Hlavní obsah

Ananas: osvědčený tukožrout

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pochoutka plná vitaminůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ananas je tropické ovoce, které by v žádném případě nemělo v zimních měsících chybět v našem jídelníčku. Tělu dodá spoustu vitaminů a minerálních látek. A pokud se snažíte zhubnout - není lepšího spalovače tuků.

Článek

Jaké vitaminy a minerály obsahuje?

Ananas je na vitaminy a minerály velmi bohatý. V průměru obsahuje 10 % i více cukrů, vitaminu C má méně než citrony - 12-15 mg/100 g. Obsahuje provitamin A, vitaminy B, kyselinu listovou. Z minerálních látek draslík, hořčík, také vápník a fosfor, zinek, železo, málo sodíku. Je v něm ale obsažen enzym bromelin, účinný při trávení zvláště bílkovin, takže po masitém jídle je ananas výborným dezertem.

Jak pomáhá při nemocích?

Ananas je plný manganu, který je vedle vápníku nutný k tvorbě zdravých kostí. Navíc působí protizánětlivě - podobně jako léky typu Acylpyrinu nebo Ibuprofenu, ale bez jejich nepříjemného vedlejšího účinku na zažívací ústrojí a krvácivost. Snižuje také vysokou hladinu fibrinogenu, jež by mohla ohrožovat srdce a mozek zvýšenou krevní srážlivostí. A chrání i žaludeční sliznici. Ananasová šťáva se také používá při horečce a depresích.

Jak zatočí s přebytečnými kily?

Ananas patří mezi nejznámější a nejúčinnější spalovače tuků. Právě díky tomu je součástí spousty diet. A nejen to - z ananasu se také vyrábějí potravinové doplňky vhodné k užívání při odtučňovacích kúrách. Ananas totiž pomáhá tuk odbourávat tam, kde to je skutečně třeba.

Jak ho uchovávat?

Ananas uchovávejte jedině v lednici, protože má brzy tendenci se uvnitř kazit. Je výbornou surovinou do salátů či asijských jídel - exoticky vypadá salát podávaný ve vydlabané ananasové slupce, čerstvé kousky lze použít při grilování masa - dobře drží na grilovacích jehlách, výborný je i v kombinaci s krevetami a rajčaty nebo s kousky vepřového masa máčeného v sójové omáčce.

Chcete být fit, zdraví a štíhlí? Pak si naordinujte ananasovou dietu a téhle pouchoutky se najezte dosytosti. Vyplatí se to!

Reklama

Související témata:

Načítám