Hlavní obsah

Alergie u dětí: Jak jim můžou pomoci alternativní metody?

Foto: Thinkstock

Dnes je alergických mnoho dětí. A jejich rodiče uvažují o tom, zda se medikamenty nedají nahradit nějakými alternativními metodamiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma malého alergika, ale lékům byste se raději vyhnuli? Přečtěte si, jaké alternativní léčebné postupy mu můžou podle alergologů prospět! Co říkají na solné jeskyně, akupunkturu nebo bylinky?

Článek

Trápí vaše dítě alergie? Nejste v tom sami. Podle údajů Státního zdravotního ústavu u nás trpí nějakou formou alergického onemocnění skoro třetina dětí mezi 5 a 17 lety. Některým k úlevě stačí jen drobné úpravy životosprávy, jiné se neobejdou bez léků. A právě to dělá jejich rodičům starosti. Nešlo by to bez nich? Alternativní postupy fungují, říkají odborníci, jde ale o doplňkovou léčbu.

Rostlinky opravdu pomáhají

Některé tyto metody se v praxi osvědčily i alergoložce Blance Haindlové: „Bylinné čaje a přípravky určitě mohou pomoci, navíc jsou bez vedlejších účinků. Třeba jitrocelový sirup prokazatelně pomáhá na odhlenění průdušek. Meduňka nebo kozlík jsou na uklidnění před spaním určitě lepší než hypnotika. Astmatikům můžu doporučit výtažek z břečťanu – také odhleňuje a zlepšuje funkci řasinkového epitelu. Ale pořád je nutné mít na paměti, že jsou to jen potravinové doplňky, ne prostředky lege artis, tedy všeobecně vědecky uznávané.“

Foto: Thinkstock

Na sennou rýmu i průduškové alergické projevy se dá podávat bylinkový čaj, například z meduňky. Je to ale jen podpůrná léčba!Foto: Thinkstock

Jeskyně skutečné i umělé

Speleoterapie (léčba pobytem v jeskyni) je zavedená, pojišťovnou hrazená metoda, do Macochy se jezdí na léčebné pobyty podobně jako do lázní. Nejde ale o všelék. „Speleoterapie má svoje úskalí a nepomůže každému. V jeskyni je vlhké prostředí, které pomáhá na astma a na alergické rýmy, ale nedělá dobře ekzematikům. Ve vlhku se vyskytují i plísně. Dalším problémem je teplota – když tam dítě jede v letních měsících, v jeskyni je nějakých deset, dvanáct stupňů, musí být tedy dobře oblečené, aby neprochladlo,“ vysvětluje Blanka Haindlová.

Dnes tak módní solné jeskyně mají podle ní podobný účinek jako ty přírodní; pozitivním efektem je především zvlhčení sliznic. „Ale nechtěla bych, aby měli lidé pocit, že musí chodit do jeskyně za každou cenu, že to jejich dítě zachrání. Stojí to docela dost peněz a je to opravdu jen podpůrný prostředek,“ dodává lékařka.

Foto: Thinkstock

Akupunktura se moc nedoporučuje, ale akupresura má prý velmi dobré výsledkyFoto: Thinkstock

Jehličky do dětí raději nepíchat

Akupunktura je jednou z neoficiálních léčebných metod, které alergikům často (i když ne vždy) dokážou pomoci. Osvědčuje se především při potlačování dechových obtíží, kdy může pacienta aspoň na čas zbavit pravidelného užívání kortikoidů. Odborníci doporučují ze začátku ponechat souběžně oba způsoby léčby, a až když potíže ustoupí, zkusit léky vysadit. U předškolních dětí se ale aplikace jehliček nedoporučuje – nahrazuje se šetrnější akupresurou (na příslušné body se působí pouze tlakem).

Homeopatie: zabere jen někdy

Někteří rodiče se dušují, že jejich dětem jako jediná pomohla, jiní litují ztraceného času a peněz. Jediný způsob, jak zjistit, zda zabere i u vašeho dítěte, je vyzkoušet to. Uškodit určitě nemůže. „Homeopatie si získává stále větší oblibu. Je účinná nejen při řešení alergií, ale i funkčních potíží a viróz," ujišťuje předsedkyně Homeopatické lékařské asociace a praktická lékařka Hana Váňová.

„Dobré výsledky mám u některých pacientů s metodou Guna, tak trochu podobnou homeopatii – i když si myslím, že velkou roli může hrát důvěra pacienta k této léčbě,“ podotýká Blanka Haindlová. Guna je poměrně nový terapeutický přístup, založený na podávání biologicky aktivních molekul, podobných těm, které jsou přítomny v lidském těle. Preparáty se vyrábějí z přírodních látek a podávají v nízkých koncentracích.

Vyzkoušeli jste nějakou alternativní metodu? Napište nám o tom!

Reklama

Související témata:

Načítám