Hlavní obsah

Bílá barva v bytě? Sluší mu! Stačí dodržet pravidla

Foto: Natuzzi

Tento pokoj je zařízen v zimních barvách v tvrdých, šedobílých odstínech. Dominuje mu krásná bílá sedačkaFoto: Natuzzi

Reklama

Dobře promyšlená barevná koncepce je základem zdařile pojatého interiéru. Líbí se vám byt v bílé barvě? Podívejte se, jak s ní pracovat, aby nepůsobil chladně.

Článek

Jestli se budete při zařizování bytu řídit teorií ročních dob, která vychází z palety barev, které vám každé z těchto období nabízí, bude byt v bílém patřit zimě. Barevné doplňky a kontrastní akcenty pak volte z ledových odstínů modré, která je převažující barvou zimního období.

Pracujte s barevnými akcenty

„Kouzlo bílé barvy tkví i v tom, jak dokáže prosvětlit a opticky zvětšit prostor. To se hodí třeba v malé předsíni bez oken, kde kombinací bílých dveří a jednoduchého nábytku z bílého lamina snadno vytvoříte iluzi místnosti větší, než jaká doopravdy je," upozorňuje designérka Andrea Hylmarová a doplňuje: „Aby nepůsobila příliš studeně, pohrajte si s doplňky nebo třeba s dlažbou v hřejivějších tónech."

Foto: Indesit

Barvy zimy v kuchyni přímo ukázkově rozzářily azurové a modré akcentyFoto: Indesit

Co patří k barvám zimního období

Vedle bílé a ledově modré se uplatní také azurová a námořnická modř, světle a tmavě růžová barva, modrofialová a levandulová, lagunová, tyrkysová a jedlová zelená, všechny odstíny béžové a hnědé budou mít kouřový až šedý nádech, včetně šedomodrých odstínů.

Foto: Decoland

Bílou ložnici proteplují odstíny pudrové růžové a kouřově béžová podlahaFoto: Decoland

Červená – aby interiér nepůsobil mrazivě

Korunovat vzhled můžete sytě červenou. Jestli se vám zdá, že k zimě nepatří, podívejte se na šípky a všechny červené bobule, které i v zimním období zdobí keře!

Interiér zařízený převážně v bílém může působit přísně puristicky, pokud budou dalšími určujícími barvami modrá, doplněná o antracitovou nebo černou. Nechcete žít v ledových odstínech? Přidejte k nim jasné růžové, žluté a modré barvy.

Foto: Grohe

Geometrický nábytek, stříbřité kovy, lesklé povrchy. Výsledný obraz podtrhnou a zjemní růžové doplňkyFoto: Grohe

Nábytek a dveře

Co se týká povrchů nábytku a stěn, podtrhnou tento styl čisté linie, hladké a lesklé plochy, včetně kamene, vynikne zde také bíle upravené masivní dřevo, nerez, chrom a stříbřité kovy.

Styl doladí bílé dveře. Ať půjde o nadčasová a nevtíravá řešení či módní trendy, je dobré vědět, že ošetřováním těchto dveří nestrávíte o moc více času než u jakéhokoli jiného dekoru.

Foto: CAG

Bílé dveře budou zdobit moderní, klasický, starožitný i venkovský bytFoto: CAG

Jak o ně pečovat?

„Rozhodující je povrchová úprava. V případě lakovaných dveří je vhodné pohledové plochy čas od času přetřít vlhkým hadříkem, namočeným v mýdlové vodě nebo saponátu, a následně čistým hadříkem vytřít do sucha,“ radí Jana Růžková ze společnosti CAG s. r. o. Zbavíte se tak ulpívajícího prachu či otisků prstů a šmouh způsobených běžným provozem domácnosti. „Vyvarujte se však přílišného tlaku při čištění, užití parních čističů, abrazivních čisticích prostředků a čistidel na bázi chlóru, které by mohly lakovaný povrch poškodit,“ varuje ale Jana Růžková.

Foto: Witex

Laminátová podlaha Witex Color s pěti jednobarevnými dekory nabízí dva druhy provedení, extravagantní vysoký lesk nebo decentní matFoto: Witex

Podlahy

Na trhu dnes najdete dřevěné i laminátové podlahy s povrchem dekoru dřeva v bělené a kouřové úpravě, světlou dlažbu, kámen, stěrky, koberce i vinyl s netradičním designem, který evokuje dojem dlažby v matu i vysokém lesku.

Přestože bílá je hitem a trendem, pro někoho může být fádní, zde najdete 10 tipů: Jak oživit bilý interiér, aby nebyl nudný. Že není vždy ideální, prozradí článek 6 důvodů, proč nemít bílou kuchyni.

Jak byste si byt zařídili vy?

Reklama

Načítám