Hlavní obsah

8 zlatých pravidel pro výběr dokonalých džínů

Foto: wrangler

Jak přežít výběr džínů bez úhony? Máme pro vás pár tipů!Foto: wrangler

Reklama

Džíny milujeme bez rozdílu všechny, z jejich pořizování už ale tak nadšené nebýváme. Jak tuhle neoblíbenou disciplínu zvládnout bez větších problémů? Třeba s pomocí našich osmi zlatých pravidel.

Článek

Vezmou vás na procházku i na rande. Přestože na džíny nedáme dopustit, z jejich shánění máme asi jako většina z vás hrůzu. Najít perfektně padnoucí model totiž není snadné. Několik na slovo vzatých odborníků jsme proto podrobili výslechu, a připravili pro vás tipy, které vám výběr usnadní. Připravené?

1. Kam je plánujete nosit?

Univerzální jsou tmavší odstíny a užší střihy. K nim navíc můžete obout i podpatky, které by u jiných typů neprošly. „Vyšisovaný denim působí ležérněji, hodí se proto spíše pro volný čas. Mladistvé a neformální jsou také boyfriend střihy. Na večírek zase můžete obléknout džíny s různě lakovanými nebo blýskavými úpravami,“ říká obchodní ředitel značky Levi’s Miroslav Kubrich.

2. Vezměte v úvahu postavu

Zní to jako samozřejmost, ale spousta žen řeší více trendy než vlastní křivky. „Plnoštíhlé postavy ocení bootcut střih s mírně rozšířenými nohavicemi, které postavu opticky srovnají,“ radí za značku H.I.S Alexander Kiss.

Narazit můžete i na střih bootcut skinny. „Jde o aktualizaci klasických bootcut džínů s cigaretovým střihem po kolena, který přechází do širšího lemu. Jsou to takové bootcuty s modernějšími prvky,“ vysvětluje store managerka prodejny Esprit Klára Petrášová.

Stále oblíbené jsou úzké slim střihy. Ani na ně ale nemusíte mít padesát kilo i s postelí. V tmavém provedení budou lichotit i oblejším křivkám. Univerzální jsou rovné střihy.

Foto: thinkstock

Střih džínů vybírejte především podle typu vaší postavyFoto: thinkstock

3. Pozor na délku

Na nákup byste měly vyrážet v typu obuvi, kterou plánujete k džínům nosit. Se slim střihy problém nebývá, v případě širších nohavic dbejte na to, aby džíny překrývaly větší část podpatku. A pozor, příliš dlouhé nohavice, po kterých si šlapete (nebo je máte dokonce otrhané), jsou faux pas.

4. Zaměřte se na kapsy

Sledujte i tvar a provedení zadních kapes. Pozor na ty nízko posazené, které mohou vašemu pozadí uškodit. Volte proto raději kapsy, které jsou výše. Nepříliš lichotivé jsou džíny bez kapes, ty si mohou dovolit jen dámy s výstavním pozadím. Oblým tvarům lichotí větší kapsy bez dalšího zdobení.

Foto: thinkstock

Pozor! Kapsy umějí být zrádné!Foto: thinkstock

5. Opatrně s výškou pasu

Různě vysoké pasy už naštěstí bývají téměř samozřejmostí. Nízký pas je nejproblematičtější, bokovky navíc opticky zkracují nohy. Pokud nemáte postavu modelek včetně patřičné výšky, raději dejte přednost klasickému nebo vyššímu pasu. „Džíny s vyšším pasem jsou ideální pro silnější postavy,“ říká Alexander Kiss. Bříško totiž krásně stáhnou.

6. Berte menší velikost

Džíny jsou jediným případem, kdy se vám vyplatí vzít o číslo menší model. „Vyzkoušejte co nejmenší velikost, stačí, že džíny dopnete v pase. Bavlněný denim vždycky povolí,“ říká Miroslav Kubrich.

7. Prostudujte je

Silnější džíny ze 100% bavlny sice bývají odolnější, ale nejsou tak pohodlné jako ty s příměsí elastanu. „Pryč jsou doby, kdy jsme se do džínů soukali vleže, protože nebyly elastické. V současnosti se používají super strečové materiály ze směsi bavlny a elastanu nebo polyesteru, které jsou o poznání pohodlnější,“ říká Miroslav Kubrich. Kromě materiálu prostudujte také švy a zkontrolujte začištění okraje látky.

Foto: thinkstock

Nezapomeňte si zjistit, jaké mají vaše džíny složení, a prohlédněte si i to, jak jsou zpracovanéFoto: thinkstock

8. Udělejte si rozcvičku

A to přímo ve zkušební kabince. V džínech budete trávit spoustu času, s testováním proto nespěchejte. Udělejte pár dřepů, zkontrolujte, jestli vám při sedu nevykukuje prádlo a klidně v nich chvíli pobuďte. I když džíny koupíte, nestříhejte hned cedulky. Druhý den si je doma ještě jednou zkuste, osvětlení a zrcadla v kabinkách mohou trochu klamat.

A jak se s výběrem džínů perete vy? Napište nám!

Reklama

Načítám