Hlavní obsah

Tahle mužská zaměstnání jsou pro vztah nejhorší!

Foto: thinkstock

Líbí se vám barman z vašeho oblíbeného podniku? Jako partner to není dobrá partie!Foto: thinkstock

Reklama

Napadlo vás někdy, která mužská zaměstnání „trpí“ na rozvody? Neudrží si vztah policista či řidič kamionu? Budete se divit, kterých pět povolání je pro manželství hotovou pohromou!

Článek

Podle švédské studie jsou manželství, v nichž jeden z partnerů dojíždí do práce více než 45 minut denně, o 40 procent víc ohrožena rozvodem. „Příčinou je méně času stráveného s rodinou, méně času při pomoci s domácími pracemi, vyšší riziko stresu a potíže se spánkem,“ vysvětluje doktorka Erika Sandow, autorka studie z Umeå University.

Vyplývá snad z toho, že jsou čas, stres a spánek těmi nejdůležitějšími faktory, které drží manželství pohromadě? Znamená to malou šanci na spokojený vztah pro každého policistu nebo řidiče kamionu?

Vědci z Radford University ve Virginii měli stejnou otázku. Z dat získaných při sčítání lidu vyhodnotili, která zaměstnání vůbec nedělají dobře partnerským vztahům. A výsledky?

Striptér a barman? Za ty se nevdávejte!

  • Nejvíce rozvodů (celých 43 %) mají za sebou tanečníci včetně těch, kteří fungují na zavolání, když se nevěsty loučí se svobodou.
  • Se 38 % se na druhém místě umístili barmanise svými nočními směnami.
  • Doktoři a všeobecně zdravotní pracovníci na tom také nejsou nejlépe. 29 % z nich svá manželství neudrželo snad i kvůli tomu, že jsou svázáni pohotovostí na telefonu, tudíž jim patří třetí místo.
  • Čtvrtou příčku překvapivě obsadili pokrývačis 27 % rozvodovostí. (Nejspíš jsou na střeše víc než doma.)
  • Žebříček uzavírají věčně cestující námořníci, kteří by se svým skoro až kočovným životem dali přirovnat k řidičům kamionu (26 % rozvodů).
Foto: thinkstock

Jaké zaměstnání má váš partner? Není snad tanečník?Foto: thinkstock

Jak udržet manželství funkční?

K výsledkům Frank Solano, psychoterapeut z New Yorku, poznamenal: „Každá práce, která se vyznačuje vysokou úrovní stresu, a vyžaduje tak maximální pracovní nasazení, může vztah ohrožovat." Jako radu uvádí, aby muži procházející svými „špatnými dny“ upozornili své drahé polovičky na to, že jsou unavení a nekomunikativní, a to ještě před tím, než dojedou domů – třeba za pomoci textové zprávy.

Vy jakožto chápající manželky víte, co očekávat, a vyhnete se mylnému přesvědčení, že jste zdrojem partnerova stresu. Určitě je to lepší než si brát spory až do ložnice aneb O čem se v posteli nejčastěji hádáme?.

Žijte spolu, ne vedle sebe

„Pomáhá i to, když si dva najdou čas na klábosení u kafe před prací nebo společně tráví čas o víkendech,“ nechává se slyšet Solano. Jeho slova potvrzuje i pětadvacetiletá Ludmila: „Nebýt s manželem – žurnalistou – aspoň u oběda, už bych se s ním dávno rozvedla. Kolikrát totiž ani nevím, že jsem vdaná. Pořád někde poletuje, ale na jídlo si naštěstí čas udělá,“ směje se. Takové štěstí ale nemají všichni.

Foto: thinkstock

Lékaři jsou časově vytížení, vztahy s nimi nejsou dle průzkumu snadnéFoto: thinkstock

Láska na dálku: I malá gesta potěší

V případě častého odloučení Frank Solano doporučuje, aby cestující partner koupil na každém místě, které navštíví, malý dárek. Je to znakem toho, že na druhého myslí. A co naprosto nesynchronní pracovní doby vás obou?

„Pokud vy pracujete od devíti do pěti a partner nastupuje do zaměstnání třeba o půlnoci a končí v osm ráno, může to být obrovskou ránou pro vztah,“ říká další newyorský psychoterapeut Andrew Gordy. „Využijte mezer, poledních pauz a přestávek v pracovním plánu a buďte spolu, i kdyby to mělo znamenat pouhé sledování filmů z gauče,“ říká odborník. A co se týče sexu: každá iniciativa se počítá. Na staré dobré rady, které zabírají, nedáme dopustit, více zde.

Nicméně bez ohledu na to, jakou práci máte vy nebo váš partner, pamatujte, že záleží hlavně na vás, aby se vlastní milostný život stal prioritou. Žádná konkrétní profesní dráha nezaručí spokojené manželství ani nezabrání jeho rozpadu. Je třeba jenom komunikace, vstřícnost a pochopení.

A s jakou mužskou profesí se nedá žít podle vás?

Reklama

Načítám