Hlavní obsah
3,1
(125)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Bílé květy bezu v tomto čase voní snad všude – podél cest, v parku i na mezi. Utrhněte si jich pár a zpracujte na perlivý nápoj. Je to jednodušší, než si myslíte, a pochutná si celá rodina.

10 min.
Příprava
2 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 litry
  • 10 květů černého bezu
  • 1 ks citronu
  • 400 g cukru
  • 1 g sušeného droždí
  • 2 l vody
Článek

Nemusíte být znalí bylinkáři, abyste věděli, že květy černého bezu prospívají tělu. Sezona začala letos mnohem dříve než obvykle, tak si pospěšte, abyste ještě stihli patřičně využít jejich sílu. Ale když je propásnete, vlastně se nic neděje – v srpnu na vás čekají černé plody, z nichž se dá vyrobit sirup nebo likér.

Vonící bílé okolíky bezu se nejčastěji zpracovávají na sirup, kterým se v zimě léčí horečnaté stavy. Je to sice skvělá forma, jak uchovat účinné látky na později, ale jestli jste nedočkaví a chcete si bez vychutnat už teď, připravte si letní šumivou „limonádu“.

S pojmenováním „limonáda“ by mohli mít mnozí chemici problém. Vzhledem k tomu, že se nápoj vyrábí kvašením cukrové vody za přispění kvasinek (droždí), může výsledek obsahovat alkohol. Nepřístupnost mládeži samozřejmě záleží jen na vás, ale obecně se bude odvíjet od toho, jak dlouho necháte roztok kvasit (čím déle, tím více alkoholu) a kolik droždí přidáte.

Po dvou až třech dnech kvašení bude alkoholu v limonádě jen zanedbatelné množství, nápoj ovšem nebude ještě v pravém slova smyslu perlivý. Zato osmý nebo desátý den se velmi přiblíží sektu se vším všudy – nebude tak sladký (kvasnice zkonzumují a přemění cukr) a může mít až pět procent alkoholu.

Postup:

01.

Svařte vodu s cukrem, až se úplně rozpustí, a nechte vychladnout. Nechcete-li se párat s vařením, rozmíchejte moučkový cukr ve vlažné vodě.

02.

Přidejte na kolečka pokrájený citron (nemáte-li bio kvalitu, oloupejte raději slupku) a přimíchejte špetku sušeného droždí nebo lžičku domácího kvásku, pokud pravidelně pečete chleba (třeba podle našeho receptu).

Foto: Greta Blumajerová

Raději poctivě odstříhejte zelené stonky, mohou být trochu hořké Foto: Greta Blumajerová

03.

Natrhané květy bezu nechte hodinu dvě jen tak ležet na balkoně, aby odlezli všichni hmyzí obyvatelé. Můžete je i pečlivě ručně odstranit. Jste-li alergičtí na pyl, pak květy v cedníku omyjte proudem vody, abyste odstranili žlutý prášek. Výsledná chuť sice nebude tak intenzivní, ale důležité živiny se do vody dostanou i tak. Okapané květy ponořte do cukrové vody.

Foto: Greta Blumajerová

Pohled na bublající roztok není příliš vábný – květy zežloutnou a roztok se zakalí, ale těšte se na výsledekFoto: Greta Blumajerová

04.

Okraj džbánku nebo mísy překryjte potravinářskou fólií, aby vám na kvasící dobrotu nelétaly mušky, a odložte na teplé místo, ovšem ne na přímé slunce. Občasným zamícháním výsledku trochu pomůžete, ale pokud na džbánek zapomenete, nic se nestane. Nedočkavcům a těm, kdo chtějí zředěný nápoj nabídnout dětem, doporučujeme už třetí den stáčet do lahví. Chcete-li si počkat na bublající dobrotu, nechte kvasit alespoň deset dní.

Foto: Greta Blumajerová

Většinou stačí přecedit přes husté sítko, ale můžete použít i plátýnkoFoto: Greta Blumajerová

05.

Obsah džbánku přeceďte (můžete i přes plátýnko) a slijte. Kvasný proces bude dále pokračovat, takže raději zvolte PET láhve, které jsou pružnější. Při otevírání opatrně – obsah dovede být hodně „živý“.

Foto: Greta Blumajerová

Alespoň deset dnů kvašený nápoj bude mít skutečně hodně bublavý charakter a bude se chovat docela „živě“, takže pozor při otevírání láhve Foto: Greta Blumajerová

Tip: V chladu lednice můžete svěží nápoj uchovávat až týden, ale s největší pravděpodobností ho mnohem dříve vypijete a asi hned založíte novou várku.

Zkusíte šumivý nápoj podle našeho receptu? Na jakou variantu si troufnete? 

Reklama

Související témata:

Načítám