Hlavní obsah
3,4
(116)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli se kvůli něčemu dá milovat léto, tak jsou to ovocné knedlíky. No uznejte, kdo by aspoň jednou do roka odolal lahodnému těstu, šťavnatému ovoci, tvarohu a cukru přelitému rozpuštěným máslem?

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 20 g droždí
  • 4 dl mléka
  • 1 ks žloutků
  • sůl
  • 300 g čerstvého ovoce
K podávání
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 70 g másla
  • 4 lžíce skořicového cukru
Článek

Postup

01.

Mouku prosejte do mísy a udělejte do ní důlek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do důlku v mouce nasypte lžíci cukru, nalijte trochu mléka, rozdrobte do něj kvasnice a zaprašte asi lžící mouky. V teple pak nechte vzejít kvásek.

02.

Když je kvásek nakynutý, přidejte zbytek mléka, špetku soli, žloutek a vařečkou nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte hladké těsto – na dotek je pružné, takřka nelepí a je nádherně hebké. Těsto v míse pak zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte asi 30 minut nakynout. Mezitím si očistěte a nakrájejte ovoce.

Foto: Jakub Jurdič

S elektrickým hnětačem vám půjde práce rychleji a těsto bude opravdu dobře propracovanéFoto: Jakub Jurdič

03.

Nakynuté těsto propracujte rukama a válečkem rozválejte na asi 7 mm silný plát. Ten nakrájejte na malé kousky, na každý z nich dejte ovoce a to do těsta zabalte jako do měšce. Knedlíky uzlíkem otočte dolů a nechte ještě chviličku kynout. 

04.

Ve velkém hrnci s poklicí přiveďte k varu dostatečné množství vody. Když voda vře, stáhněte plamen tak, aby jen mírně probublávala, vložte do hrnce část knedlíků a přikryjte poklicí. Vařte asi 8 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Do hrnce dejte jen tolik knedlíků, aby se tam pohodlně vešlyFoto: Jakub Jurdič

05.

Ihned po vyndání knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Postupně takto uvařte všechny knedlíky. Během varu pokud možno nesundávejte poklici, aby zůstaly hezky nadýchané.

06.

Hotové knedlíky podávejte posypané skořicovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, podle chuti přidejte i zakysanou smetanu nebo rozpuštěné máslo. Dobrou chuť!

Reklama

Načítám