Článek
V původním receptu se píše: „Dobře odleželé hovězí maso z kýty očistíme, naklepeme, protáhneme slaninou a osolíme. Do kastrolu dáme 6 dkg tuku, 3 dkg na nudličky nakrájené slaniny, 1 drobně nakrájenou cibulku, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, špetku tymiánu a 6 očištěných rajčat. Osmažíme do růžova, vložíme k tomu připravené maso, přikryjeme poklicí a za častého podlévání dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na úhledné díly a složíme na mísu. Šťávu přecedíme, přidáme několik kapek citronové šťávy, povaříme a můžeme do ní zamíchat buď 1 žloutek, nebo 4 lžíce kyselé smetany. Trochou omáčky přelijeme maso, kolem obložíme bramborem nebo makarony posypanými parmazánem a zbytek šťávy podáváme v omáčníku zvlášť.
Postup
01.
Vzhledem k tomu, že dnes koupíte maso většinou dobře opracované, nedá čištění mnoho práce. Maso ze všech stran osolte, naklepejte a poté prošpikujte- slaninu nakrájejte na tenké nudličky, nožíkem v mase vytvořte díru a do otvoru strčte slaninu.
02.
Italská kuchyně bez rajčat by snad ani nebyla italskou kuchyní. Vyberte větší kastrol, aby se do něj posléze vešel i celý kus kýty, rozpalte v něm olej, sádlo, nebo slunečnicový olej. Vložte na nudličky nakrájenou slaninu a najemno nasekanou cibulku. Osmažte do zlatova. Pak přidejte očištěná rajčata. Nejprve asi 5 minut duste a pak na ně položte kýtu.
03.
Záleží samozřejmě, jak kvalitní kýtu máte, ale 2 až 3 hodiny jsou minimum doby dušení. Po celou dobu dušení maso otáčejte a přelévejte šťávou i s kousky rajčat.
04.
Až bude maso měkké nařeďte šťávu trochou hovězího vývaru (asi 0,5 dl), aby jí bylo dost, přikapejte šťávu z poloviny citronu, nechte přejít varem a zašlehejte do ní žloutek (nebo 4 lžíce kyselé smetany). Pak už stačí maso nakrájet, naservírovat s bramborami na talíř a zalít trochou omáčky. Tohle jídlo je skvělé i jako sváteční oběd.