Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Udělat si doma poctivý bramborový knedlík už není tak samozřejmé. Mnoho lidí se bojí, že to nezvládnou, protože to přece musí být velmi pracné. To ovšem není pravda. Pokud použijete ověřený recept z kuchyně našich babiček, příprava vám půjde pěkně od ruky.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 šišky
  • 750 g brambor
  • 1 špetka soli do vody na vaření
  • 1 ks vejce
    3
  • 220 g hrubé mouky
    1
  • 1 lžička soli
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Knedlíky patří neodmyslitelně k české kuchyni a jednoznačně i na slavnostní stůl. Kupované vám nechutnají? Není divu – koupit hotové bramborové knedlíky, které by byly opravdu dobré, je někdy umění. Tak vyzkoušejte domácí výrobu, nebudete litovat.

Postup

01.

Brambory ve slupce uvařte v osolené vodě a nechte je zcela vychladnout. Poté je oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k nim vejce a mouku se solí. Ze všech surovin rychle zpracujte hladké těsto, které nelepí, a vytvarujte z něj 2 válečky.

Tip: Pro jistotu mějte po ruce trochu mouky navíc, kdyby těsto moc lepilo. A kdyby naopak nedrželo pohromadě, přidejte žloutek.

02.

Knedlíky vložte do vroucí, mírně osolené vody. Ve velkém hrnci je vařte asi 17–20 minut, v průběhu varu je alespoň jednou otočte. Hotové knedlíky krájejte nití, díky tomu získáte dokonalé plátky a knedlík se nerozmačká.

Bramborový knedlík se hodí například ke špenátu, ale nejlepší je s omáčkou. Kterou si z našeho výběru 50 nejlepších českých omáček uvaříte jako první?

Energetická hodnota celkem pro 1 šišku
Energie2 991 kJ
Bílkoviny24,25 g
Tuky4,6 g
Sacharidy139,45 g
Sůl3,63 g
SAFA1,31 g
Vláknina9,31 g
Cukry4,95 g

Načítám