Hlavní obsah

5 důvodů, proč je skvělé mít pořádné svaly

Foto: Profimedia

Důvodů, proč vyrazit do posilovny, je více, než jste mysleliFoto: Profimedia

Reklama

Žena, která má vyrýsované tělo, není jen sexy. Také se cítí silněji, pružněji a sebevědoměji než ta, na jejímž těle jen visí přebytečný tuk. Výhod, které výrazné svaly přináší, je ale více!

Článek

Tělo, které je silné, zaprvé fakt dobře vypadá. Zadruhé je taky zdravější a odolnější. Trend vychrtlých postav proto pomalu ustupuje a v kurzu jsou vyrýsované svaly a holky, které jsou fit.

Jaké jsou největší výhody svalů?

Rychlejší metabolismus

Víte, že čím více svalové hmoty máte, tím rychlejší je váš metabolismus? „Díky cvičení v posilovně se výrazně zvyšuje bazální metabolismus, což laicky znamená, že dochází k rychlejšímu spalování tuků jen díky tomu, že žijete.

Bazální metabolismus je totiž ta energie, kterou lidský organismus spotřebuje na základní úkony, jako je třeba dýchání, proudění krve, látková výměna, funkce mozku, imunitní funkce organismu, obnova a regenerace pokožky, nehtů, a podobně,“ uvádí trenérka Markéta Brožová z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách.

„Bazální metabolismus a jeho výše je závislá nejen na věku, pohlaví, výšce, ale také na aktivní tělesné hmotě, kterou můžete vybudovat právě pravidelným tréninkem,“ dodává trenérka.

Foto: Profimedia

Díky zpevněnému stabilizačnímu systému vás nebudou tolik bolet záda a zlepšíte si držení tělaFoto: Profimedia

Menší riziko zranění

Pokud máte vybudované pevné kosterní svaly, jsou vaše klouby, šlachy a kosti lépe chráněny. Riziko úrazu například při sportu, ale i při běžných denních činnostech je proto mnohem nižší.

„Je také důležité zmínit, že díky cvičení dochází ke zpevňování kloubů, které mají u žen větší tendenci se uvolňovat,“ doplňuje Markéta Brožová.

Zmírnění celulitidy

Výskyt ďolíčků na vaší kůži je bohužel podmíněn mnoha faktory. Navíc jde velmi často o genetickou záležitost. To, že se budete hýbat a jíst zdravě, ještě neznamená, že se celulitidy zbavíte.

Z druhé strany je cílené posilování jednou z mála možností, která minimálně přinese zlepšení. Zaprvé se během něho zvýší průtok krve v dané oblasti, což posiluje pojivou tkáň, kde se nerovnosti nachází. Zadruhé čím více tuku transformujete na svaly, tím bude celulitida méně výrazná.

Foto: Profimedia

Pravidelné posilování prý i prodlužuje životFoto: Profimedia

Snížení bolesti zad

Komplexní posilování zahrnuje nejen procvičování viditelných svalů, ale i hluboko uloženého svalstva. Především se jedná o stabilizační systém – svaly středu těla, takzvaný core. „Pravidelné posilování snižuje bolest zad, což souvisí právě se zpevněním tělesného jádra,“ uvádí Markéta Brožová, která zároveň dodává, že core tréninkem dochází i ke zlepšení držení těla a stabilizaci páteře.

Delší život?

Vybudovaná svalová hmota podle odborníků i prodlužuje délku života. Alespoň to tvrdí studie vědců z Tufts University, která tuto skutečnost dokládá tím, že pokud máte dost svalů, tak snižujete riziko vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu. Ty jsou častými příčinami chorob kardiovaskulárního charakteru, jež mohou za více než 50 procent úmrtí.

Tak co? Jdete posilovat?

Reklama

Načítám