Článek
Postup
01.
Omyté vypeckované švestky pomelte na mlýnku nebo rozmixujte, smíchejte s cukrem podle chuti (máte-li švestky hodně zralé a sladké, stačí 300 gramů, ale do méně zralých ho přidejte více) a octem a nechte do druhého dne odpočinout. Švestky krásně pustí barvu a cukr se rozpustí.
02.
Vlijte na velký plech a dejte do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
03.
Jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na 100 stupňů a pečte asi 5 hodin.
04.
Že jsou povidla hotová, poznáte tak, když v nich projedete vařečkou a zůstane po ní prázdná stopa, jak jsou hustá.
05.
Takto připravená povidla není třeba sterilovat, stačí rozdělit do vyčištěných skleniček.
Tip: Každá trouba peče jinak, a proto je uvedený čas spíše orientační. Záleží také, jak velký máte plech – povidla můžete připravit z 5 kilo švestek, takže jsou ve vyšší vrstvě, a péct je přes noc při pouhých 50 °C.
Spoustu dalších ověřených receptů najdete v sekci Zavařování.