Hlavní obsah
3,5
(156)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Aktualizováno

Dostali jste chuť na omáčku "jako od babičky"? Vsaďte na rajskou s plněnou paprikou a raději ji hned udělejte dvojitou dávku, protože bude z talířů mizer rychlostí blesku.

35 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Plněné papriky
  • 5 ks zelené papriky
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce dlouhozrnné rýže
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 2 ks bobkového listu
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • 25 g másla
  • 200 ml rajčatového pyré
Omáčka
  • 100 g másla
  • 500 ml rajčatového protlaku
  • 200 ml rajčatové omáčky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
Přílohová rýže
  • 500 g rýže
  • 1 ks cibule
  • 70 g másla
  • 1 lžička soli
  • 1 list bobkového listu
  • 2 ks hřebíčku
  • 3 kuličky celého černého pepře
Článek

Také máte občas melancholickou chvilku, kdy si zase chcete připadat jako na prázdninách u babičky? Zkuste to za pomoci známých chutí a poctivých receptů. Tato rajská s plněnou paprikou vás aspoň na chvíli přenese do kuchyně prarodičů k jejich obědům plným lásky.

Postup

01.

Troubu zapněte na 190 °C. Paprikám odřízněte čepičku a zbavte je semínek, z čepiček vyřízněte stopku a nakrájejte je na malé kousky. V míse smíchejte mleté maso (hodí se třeba plecko) a rýži, nezapomeňte přidat koření, česnek a trochu soli.

03.

Papriky naplňte masovou směsí a naskládejte do pekáčku vymazaného máslem. Pak je vložte do trouby a pečte asi 40 minut dozlatova. Poté je zalijte asi 200 ml rajčatového pyré, aby do sebe nasákly chuť rajčat, a pečte ještě asi 10–15 minut.

04.

Než se papriky upečou, připravte si omáčku. Máslo rozpusťte a osmahněte v něm lžíci hladké mouky, aby vznikla světlá řídká jíška. Kdo chce, může v másle osmahnout i jednu najemno nakrájenou cibulku. Když je jíška hotová, zalijte ji za stálého míchání asi 4 dl vody a nakonec vmíchejte koření i rajčatový protlak nebo nakrájená sterilovaná rajčata a pokrájené zbytky paprik. Omáčku dochuťte solí a cukrem, důkladně ji provařte a na závěr ji promixujte, aby byla úplně hladká.

05.

Jako příloha k omáčce se nejlépe hodí klasická dušená rýže. Tu připravíte tak, že propláchnutou a okapanou rýži chvíli osmažíte na másle, dokud se nerozvoní a zrnka nezesklovatí. Poté přidejte koření, celou oloupanou cibuli a vše zalijte vodou podle návodu na obalu rýže. Vařte pod pokličkou do doby, než bude rýže skoro hotová. Poté vyndejte koření s cibulí a nechte rýži pod pokličkou dojít.

Máte jako přílohu raději knedlíky? Vyzkoušejte recept na houskové knedlíky krok za krokem.

Reklama

Načítám