Hlavní obsah
3,2
(47)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Aktualizováno

Nejčastěji se ovocné knedlíky dělají kynuté nebo tvarohové. Udělat ale tvarohové knedle pro celou rodinu nevyjde úplně nejlevněji, proto pro vás máme úspornější tip.

25 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 5 ks brambor
  • 1 ks vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 3 ks jablek
Na podsypávání
  • 1 hrst polohrubé mouky
K podávání
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Brambory omyjte a uvařte ve slupce v lehce osolené vodě doměkka, trvá to asi 20 minut od začátku varu. Pak je sceďte, nechte zchladnout a oloupejte je. Nakonec je prolisujte lisem na zeleninu nebo je nastrouhejte najemno.

Než se brambory uvaří, oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte je na malé kousky.

02.

K nastrouhaným bramborám přidejte kostku tvarohu, 1 vejce a špetku soli a za postupného přisypávání polohrubé mouky vypracujte jednolité těsto. Množství mouky se může trochu lišit – záleží, jak velké vajíčko je a jak moc mokrý je tvaroh.

03.

Pracovní plochu posypte moukou a z těsta lžící ukrajujte kousky. Z každého vytvarujte placičku, na tu dejte kousek jablka a knedlík zabalte. Připravené knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte asi 7 minut – od chvíle, kdy knedlíky vyplavou na povrch, potřebují ještě asi 2 minuty povařit. Hotové knedlíky dejte do mísy, propíchejte špejlí, aby z nich utekla pára, a polijte trochou másla, aby neokoraly a neslepovaly se.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

04.

Při servírování knedlíky posypte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem, místo moučkového cukru můžete použít směs cukru a skořice. Kdo tuhle dobrotu nezkusil, neuvěří, jak moc dobré to je!

Reklama

Související témata:

Načítám