Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Taky milujete pečené maso? Taková hovězí kýta, ze které je jedna z nejlepších pečení, se dá upravit na desítky způsobů. Dnes jsme pro vás připravili recept na skvělou hovězí pečeni po italsku. Tedy na rajčatech!

15 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 ks citronu
  • 6 ks rajčat
  • 1 špetka čerstvého tymiánu
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky pepře
  • 1 ks cibule
  • 60 g tuku
  • 80 g slaniny
  • 2 lžičky soli
  • 750 g hovězí kýty
Článek

V původním receptu se píše: „Dobře odleželé hovězí maso z kýty očistíme, naklepeme, protáhneme slaninou a osolíme. Do kastrolu dáme 6 dkg tuku, 3 dkg na nudličky nakrájené slaniny, 1 drobně nakrájenou cibulku, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, špetku tymiánu a 6 očištěných rajčat. Osmažíme do růžova, vložíme k tomu připravené maso, přikryjeme poklicí a za častého podlévání dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na úhledné díly a složíme na mísu. Šťávu přecedíme, přidáme několik kapek citronové šťávy, povaříme a můžeme do ní zamíchat buď 1 žloutek, nebo 4 lžíce kyselé smetany. Trochou omáčky přelijeme maso, kolem obložíme bramborem nebo makarony posypanými parmazánem a zbytek šťávy podáváme v omáčníku zvlášť.

Postup

01.

Vzhledem k tomu, že dnes koupíte maso většinou dobře opracované, nedá čištění mnoho práce. Maso ze všech stran osolte, naklepejte a poté prošpikujte- slaninu nakrájejte na tenké nudličky, nožíkem v mase vytvořte díru a do otvoru strčte slaninu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

Italská kuchyně bez rajčat by snad ani nebyla italskou kuchyní. Vyberte větší kastrol, aby se do něj posléze vešel i celý kus kýty, rozpalte v něm olej, sádlo, nebo slunečnicový olej. Vložte na nudličky nakrájenou slaninu a najemno nasekanou cibulku. Osmažte do zlatova. Pak přidejte očištěná rajčata. Nejprve asi 5 minut duste a pak na ně položte kýtu.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Záleží samozřejmě, jak kvalitní kýtu máte, ale 2 až 3 hodiny jsou minimum doby dušení. Po celou dobu dušení maso otáčejte a přelévejte šťávou i s kousky rajčat.

04.

Až bude maso měkké nařeďte šťávu trochou hovězího vývaru (asi 0,5 dl), aby jí bylo dost, přikapejte šťávu z poloviny citronu, nechte přejít varem a zašlehejte do ní žloutek (nebo 4 lžíce kyselé smetany). Pak už stačí maso nakrájet, naservírovat s bramborami na talíř a zalít trochou omáčky. Tohle jídlo je skvělé i jako sváteční oběd.

Reklama

Související témata:

Načítám