Hlavní obsah
3,1
(273)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Někde rostou, někde si stěžují na malou úrodu, každopádně jestli se letos dostanete ke švestkám, babička Pechová vám prozradí geniální recept na povidla, která nemusíte míchat, a přesto se nepřipálí!

1 den,
Příprava
5 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 skleničky
  • 2,5 kg švestek
  • 500 g cukru krupice
  • 50 ml octa 8%
Článek

Postup

01.

Omyté vypeckované švestky pomelte na mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem podle chuti (máte-li švestky hodně zralé a sladké, stačí 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte více) a octem a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Vlijte na velký plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

03.

Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 stupňů a pečte asi 5 hodin.

04.

Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček.

Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také, jak velký máte plech – povidla můžete připravit z 5 kilo švestek, takže jsou ve vyšší vrstvě, a péct je přes noc při pouhých 50 °C.

Spoustu dalších ověřených receptů najdete v sekci Zavařování.

Reklama

Načítám