Hlavní obsah

Božské dezerty z krupice: Už jste je zkoušeli?

Foto: Greta Blumajerová

Ať už se pustíte do klasiky v podobě noků nebo budete trochu experimentovat s ovocem a kořením, krupicové dezerty vás mile překvapíFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Když se řekne krupička, většině z nás se asi vybaví dětství a krupicová kaše. Ta má sice také své kouzlo, ale dneska se podíváme na jiné dezerty, které si z ní můžete připravit!

Článek

Klasika v podobě tvarohových noků s borůvkami, jemňoučké smetanové flameri nebo kořeněný indický dezert s ananasem a jablky jsou další dobroty, které si  snadno připravíte z krupice a ingredience přitom máte z větší části doma. Nebo vás snad dnešní téma nakonec stejně jako mne nalákalo i na starou dobrou krupicovou kaši s máslem, cukrem a kakaem?

Tvarohové noky s borůvkami

Na 4 porce potřebujete: 250 g tvarohu (lépe drží ten v kostce), 2 lžíce cukru krupice, 1 vejce, 100 g krupice, sůl, lžíci másla, čerstvé nebo kompotované ovoce k podávání

Foto: Greta Blumajerová

Tvarohové noky jsou hotové raz dva a zužitkujete k nim v podstatě jakékoli výraznější ovoceFoto: Greta Blumajerová

Postup: Z tvarohu, cukru, vajíčka, krupice a špetky soli vymíchejte husté těsto. Nejprve uvařte 1 nok na zkoušku – lžící odkrojte kousek těsta do osolené vroucí vody a asi 5 minut povařte – pokud se nok rozpadá, přidejte ještě krupici. Myslete ale na to, že čím méně krupice dáte, tím budou noky nadýchanější! No hotových nočkách nechte rozpustit lžíci másla.

Mezitím ohřejte, oslaďte a vidličkou trochu rozmačkejte ovoce k zalití. Já použila borůvkový kompot, ale čerstvé maliny nebo třeba jahody se zakysanou smetanou budou taky úžasné!

Smetanové flameri

Na 6 porcí potřebujete:150 g krupice, 60 g cukru krupice, 500 ml mléka, 500 ml smetany na vaření (ale poměr mléka a smetany můžete libovolně upravit), sůl, ovoce nebo čokoláda k podávání

Foto: Greta Blumajerová

Varování: u flameri hrozí, že vás jeho chuť přenese zpátky do dětství!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Z mléka, smetany, krupice, cukru a špetky soli uvařte za stálého míchání hustou kaši. Silikonovou formu (nebo několik menších formiček) vypláchněte studenou vodou, kaši do ní vlejte a nechte v lednici alespoň 2 hodiny zatuhnout.

Vyklopte, ozdobte čerstvým ovocem, nastrouhanou čokoládou nebo třeba kompotem a podávejte.

Kořeněný krupicový dezert s ananasem

Na 6 porcí potřebujete: 60 g másla, hrst mandlí a rozinek, 1 jablko, ¼ ananasu (nic nezkazíte ani kompotovaným), hrnek krupice, kardamom, skořici, 2 a ½ hrnku pomerančového džusu, hrnek cukru krupice

Foto: Greta Blumajerová

Jestli je na vás kardamom moc aromatický, klidně použijte jenom skořiciFoto: Greta Blumajerová

Postup: Na rozehřátém másle chvíli opékejte oříšky a rozinky, pak přisypte krupici a nechte lehounce zezlátnout. Přidejte na malé kousky nakrájené jablko a ananas (nebo jiné ovoce dle chuti), cukr, trošku drceného kardamomu a mleté skořice a zalejte pomerančovým džusem. Povařte do zhoustnutí – kaše by se měla odlepovat od stěn hrnce. Servírujte studené.

Vyrábíte doma z krupice také podobné dezerty, nebo se držíte osvědčené klasiky v podobě krupicové kaše?

Reklama

Související témata:

Načítám