Hlavní obsah
3,9
(18)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Není nad krásně sladkou, šťavnatou čerstvou cibuli, říkáte si? Pak si nesmíte nechat ujít dnešní tip: hovězí pečeni s cibulovou omáčkou. Provoní celý byt a vy si pochutnáte!

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 2 lžičky soli
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 80 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 6 ks cibule
  • 1 000 g hovězí kýty
Článek
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Postup

01.

Hovězí kýtu (nebo falešnou svíčkovou) očistěte, nasolte a vložte do pekáčku. Jednu z cibulí nakrájejte na půlkolečka, kýtu jí posypte, podlijte asi 1 cm vody a vložte do trouby. Tam ji při 160 stupních Celsia pečte asi 1,5–2 hodiny podle její výšky. Čím je vyšší, tím déle důkladné propečení a změknutí trvá. Samozřejmě ji po celou dobu nezapomínejte pravidelně přelévat a obracet!

02.

Asi 10 minut před koncem pečení zvyšte v troubě teplotu na 200 stupňů Celsia a maso dopečte (ideálně použijte funkci „horní gril“), aby maso mělo kůrčičku.

03.

Mezi pečením si připravte omáčku. Ta je sice už na první pohled jednoduchá, ale zabere docela dost času, než je zcela hotová. Cibuli nakrájejte nahrubo, ve větším kastrolu rozpusťte máslo a do něj cibuli vložte. Másla bude tak akorát, stačí, aby jím cibule byla „obalená“ a bude se krásně smažit.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

04.

Když je cibule připravená, zaprašte ji asi třemi lžícemi hladké mouky, promíchejte a nechte ještě trochu zrůžovět. Podle toho, jakou barvu má cibule, bude mít výslednou barvu i omáčka, takže ji opravdu nechte smažit dostatečně dlouho, ať není omáčka bílá a bez chuti.

05.

Když je asi po 2 minutách i jíška hotová, zalijte ji hovězím vývarem, podle množství mouky jej možná bude potřeba i o něco více. Ten si můžete připravit buď vyvařením hovězích kostí či žeber, nebo použijte gelovou „kostku". Vše důkladně promíchejte, přiveďte k varu, přiklopte pokličkou a pozvolna vařte dalších asi 30–40 minut, až se cibule opravdu rozvaří.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Na závěr omáčku proceďte, nebo zvolte jednodušší variantu – projeďte ji ponorným mixérem až bude krásně hladká.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Hotové maso nakrájejte na plátky, polijte omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem!

Reklama

Související témata:

Načítám