Hlavní obsah

7 důvodů, proč si koupit robotický vysavač

Foto: eproton

Robotický vysavač si poradí nejen s prachem, ale podlahu už i vydezinfikujeFoto: eproton

Reklama

Mít, nebo nemít robotický vysavač? Tak tato otázka už je dávno vyřešená. Nejen statistiky prodeje, ale i zkušenosti těch, co je mají, jednoznačně hovoří v jejich prospěch. A pokud patříte mezi ty, co váhali, máme pro vás dalších sedm důkazů, že automatický vysavač je doma stejně užitečný jako automatická pračka! Nevěříte?

Článek

Příliš drahé koště nebo robotický vysavač – past na peníze… tak mnozí častovali tyto nové pomocníky, když si přečetli, že jsou ideální hlavně ke každodenní péči o tvrdé podlahy a pravidelného „velkého“ úklidu vás stejně neušetří. Jenže zkušenosti s jejich provozem brzy ukázaly, že si doma své místo najdou. A ti, co váhali, si to možná brzo rozmyslí. Funkcí a domácích prací, které robotické vysavače zvládnou, přibývá.

Foto: Ecovacs

Ecovacs D56 Deepoo je vybavený rotačními kartáči, které zvyšují účinnost vysávání koberců. Seženete ho za 5978 KčFoto: Ecovacs

1. Uklízejí dokonaleji než vy

Zatímco člověk při vysávání kontroluje čistotu podlahy jen od oka – a že v tomto případě je jiné oko ženy a muže či dětí, není třeba diskutovat – robotické vysavače na to jdou mnohem vědečtěji a jsou opatřeny speciálními optickými snímači prachu, které vidí více. „Když se takový vysavač dostane na silně znečištěné místo a zjistí, že se na něm nachází více prachu, drobečků nebo zvířecích chlupů, než lze vysát najednou, přepne se do režimu s vyšším výkonem a dané místo opakovaně vysaje, dokud nebude úplně čisté,“ vysvětluje Michal Kollár z firmy Samsung.

Foto: samsung

Speciální optický snímač na rozpoznání prachu umožňuje vysavači Samsung Navi Bot S intenzivně vysávat na jednom místě. Cena je 17 990 KčFoto: samsung

2. Podlahu za vás i vytře

Foto: robzone

Přístroj Roomy Gold je vybavený elektrostatickým mopem, který likviduje zdraví škodlivý jemný prach a účinně stírá vdechnutelné prachové částice s velikostí menší než 0,3 mikronu. A to za cenu 7460 KčFoto: robzone

3. Umí dezinfikovat i bez chemie!

Pokud máte pocit, že by vás mopovací soustava co do čistoty neuspokojila, podívejte se po přístrojích, které jsou vybavené nanočásticemi stříbra (už víte, že S čistou domácností bez úklidu pomůže stříbro!) nebo takzvanou UV-C lampou. Dokážou vás zbavit nejen prachu a drobných nečistot, ale podlahu také dezinfikují. „Během úklidu takový přístroj vydává záření, které zlikviduje až devadesát devět procent roztočů a bakterií. Zneškodněné prachové alergeny jsou ihned odsáty a setřeny prachovkou," popisuje Dana Rysová ze společnosti RobZone.

Foto: ecovacs

Vysavač Ecovacs D73 s nádobou o objemu 0,4 litru má na povrchu vrstvu nanočástic stříbra a zinku. Koupíte ho za 8978 KčFoto: ecovacs

4. Neunikne mu ani smítko

Slabý výkon a nedostatečná filtrace. Tyto dvě výtky vysílali k robotickým vysavačům odborníci a ti, kdo vyrábějí klasické a chlubí se počtem filtrů. Ale minimálně to druhé už dávno neplatí. V nabídce totiž najdete i automatické přístroje s pětifázovou filtrací z aktivního uhlíku. Na rozdíl od HEPA filtru v obyčejném vysavači aktivní uhlík filtruje i mikročástice prachu mnohem menší než 0,3 mikronu. Tři desetiny mikronu je prý hranice a menší částice než toto číslo dokážou pronikat až do plicních sklípků, čímž škodí nejen alergikům.

Foto: Hoover

Vysavač Hoover RBC006 RoboCom2 je – podobně jako ty klasické – vybavený HEPA filtry. Stojí 8489 KčFoto: Hoover

5. Nepotřebujete ani štafle, ani ruční vysavač

Robotický vysavač však neslouží pouze k úklidu podlah. Díky množství šikovně umístěných senzorů se dokonale vyhýbá různým překážkám a nespadne ze schodů či jakéhokoli vyvýšeného místa. A jak už mnozí vyzkoušeli, oním vyvýšeným místem mohou být třeba skříně nebo horní skříňky kuchyňské linky. Tedy místa, kde se moc neuklízí, protože tam není vidět. A vrstvy prachu tomu odpovídají. Ale máte-li robota, není problém ho na skříň jednou týdně vysadit – díky čidlům nespadne, a vám tam nezbude ani smítko. Stejně tak už existují přístroje, ke kterým dostáváte ruční vysavač a oba nabíjíte na jedné stanici.

Foto: ecovacs

Přistroj Ecovacs D76 v sobě kombinuje jak robotický, tak ruční vysavač. Stojí 12 978 KčFoto: ecovacs

6. Poradí si i se zvířecími chlupy

Zvířecí chlupy – to je problém snad všech domácností s domácími mazlíčky. Proto není divu, že k vysavačům získáváte speciální kartáče určené právě na jejich úklid. Většinou platí, že u vysavače jsou kartáče s extra jemnými štětinami pro šetrné čištění dřevěných a laminátových podlah. Speciální kartáče, zpravidla se jmenují Dog, ale fungují i na kočky, pečlivě vykartáčují koberce i ostatní hladké povrchy.

Foto: robzone

Už název tohoto typu – Roomy Silver Dog – naznačuje, že jde o pomocníka ideálního do domácností se zvířaty. Stojí 6970 KčFoto: robzone

7. Sám se vysype!

Pouze půllitrový zásobník na nečistoty vyděsí každého, kdo vynáší ob týden do popelnice plný sáček prachu z obyčejného vysavače. Ale i roboti už jsou „bezední". „Když se naplní nečistotami, přeruší díky funkci automatického vyprazdňování prachu práci a sám se zajede vysypat do své nabíjecí stanice, v níž je ruční vysavač, který kompletně a bezprašně vyprázdní zásobník na nečistoty," dodává Petra Dvořáková z internetového obchodu PROTON.

A co vy, máte už robotický vysavač? A umí některou z těchto funkcí?

Reklama

Načítám