Hlavní obsah

Babiččiny recepty: Kuřecí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky

Foto: Jakub Jurdič

Po babiččině vývaru nezbude v hrnci během chvíle ani stopa!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polévka je grunt, o tom není pochyb. Co takhle si tedy o víkendu uvařit k obědu poctivý domácí kuřecí vývar s domácími nudlemi a knedlíčky? Předem varujeme, že na večeři nezbude!

Článek

Poctivý domácí vývar je něco, co ocení snad každý – i v dnešní uspěchané době ostatně spousta rodin stále minimálně k nedělnímu obědu dělá polévku i hlavní chod. Tenhle recept tedy ať kuchařky-začátečnice berou jako dobrý nápad, jak se blýsknout před ostatními. Určitě uspějí!

Sama za sebe musím přiznat, že když už dělám polévku, tak jenom tu – pětilitrový hrnec vývaru s knedlíčky dvěma lidem v mé domácnosti totiž vydrží tak akorát na jeden den a cokoli, co jsem se kdy pokoušela uvařit jako hlavní chod, zůstalo až na den druhý. Tenhle kuřecí vývar je na tom se „žravostí“ stejně dobře, jako můj vyhlášený hovězí (recept na něj najdete ve článku Souboj receptů: nejlepší vyprošťováky), takže doporučuji množstvím nešetřit.

Foto: Jakub Jurdič

Potřebujete kuřecí maso, zeleninu a základní kořeníFoto: Jakub Jurdič

Na 5litrový hrnec potřebujete: 4 kuřecí čtvrtky nebo aspoň 750 g kuřecích kostí a 1 čtvrtku, 2–3 mrkve, 2 petržele (pastináky), 1 cibuli (neloupat!), kousek pórku, 1/4 menšího celeru, sůl a plocholistou petržel

Na domácí nudle a knedlíčky potřebujete: 1 vejce a podle jeho velikosti asi 200 g hrubé mouky; 100 g drůbežích jater, 1 žloutek, podle potřeby lžíci strouhanky, sůl, čerstvě mletý pepř a případně trochu majoránky a česneku.

Foto: Jakub Jurdič

Domácími nudlemi nic nezkazíte, ba naopak!Foto: Jakub Jurdič

Nejdřív si připravte nudle. Na pracovní plochu nasypte hromádku mouky, do té udělejte důlek a do toho rozklepněte vajíčko. Pomocí nože postupně promíchávejte mouku s vajíčkem, až vznikne těsto, které následně propracujte ještě rukama. Těsto rozdělte na kousky a ty vyválejte na asi 1 mm silné pláty. Ty následně ještě vlhké nakrájejte ostrým nožem na tenké nudle (doporučujeme válet postupně!), nebo jako my použijte kráječ na nudle – v případě, že je děláte častěji, se jeho koupě určitě vyplatí. Nudle pak dejte na čistou utěrku uschnout, uvedená dávka vám vystačí na 2–3 hrnce polévky.

Foto: Jakub Jurdič

Strojek na nudle vám ulehčí spoustu práce s krájenímFoto: Jakub Jurdič

Hrnec naplňte studenou vodou, osolte ji, vložte kuřecí maso (nebo kosti a kousek masa) a dejte vařit na mírný plamen. Ve chvíli, kdy voda začne vřít, stáhněte plamen na úplné minimum, aby polévka jen probublávala, a takto vařte asi 2 hodiny – kuřecí polévka více nepotřebujte. Z jejího povrchu lžící pravidelně sundávejte pěnu, aby polévka zůstala čirá.

Foto: Jakub Jurdič

V polévce nesmí chybět ani zeleninaFoto: Jakub Jurdič

Mezitím si připravte knedlíčky. Kuřecí játra namelte najemno (použít můžete i sekáček, který je součástí ručních mixérů), přidejte žloutek, trochu čerstvě mletého pepře a podle chuti i stroužek prolisovaného česneku nebo špetku majoránky. Vše promíchejte, aby vzniklo hustější těstíčko, podle potřeby ho můžete zahustit trochou strouhanky.

Foto: Jakub Jurdič

Domácí knedlíčky máte hotové za okamžikFoto: Jakub Jurdič

Vyjměte maso a do polévky vložte oškrábané mrkve, petržele, oloupaný kousek celeru a pórku a omytou cibuli i se slupkou – ta dodá polévce krásně zlatou barvu. Vše vařte asi 20 minut, až je všechna zelenina měkká. Poté ji vyjměte a nakrájejte na malé kousky (uvařená se krájí podstatně snáze než syrová). Cibuli stačí zbavit slupky a podle chuti ji můžete nakrájet na osminky a přidat do polévky také.

Foto: Jakub Jurdič

Knedlíčky vkládejte do polévky lžičkouFoto: Jakub Jurdič

Polévku sceďte od všech nečistot, vložte do ní maso obrané z kostí nebo kuřecích čtvrtek (zbylé můžete podávat třeba s touto omáčkou), nakrájenou zeleninu a přiveďte ji k varu. Když se vaří, začněte do ní kávovou lžičkou po kouscích vkládat těstíčko na knedlíčky – to ve vroucí vodě ze lžičky vždy samo sklouzne, nebo knedlíčky můžete předem ručně vyválet do kuliček, aby měly krásně pravidelný tvar.

Když jsou v polévce všechny knedlíčky, přidejte asi tři hrsti nudlí a vařte ještě asi 3–4 minuty, aby nudle i knedlíčky byly provařené. Teď už stačí jen podávat!

Foto: Jakub Jurdič

Kvalitní polévka je základ a opravdu chutnáFoto: Jakub Jurdič

Jaký je osvědčený trik na čirý vývar u vás doma? A děláte polévky k nedělnímu obědu pravidelně?

Vizáž: Veronika Boho (MA-DA Makeup Network)

Reklama

Načítám