójové omáčky, sýr tepmeh a pastu miso,“ radí Margit Slimáková specialistka na zdravotní prevenci a výživu.

Foto: Thinkstock

Oblíbené tofu mezi výrobky z fermentované sóji nepatří, takže ho odborníci doporučují jíst jen občasFoto: Thinkstock

Po pivu se tloustne

Považujete pivo za zákeřníka, který vám „jde po figuře“? Možná byste občas mohli do lednice nějakou tu lahvinku postavit. „Litr piva obsahuje 7,5 g cukru, litr sladkých nápojů až 108 gramů. Je pravda, že pivo podporuje trávení, tvorbu žluče a tím i chuť k jídlu, ale samo o sobě špatné není. Pijani tloustnou proto, že celý den nic moc nejedí, trpí podvýživou snížením metabolismu a až večer vypijí velké množství piva a většinou se i najedí,“ vysvětluje výživový specialista a kouč Ing. Martin Škába.

Tuky omezte, je jich moc

To není pravda, některých máte dokonce nedostatek. „Hlavně omega 3 tuky, které obsahuje třeba lněný a konopný olej,“ říká Martin Škába. Mezi zdravé tuky patří i za studena lisovaný kokosový olej, za studena lisovaný olej olivový. Na milost lze vzít i klasické české tuky, jako je máslo a sádlo.

„Máslo obsahuje velmi dobře stravitelné nasycené mastné kyseliny, které příznivě ovlivňují střeva. Jen se nehodí pro vyšší teploty, tam používejte přepuštěné. Sádlo obsahuje hodně nasycených tuků, ale také mononenasycené tuky, stejně jako olivový olej. Výhodou je jeho vysoký kouřový bod, pro který je použitelné i při smažení,“ říká Margit Slimáková.

Foto: Thinkstock

I ve zdravém jídelníčku mají své místo oleje, poradíme, které vybratFoto: Thinkstock

Syrová strava je nejzdravější

Moderní syrová vegetariánská strava, tedy raw food, se skládá z ovoce, zeleniny, ořechů a semínek, obilovin, luštěnin, mořských řas a kokosového mléka. Upravují se nakličováním, odšťavňováním, máčením nebo speciálním citlivým vysoušením. Zahřátí surovin nesmí přesáhnout 45 °C. Její dlouhodobou konzumaci byste si ale měli rozmyslet. Má nejen klady, ale i rizika. Někteří lidé neumí z této stravy získat dostatečné množství vitaminů, hlavně B12, ale i vápníku, bílkovin a energie. Takže proč to nevyzkoušet, ale pozorujte, co to udělá s vaším tělem a zažíváním.

Zdravě sladit? Fruktózou!

Bílý řepný cukr stojí na pranýři a jeho místo přebírá například fruktóza – na trhu ji lze koupit i v podobné formě jako cukr řepný. Odborníci na zdravou výživu z ní ale nadšení nejsou.

„Fruktóza je přirozenou součástí ovoce. Protože při svém metabolismu nepotřebuje inzulin ze slinivky, nevadí diabetikům. Ovšem její příznivé vlastnosti platí jen v případě, kdy ji konzumujete právě v ovoci. Tam je jí relativně málo, je navázána s vlákninou a dalšími vitaminy a minerály. To ale neplatí pro izolovanou fruktózu z kukuřice, která se stala masovou náhražkou běžného cukru,“ říká Margit Slimáková.

„Fruktóza má toxický vliv na játra a působí na ně podobně jako alkohol. Kvůli ní se v játrech ukládá tuk,“ upozorňuje Lada Nosková z DietPlanu.

Foto: Archiv firem

Potraviny, které jsou teď naopak hitem? Zelené! Ty vám pomůžou s trávením či překyselením žaludku. Stačí si vybrat!Foto: Archiv firem

Přehodnotili jste v poslední době některý ze svých omylů zdravé výživy? Napište nám!

Reklama

Načítám