Hlavní obsah

Byt, který se v létě zvětší na dvojnásobek

Foto: Stavební společnost Syner

Toužíte po zahradě? Nemusíte si nutně pořizovat dům, někdy stačí i bytFoto: Stavební společnost Syner

Reklama

Že je bydlení v přízemí neatraktivní a nikdo ho nechce? Omyl! Má své kouzlo, které vyšší patra nemohou nikdy nabídnout. Přesvědčí vás o tom dnešní návštěva. Podívejte se na byt, který se za hezkého počasí zvětší na dvojnásobek. Známe jeho kouzlo!

Článek

Na první pohled, zvlášť když jdete společnou chodbou domu, je to obyčejná novostavba na pražském Žižkově. Byt s dispozicemi 3 + kk, kterému dominuje propojený obývací prostor s jídelnou a kuchyní, má 87 metrů čtverečních. Ovšem stačí projít velkými francouzskými dveřmi, a dostáváte se na desetimetrovou terasu, na niž navazuje ještě stometrová zahrádka. Ta za pěkného počasí může sloužit jako letní kuchyň, jídelna či velká herna pro děti. Majitelům tak nabídne mnohem více místa pro život než byty ve vyšších patrech, které si nic podobného nemohou dovolit. To vše získali za čtyři a čtvrt milionu korun.

Foto: Stavební společnost Syner

Kuchyň propojená s obývákem je laděna do bílé barvy a dekorů dřevaFoto: Stavební společnost Syner

Zelená je nejen tráva

I zařízení propojeného obýváku s jídelnou naznačuje, že se v tomto bytě bude vše točit kolem přírody, ať už jste na jakékoli straně balkonových dveří. Nejen rámy oken, podlahy a část nábytku nesou dekor dřeva, ale zajímavá je i kombinace barev na stěně. Každý si sice všimne výrazné červené, ale zajímavý kontrast k ní tvoří světle zelená na ostatních zdech. Důvod je celkem jednoduchý – bílý nábytek kolem televize totiž na barevném podkladu lépe vynikne. Totéž pak platí pro nerezovou digestoř v kuchyni.

Foto: Stavební společnost Syner

Výraznou červenou barvu na stěnách nezvykle doplňuje světle zelenáFoto: Stavební společnost Syner

Linka dostala tvar písmene U. Sice by bylo možné z jedné její části udělat tolik oblíbený ostrůvek, ale architekt dal přednost praktičtějšímu řešení. Rameno směřující do obýváku „zakryl“ vyšší odkládací plochou, a tak návštěvy ani majitele sedící na pohovce či u jídelního stolu neruší výhled na neumyté nádobí, neuklizený nákup ani špinavé nádobí.

Foto: Stavební společnost Syner

Příjemné barvy v teplých tónech procházejí i chodbouFoto: Stavební společnost Syner

Spodní dvířka jsou také v dekoru dřeva a ladí s jídelním stolem. Korpusy, horní skříňky i vysoká sestava s lednicí a troubami jsou v bílém provedení, stejně jako skříňky v obývací části.

Foto: Stavební společnost Syner

Vestavěná skříň a botník nabízejí nezbytnou odkládací plochu i v předsíniFoto: Stavební společnost Syner

Sem architekt zvolil jen nízkou komodu a nad ni několik uzavřených zavěšených skříněk, které dohromady nabízejí dostatek prostor na věci, které jsou v obýváku třeba – ať už jde o televizní programy či ovladače, deky nebo skleničky. Další úložné prostory pak nabízí otevřená knihovna hned za vstupními dveřmi.

Foto: Stavební společnost Syner

V ložnici zaujmou světla integrovaná do předstěny, která nahradí lampičky na nočním stolkuFoto: Stavební společnost Syner

Chytře ukryté osvětlení v ložnici

V ložnici pak zaujme nejen opět příjemně zelená barva stěn, ale i netradičně pojaté „lampičky“ nad postelí. Několik bodových světel je zde totiž zapuštěných do dna uměle vytvořené předstěny. Efekt je velmi zajímavý, a navíc světla nezabírají místo na nočních stolcích.

Foto: Stavební společnost Syner

Jednu celou stěnu vyplnila vestavná skříňFoto: Stavební společnost Syner

Ty jsou, stejně jako rám postele a nízká komoda, z tmavého dřeva. Spolu s japonskými panely zakrývajícími okna tak v místnosti vzniká příjemné přítmí, které je pro spánek ideální.

Foto: Stavební společnost Syner

Dětský pokoj by mohl sloužit jako barevná paleta, stačí však vyměnit doplňky, a dostane elegantní rázFoto: Stavební společnost Syner

Zcela jiné je to v dětském pokoji, i když i zde najdete zelenou. Jenže ji doplňují snad všechny barvy, které znáte. Jsou však pouze na doplňcích – pruhovaných kobercích, potahu křesla, povlečení či závěsech. Nábytek, tedy postel a šatní skříň, pak nabízejí zajímavou a nadčasovou kombinaci, kdy jsou bílá dvířka osazena v černých rámech. Stačí ale velmi malá změna, a místnost se promění z dětské ve velmi elegantní prostor.

Foto: Stavební společnost Syner

Zvýšená postel nabídla praktické zásuvky nejen na dětské hračkyFoto: Stavební společnost Syner

Máte pocit, že jste kromě dětského pokoje nikde neviděli skříně, a zajímá vás, kam majitelé dají všechny své věci? Od toho je zde chodba. Ta nabízí nejen prostor na velké vestavěné skříně až ke stropu, díky dveřím z mléčného skla však působí nenápadně a splývají s okolím, ale také komoru, kam se vešla pračka. I když by na ni místo v hlavní koupelně bylo. Má totiž více než pět metrů čtverečních, a tak se sem vešla jak klasická vana, tak dvě umyvadla či toaleta. O její praktičnosti v koupelně není třeba tentokrát pochybovat, neboť je v bytě ještě jeden, samostatný záchod.

Foto: Stavební společnost Syner ;

Koupelna má pět metrů, a tak se sem vešla vana i dvě umyvadlaFoto: Stavební společnost Syner ;

Foto: Stavební společnost Syner

Terasa a stometrová zahrada je součástí všech přízemních bytů v této lokalitě, které se nejen proto nazývá Zelené městoFoto: Stavební společnost Syner

Foto: Stavební společnost Syner

Byt se nechází v jednom z dvaceti osmi nízkopodlažních domůFoto: Stavební společnost Syner

Ještě si myslíte, že kvůli zahrádce se musíte starat o celý dům? Jak vidíte, jde to i jinak. Líbí se vám tato varianta?

Reklama

Načítám