Hlavní obsah

Černý kašel: Miminka může vážně ohrozit. Jak se mu ubránit?

Foto: thinkstock

Miminka jsou náchylná k nejrůznějším infekcím. Chraňte je!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Černý kašel je nemoc, která dospělým příliš neublíží, pro maličké dítě ale může být osudná. A často je to máma, táta nebo babička, kdo ho i přes všechnu láskyplnou péči nakazí. Víme, jak tomu zabránit!

Článek

Proti černému nebo také dávivému kašli se u nás povinně očkuje už od roku 1958. Na několik desítek let se díky tomu stal vzácným, téměř zapomenutým onemocněním. Teď se ale znovu objevuje na scéně a pediatři bijí na poplach.

Proč se nebezpečná nemoc vrátila? Částečně za to může otevření hranic v devadesátých letech a kontakt s neproočkovanou cizinou. Hlavní příčinou je ale fakt, že očkování nechrání celoživotně – imunita přetrvává maximálně 12 let. Pokryje tak nejrizikovější období ve vývoji dětí, které černý kašel ohrožuje nejvíc. Z dětí ale vyrostou dospělí, kteří už imunní nejsou!

Nejste také bacilonosičem?

Protože onemocnění v populaci stále přetrvává a je vysoce nakažlivé, je velká pravděpodobnost, že ho dostanete i vy. Nemusíte si toho všimnout – u dospělého se dá černý kašel – pertus – snadno splést s obyčejným nachlazením nebo virózou. V počátečním stadiu se projevuje pokašláváním a rýmou, většinou bez teploty. Nic, s čím byste hned běželi k doktorovi. K odhalení pertuse ale nemusí vést ani lékařské vyšetření, k potvrzení diagnózy jsou totiž zapotřebí cílené laboratorní testy, které se běžně nedělají. Po několik týdnů tak vesele šíříte bakterie kašlem, mluvením i polibky. Riziko, že je předáte někomu ze svých nejbližších, odborníci odhadují na 80 procent.

Foto: thinkstock

Očkování dětem brání například dostat černý kašel. Ale nejsou imunní několik měsíců po narození!Foto: thinkstock

Miminka neumějí kašlat!

Pokud je nakaženým členem rodiny miminko, může to být velký malér. Novorozenci a kojenci jsou totiž vlastním očkováním plně chráněni až od pěti či šesti měsíců. Malí pacienti přitom čelí dávivému kašli mnohem hůř.

Při závažném průběhu jsou záchvaty skoro nepřetržité, hlavně v noci. Dítě se při nich dusí, modrá a zvrací, hrozí mu dehydratace a celkové vyčerpání. Obzvláštní nebezpečí hrozí těm nejmenším, které ještě nemají rozvinutý kašlací reflex – mohou se i udusit. V posledních letech k tomu bohužel došlo už čtyřikrát. A všechny postižené děti se nakazily ve vlastní rodině.

Foto: thinkstock

Dávivý kašel je v dětství velmi rizikové onemocněníFoto: thinkstock

Chraňte sebe, ochráníte dítě

Řešení je nasnadě: Aby byly nejmenší děti chráněny před nákazou, musí se jí především bránit dospělí. Národní imunizační komise doporučuje přeočkování minimálně jednou za život, především těm, kdo přicházejí do kontaktu s novorozenci:

  • ženám, které plánují těhotenství
  • maminkám hned po porodu (ještě v porodnici)
  • blízkým rodinným příslušníkům, tedy otcům, sourozencům a prarodičům (nejpozději 4 týdny před termínem narození dítěte)
  • profesionálům, pečujícím o malé děti, tedy chůvám, personálu na novorozeneckých odděleních, pediatrických ambulancích a podobně.

Co ještě můžete pro ochranu svého dítěte udělat? „Bakterie Bordetella pertussis je velmi citlivá na prostředí. Vadí jí slunce, teplo a suché prostředí. Doporučuji za pěkného počasí otevírat okna, větrat lůžkoviny, pomůžou i běžné dezinfekční prostředky,“ říká epidemioložka Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu. A buďte ostražití – několikatýdenní drobeček se bránit nemůže.

Sledujte nejen vlastní zdraví, ale i lidi ve vašem okolí. „Kuřácký kašel“ kolegy z kanceláře je možná způsobený něčím docela jiným, než jsou cigarety. A může nakazit i vás.

Reklama

Načítám