Hlavní obsah

Návštěva v bytě, kde za energie ušetří ročně desetitisíce

Foto: archiv firmy JRD, Michal Honěk (15x)

Moderní bydlení splňuje nároky dnešních mladých rodin na nízké náklady za energieFoto: archiv firmy JRD, Michal Honěk (15x)

Reklama

Víte, jak vypadají domy a byty, jejichž provoz vyjde na opravdu málo peněz? Nabízejí vysoký komfort, za který ovšem zaplatíte polovinu toho, co ostatní. A ještě jsou „trendy“. Podívejte se!

Článek

Nízkoenergetické domy se začínají objevovat nejen v Německu, ale i u nás. Jsou totiž „in“, neboť mají výrazně nižší spotřebu energie, což je příjemné jak kvůli finanční, tak i emisní úspornosti. Vyšší investice, kterou koupě bytu či domu s nižší spotřebou energie představuje (řádově o 10 až 15 procent vyšší cena), se vám vrací v nižších výdajích za jeho provoz, čili energii.

Topí hodně, platí málo

To ostatně potvrzují i majitelé tohoto nízkoenergetického bytu v Dolních Měcholupech v Praze 10. „Díky moderním technologiím zaplatíme za veškeré energie, tedy za vytápění, ohřev vody i provoz spotřebičů celkem 2100 korun měsíčně,“ prozrazuje majitel a dodává, že ve stejně velkém standardním bytě by zaplatil dvojnásobek.

Byt pořídil hlavně kvůli pěkné a kvalitní architektuře domu a inovativním technologiím, které v té době byly v českém prostředí průkopnické. „Kromě úspor nás lákalo i zdravé bydlení, které zajišťuje systém řízeného větrání. Chtěli jsme, aby děti vyrůstaly v co nejlepším prostředí, a to se podařilo,“ pochvaluje si majitel.

Foto: Archiv firmy

Moderní linka byla dodána na míru a včetně vestavných spotřebičů značky Bosch vyšla na 150 000 Kč. Z místnosti se pohodlně dostanete na soukromou zahradu. Stěnu u jídelního stolu zdobí tapeta AS CreationFoto: Archiv firmy

Zahrada s prolézačkami

Typově standardní třípokojový byt má rozlohu 78,2 m2, dispozičně je uspořádán jako 3 + kk. Půdorys domu má tvar lichoběžníku, takže byt má v jedné místnosti nikoli pravoúhlou, ale šikmou stěnu, což je docela zajímavé. Dále k němu náleží malá zahrádka, sklep a garáž, krom toho mají všichni obyvatelé domu k dispozici společnou zahradu o rozloze 120 m2 s prolézačkami, skluzavkami, houpačkou a dalším vybavením pro děti.

Foto: Archiv firmy

Na soukromé zahradě je dřevěná terasa s rozlohou asi 10 m^2 se vzrostlou zelení zajišťující intimituFoto: Archiv firmy

Hodně světla bytu sluší

Centrem bytu je obývací pokoj s kuchyní, za ním je ložnice rodičů a dětský pokoj. Na první pohled je vidět, že majitelé, mladá rodina s potomky, mají rádi pořádek a příliš si nelibují v okázalosti. Okna bez záclon zapadají do celkového konceptu bytu. Majitelé zvolili jednoduchý a praktický styl, světlejší nábytek a pastelové barvy. Byt je příjemně světlý, vzdušný a přesto útulný, a hlavně se snadno udržuje.

Foto: Archiv firmy

V ložnicích a v chodbě jsou vestavěné skříně, zhotovené na míru a kvalitní laminátové podlahy. Postel byla zakoupena v Ikea. Přestože okna nezdobí záclony ani závěsy, docela jim to se žaluziemi slušíFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Dětský pokoj je barevný, určitě se dětem líbí. Spolu s nimi v něm bydlí i spousta plyšáků, knih a hraček, které patří do dětského světaFoto: Archiv firmy

Teplo se nevyvětrá, ale dále využije

Byt má teplovzdušné vytápění s rekuperací. „Díky zateplení a vlastnímu řízenému větrání panuje v bytě příjemné klima se stálými teplotami v zimě i v létě. Vzduch odváděný z místností totiž předává své teplo v rekuperačním výměníku vzduchu čerstvému. Cirkulace vzduchu zajišťuje trvale optimální teplotu a významnou úsporu energií na vytápění. Vodu ohřívají solární kolektory na střeše domu, obyvatelé domu ji proto mají levnější,“ popisuje princip dosahování energetických úspor Jan Řežáb z developerské společnosti JRD, která se projekty nízkoenergetických domů a bytů zabývá a postavila i tento dům.

Foto: Archiv firmy

Také se vám líbí ploché dvojité umyvadlo Kolo? Design koupelny je laděn do béžových tónů, španělské obklady jsou Azteca. Také nábytek v koupelně byl vyroben na míruFoto: Archiv firmy

Investice na pořízení tohoto bytu rodina nelituje. Ročně ušetří zhruba 23 tisíc korun za energie, které může použít na financování svých koníčků nebo dovolené.

Líbilo by se vám nízkoenergetické bydlení? Co si myslíte o rekuperaci? Diskutujte pod článkem!

Reklama

Načítám