Hlavní obsah

Byt v paneláku vyměnili za typový dům. Proměnili ho téměř od základů!

Foto: Vavřinec Mensl, archiv firmy Ekonomické stavby (13x)

Majitelé si splnili sen: místo paneláku si pořídili prostorný rodinný domek!Foto: Vavřinec Mensl, archiv firmy Ekonomické stavby (13x)

Reklama

Mnoho lidí muselo osobně řešit, kde a jak budou bydlet. Někdo dává přednost životu v bytě, jiní preferují rodinný domek. Jako třeba tato mladá rodina, jejíž dům jsme navštívili.

Článek

„Vždy jsme chtěli bydlet v rodinném domku se zahradou,“ shodují se majitelé, mladí manželé s ročním synkem. Rodina předtím bydlela v paneláku, což bylo sice pohodlné, ale sen je sen. A ty se mají plnit. Když manželé narazili na zajímavý typový dům Ekonomických staveb, neváhali a šli do toho. „Do výstavby jsme ale sami zasahovali, vybírali materiály a měnili původní uspořádání podle našich potřeb. Původní dispozice typového domu zůstala zachována jen v podkroví, jinak je dům zcela jiný,“ ukazuje majitel domu.

Zahradu čekají změny

Majitelé se podíleli i na zařizování a vybavování interiérů. „Jednak to bylo finančně výhodnější, jednak nás to bavilo. Mít dům zařízený podle svých představ je snem každého, myslím,“ říká paní domu. Jejím koníčkem je také zahradničení a k tomu zde má velký prostor. Zahrada sice zatím není podle jejích představ, ale v budoucnu by sem měly přibýt okrasné i ovocné stromy, záhony s květinami a také bazén. Pozemek o velikosti přes 1100 m2 bude ještě oplocen a celý dům tak bude pocitově, ale i fakticky uzavřen.

Foto: Archiv firmy

Zahrada ještě čeká na úpravy, ale na první pohled má dobrý potenciál se proměnit v okrasnou. Terasa s dlažbou z Baumaxu je již „v provozu“, v létě se tady stoluje pod širým nebem či pod markýzouFoto: Archiv firmy

Vlastní pokoj pro každého

Patrový dům v malé obci poblíž Českého ráje má půdorys o velikosti 8 x 10,5 metru. Jsou zde tři ložnice, pracovna, obývací pokoj s kuchyňským koutem a dvě koupelny. V přízemí je společenská část a pracovna, vstupní hala a menší koupelna se sprchovým koutem, nahoře jsou ložnice a koupelna s vanou. Součástí domu je garáž, dům je nepodsklepený. V současnosti využívají manželé pouze dvě ložnice, jednu jako dětský pokoj, druhý jako svoji ložnici. Až přibude další potomek, bude mít každé dítě svůj vlastní pokoj.

Foto: Archiv firmy

Vyrovnané šanony, počítač, tiskárna a uklizený pracovní stůl. Tak má vypadat správná pracovna. Zde mají majitelé navíc také příjemný výhled. Místnost je v přízemí a má asi 13,5 m^2Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Vybavení ložnice si majitelé navrhli sami, skříně jsou na míru vyrobené truhlářem. Na stěně je tapeta, pořízená na internetu. Ložnice je laděna do bílé a šedé – navozují příjemnou a klidnou atmosféruFoto: Archiv firmy

Krb na dřevo se hodí

Majitelé mají rádi praktický a jednoduchý styl. Je to vidět i na vybavení domu, za které by se nemusel stydět ani architekt.

Foto: Archiv firmy

Obývací pokoj je spojen s kuchyní a jídelním koutem (asi 33 m^2). Součástí je krb (krbová vložka Zeus). Zadní stěna je vymalována vínově, působí útulněFoto: Archiv firmy

Kuchyňský kout tvoří linka ve tvaru písmene U, která vytváří uzavřený a opticky oddělený kout. Linka byla vyrobena na míru, proti ní je jídelní stůl. Z obývacího pokoje prostupuje vchod na terasu a dále do zahrady. Manželé chtěli mít teplo rodinného krbu v jeho pravé podobě, proto je v obýváku umístěn krb. Ten je plně využíván a topí se v něm dřevěnými poleny.

Foto: Archiv firmy

Kuchyňská linka Oresi přišla na 100 000 korun. Část vybavení kuchyně byla dělána na míru. Paní domu je s ní spokojená, jelikož je plošně úsporná. Jako pracovní plochu využívá i díl, připomínající pultFoto: Archiv firmy

Sny se mají plnit nejen o Vánocích

Stavba vyšla na necelé tři miliony korun. „Myslíme si, že je to dobrý poměr cena/výkon, i při zohlednění provozních nákladů,“ pochvaluje si majitel. Uvažuje ještě o koupi solárních kolektorů na ohřev teplé vody. K vytápění a ohřevu vody zde zatím používají elektřinu, kolektory by jistě ušetřily nemalé výdaje.

Foto: Archiv firmy

Horní koupelna. Majitelé si vybrali obklady a dlažbu od španělského výrobce. Rohová vana Ravak byla zakoupena v prodejně Siko, stejně jako ploché umyvadlo. Místnost je v podkroví a má zkosené stropyFoto: Archiv firmy

Přestože jde o typový dům, majitelům se podařilo vtisknout mu prvek jedinečnosti. Mají vše, co si přáli – dům, zahradu, domácí zvířata, a tak jim ani dojíždění za prací do nedalekého města nevadí. Jsou tu spokojeni, navíc si splnili své největší přání.

Jaké sny byste si chtěli vyplnit vy?

Reklama

Načítám