Hlavní obsah

6 signálů, kterými vaše tělo prosí o více vody

Foto: Profimedia

Svůj ideální pitný režim si můžete spočítat podle jednoduchého vzorceFoto: Profimedia

Reklama

Zatímco bez jídla vydrží tělo i týdny, bez vody sotva několik dnů, v extrémních případech i jen několik hodin. Proto když tělu vodu odpíráte, začne vysílat varovné signály. Na tohle pozor...

Článek

Hned po kyslíku je voda nejzákladnější potřebou k životu. Bez vody jsou skoro všechny živiny z potravy nanic, protože právě voda je jejich rozpouštědlem. Tvoří v organismu prostředí pro základní životní procesy a zbavuje ho škodlivých látek.

Spočítejte si, kolik vody byste měli vypít

Obecně se uvádí, že pro správné udržení tělesných pochodů by dospělý člověk měl vypít dva až tři litry tekutin denně. Každopádně přesná míra je samozřejmě hodně individuální.

„Vzoreček pro ideální pitný režim je 0,4 l na 10 kg váhy. Pokud jste tedy třeba žena, která váží 70 kg, je výpočet následující: 70 : 10 = 7 x 0,4 l = 2,8 l tekutin,“ uvádí výživová poradkyně Aneta Bašová z centra Top Fit.

„Jedná se ale o pitný režim bez fyzické zátěže. Pokud jdete ještě do fitness centra, na kolo, zaplavat si a podobně, tak je potřebné ještě minimálně jeden litr tekutin přidat,“ upozorňuje odbornice.

Ale co když pijete o hodně tekutin méně? Takhle se to bude projevovat...

1. Únava a pomalejší myšlení

„Pokud neposkytnete organismu dostatek vody, budete v první řadě hlavně unavení a méně výkonní. Špatně se budete soustředit a budete mít sklon k podráždění. K tomu všemu se pravděpodobně přidá i bolest hlavy,“ uvádí výživová poradkyně a instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Foto: Profimedia

Důsledkem dehydratace je i pomalejší myšlení a snížená koncentraceFoto: Profimedia

2. Suchá kůže a rty

Hodně rychle se dehydratace projeví také na kůži. „Ta se stane nepružnou, vysušenou až vrásčitou,“ uvádí Zuzana Komůrková s tím, že úplně jako první to nejspíš budete pozorovat na suchých loupajících se rtech.

Jedinou věcí, kterou vaše pokožka totiž skutečně potřebuje, je hydratace. Nestačí ale jen vnější prostřednictvím tělové kosmetiky, mnohem důležitější je právě hydratace zevnitř.

3. Zhoršené trávení

Bez vody se váš žaludek bude zaprvé těžko vyrovnávat se žaludečními kyselinami, což může způsobovat pálení žáhy a celkově nevolnost. Z dlouhodobého hlediska pak skoro jistě můžete počítat se zácpou, protože pro správný pohyb vylučovaného obsahu ve střevech je opět nutná voda. Při dehydrataci se totiž ztrácí voda ze stolice, která je tak pevnější.

4. Bolesti kloubů

Chrupavky a meziobratlové ploténky jsou až z 80 procent tvořeny z vody. Pokud je tělo málo hydratované, ztrácí se voda i z nich. Klouby tak hůře zvládají jakékoli otřesy, nárazy při pohybu, což vede ke zvýšené bolestivosti kloubů.

Foto: Profimedia

Dostatek vody potřebují i vaše chrupavky a ploténkyFoto: Profimedia

5. Snížená imunita

Větší náchylnost k infekcím, ale také prodloužená doba léčby. I to způsobuje nedostatek vody. Vaše tělo totiž funguje jako jakýsi stroj, který právě voda popohání. Jednou z jejích funkcí je, jak již bylo zmíněno v úvodu, zbavovat organismus toxinů a škodlivých látek. Víceméně se dá říct, že tělo čistí, a tím stimuluje jeho obranyschopnost.

6. Potíže s močovými cestami

„Při dlouhodobé dehydrataci pak ohrožujete zejména své ledviny. Mohou se postupně začít vytvářet ledvinové kaménky, budete mít sklony k infekcím močových cest. Proto také poznáte dehydrataci nejdříve podle barvy moči. Pokud bude světlá a bez zápachu, je vše v pořádku. Pokud tmavě žlutá a zapáchající, zbystřete a řešte to,“ říká na závěr Zuzana Komůrková.

Myslíte, že pijete vody dost? A dopřáváte tělu i blahodárnou vodu s citronem?

Reklama

Načítám