Hlavní obsah
2,9
(233)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Mezi nejlepší a nejoblíbenější vyprošťováky patří odjakživa polévky. Tahle skvělá portugalská polévka vás zaručeně postaví na nohy!

30 min.
Příprava
2 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 1 kg kuřecího hřbetu
  • 1 ks cibule
  • 500 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 1 lžička soli
  • 8 kuliček celého černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 listy bobkového listu
Polévka
  • 6 plátků bílého chleba
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 6 stroužků česneku
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 4 ks vejce
Článek

Postup

01.

Kuře zprudka asi 20 minut opečte při 200 °C, vývar pak bude mít lepší chuť i barvu. Spolu s celou cibulí, očištěnou zeleninou, solí a kořením zalijte 1,2 l studené vody, přiveďte k varu a nechte minimálně 2 hodiny táhnout, čím déle, tím lépe. Sceďte (maso můžete obrat a vrátit do polévky, ale moc ho nebude).

02.

Chléb pokrájejte na kostky a nasucho v troubě nebo na pánvi opečte. Koriandr rozmixujte s prolisovaným česnekem, nasekanou chilli papričkou, solí, pepřem a olejem a smíchejte s krutony. Vajíčka buď rozmíchejte přímo do vroucí polévky, nebo je uvařte jako ztracená vejce. Do misek rozdělte krutony, zalejte horkým vývarem a doplňte vajíčkem.

Co připravit předem

Uvařte vývar, opečte krutony a rozmixujte pesto – pak už jen ohřejete polévku a smícháte pečivo s bylinkami.

Co si dáváte ke snídani po večírku vy?

Reklama

Načítám