Hlavní obsah

5 rad pro šťastné manželství: Když je dodržíte, budete spolu navěky!

Foto: Thinkstock

Chcete, aby vám láska vydržela až za hrob? Dodržujte 5 základních pravidelFoto: Thinkstock

Reklama

Mít pohodové a fungující partnerství. Milovat se do konce života. Kdo by si tohle nepřál? Jenže, jak toho dosáhnout? Jak se neodcizit, nedovolit lásce vyprchat? Dodržujte pět základních pravidel!

Článek

Vztahoví experti, manželští poradci, psychologové. Ti všichni v podstatě radí totéž. Podmínkou úspěšného partnerství je pět základních pravidel. Možná je znáte, ale opravdu chápete, o co v nich jde? My vám je podrobně vysvětlíme.

1. Mluvte spolu

Partnerská komunikace je mantra všech vztahových odborníků. Musíte spolu mluvit, pořád a o všem.

Přišla jste z práce a manžel se zeptal, jaký jste měla den? Odpovědět „dobrý“ nebo „dneska děs“ nestačí! Popište partnerovi svůj den podrobně.

Vyprávějte, jak jste se ráno zaboha nemohla rozhodnout, jaké boty si vzít na sebe, při té příležitosti se ho zeptejte, zda si myslí, že jste se nakonec rozhodla správně, pokračujte tím, co jste měla k snídani, co vás čekalo v práci, jak vám kolegyně plakala na rameni, že jí manžel zahýbá, že vám pak zkolaboval počítač, ale opravil ho vážně sympatický kluk z IT oddělení, že se šéf nechal ostříhat a konečně vypadá jako člověk. A pak zas ať vypráví on.

No a co, že máte dřez plný nádobí a děti mají hlad. Myslete také na sebe, na váš vztah. Koneckonců, co je větší hrozba pro vaše ratolesti – opožděná večeře, nebo rozvod rodičů?!

Foto: Thinkstock

Partnerská komunikace je základ, bez mluvení vám to klapat nebudeFoto: Thinkstock

2. Experimentujte v sexu

Zdravý vztah samozřejmě nestojí jen na sexu, ale milostná nuda je dost nebezpečná.

Proto experimentujte, nebojte se být v sexu odvážní. Vyzkoušejte třeba sex po telefonu! Uvidíte, jak bude váš manžel nadšený, až mu zavoláte do práce, klidně v době, kdy má důležitou poradu nebo pracovní pohovor (to je právě to vzrůšo) a budete vzdychat, podrobně mu popíšete, co máte (nebo nemáte) na sobě a co byste si přála, aby s vámi právě teď dělal!

A co třeba různé nestandardní erotické techniky? Vyzkoušejte všechno – bičování, přidušování, stimulaci elektrickým proudem. „Dokud to nevyzkoušíte, nemůžete vědět, zda se vám to bude, či nebude líbit. A i když to nic moc extra nebude, co hrozného se stane? Možná budete mít pár šrámů na těle, ale budete bohatší o další sexuální zkušenost, a to vás s partnerem sblíží,“ radí manželský poradce František Vtipálek.

3. Řešte problémy

V každém vztahu se občas objeví nějaké ty třenice a neshody. Je ale potřeba je řešit. Hned!

Jdete v noci na záchod a OPĚT je prkýnko nesklopené? Jděte, vzbuďte partnera a promluvte si o tom. „Je to, jako když cvičíte psa. Nemůžete ho trestat za něco, při čem jste ho nepřistihli. Stejně tak nemůžete na partnera nastoupit s problémem starým rok, měsíc, týden, nebo třeba pár hodin,“ radí psycholožka Hanka Pomatená.

Ale pozor, žádné hádky, křik, výčitky, rozbouřené emoce. „Musíte to probrat v klidu, ve fungujícím manželství jsou partneři schopni vytvářet kompromisy třeba i o půlnoci,“ dodává Hanka Pomatená.

Foto: Thinkstock

Jak jen to je možné, buďte spolu!Foto: Thinkstock

4. Buďte spolu

Jedním z velkých rizik partnerských vztahů je odcizení. Nedopusťte to! Stačí, když budete spolu, jak jen to je možné. A nevymlouvejte se, že oba hodně pracujete. Povídejte si třeba, když je jeden z vás na záchodě (přes zavřené dveře samozřejmě).

5. Vyhýbejte se nebezpečným faktorům

Někdy mají na svědomí rozpad vztahu takzvané vnější vlivy, nepříjemnosti, které ho natolik vyčerpaly, že prostě láska umřela. Je potřeba se tedy vyhýbat hlavně následujícím rizikovým faktorům:

  • tchyně
  • děti
  • partnerovi kamarádi, kteří ho tahají do hospody
  • prázdná lednice a studená plotna
  • vaše kamarádky, s nimiž telefonujete a nemáte pak čas být s partnerem (viz bod 4)

Tak co, už tomu rozumíte?

APRÍL

Reklama

Načítám