Hlavní obsah

Červené, bílé i čínské! 3 večeře ze zelí, co nezruinují vaši peněženku

Foto: Eva Malúšová

Vychutnejte si jídla plná sezonní zeleniny (a možná kousku masa...)Foto: Eva Malúšová

Reklama

Zelí prostě milujeme! Je zdravé, dobré, a navíc patří k nejlevnější a přitom celoroční zelenině. Podívejte se, jak z něj připravit hned tři originální dobroty!

Článek

Připadá vám, že kdybyste vařili jen z české a sezonní zeleniny, bude to nuda? Opak je pravdou! I z tak obyčejné suroviny, jako je zelí, totiž připravíte zajímavá jídla. Dnes jsem pro vás připravila masové kuličky v pikantním bílém zelí, voňavé zelné placky z pekingského zelí a kořeněné červené zelí jako přílohu k vepřovým kotletám. Dáte si?

Masové kuličky v zelí

Na 4 porce potřebujete: 2 cibule, 3 lžíce oleje nebo sádla, malou hlávku bílého zelí, sladkou papriku, pálivou papriku, sůl, 2 bobkové listy. Na kuličky: 500 g mletého vepřového masa (vybírejte maso s nízkým obsahem tuku), 1 vejce, ½ lžičky soli, pepř, 2 stroužky česneku, lžíci zelených bylinek (libeček, majoránka nebo petržel), 2 lžíce strouhanky. K podávání: zakysanou smetanu, pečivo

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté dušené zelí okořeňte paprikou a doplňte masovými kuličkamiFoto: Eva Malúšová

Postup: Maso smíchejte s vajíčkem, ochuťte solí, čerstvě mletým pepřem, prolisovaným česnekem a nasekanými bylinkami a podle potřeby zahustěte strouhankou.

Ve velkém hrnci pak na rozpáleném tuku zpěňte nadrobno pokrájené cibule, přidejte nakrouhané zelí, dobře osolte a ještě asi 10 minut restujte, až se objem zelí zmenší asi o třetinu. Bohatě posypejte sladkou paprikou, podle chuti i trochou pálivé, zamíchejte a ihned zalejte půl litrem vody. Přidejte bobkové listy a v zelí tvořte důlky, do kterých vkládejte kuličky z masa. Přiklopte a duste asi půl hodiny, až je zelí měkké a maso uvařené, podle potřeby případně přidejte vodu. Podávejte s pečivem a zakysanou smetanou.

Japonské zelné placky okonomiyaki

Na 4 porce potřebujete: hlávku pekingského zelí (v obchodech je často označováno i jako čínské), 3 vejce, 3 jarní cibulky, lžíci sójové omáčky, lžíci sezamového oleje, ¼ lžičky drceného chilli (lze vynechat), lžičku soli, hrnek hladké mouky, řepkový olej na smažení. Na dresink: 3 lžíce majonézy, 1 lžíci chilli omáčky typu sriracha, ½ lžičky sezamového oleje, lžičku sójové omáčky, ½ lžíce sezamu, 2 jarní cibulky

Foto: Eva Malúšová

Překvapivé využití pekingského zelí ve slaných palačinkách si zamilujeteFoto: Eva Malúšová

Postup: Zelí nahrubo nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky, smíchejte s vejci, nasekanou jarní cibulkou, sójovou omáčkou, sezamovým olejem (ten plackám dodá typickou chuť), chilli a solí a podle potřeby přidejte asi hrnek hladké mouky a případně trochu vody, aby vám vzniklo husté těsto podobné tomu na bramboráky.

Na rozpáleném oleji pak smažte asi 1 cm vysoké placky dozlatova, to trvá zhruba 3 minuty z každé strany. Podávejte s dipem z majonézy, chilli omáčky, sezamového oleje a sójové omáčky a posypané sezamem a jarní cibulkou. Chuť těchto zelných palačinek báječně podtrhne také sklenice vychlazeného ležáku.

Tip: Do těstíčka se tradičně přidávají i plátky vepřového masa, slanina nebo kousky krevet.

Vepřové kotlety s kořeněným zelím

Na 4 porce potřebujete: 50 g špeku, 1 cibuli, ½ velké nebo 1 malou hlávku červeného zelí, 3 lžíce vinného octa, hrnek vody, lžíci cukru krupice, ½ lžičky kmínu, sůl, pepř, 4 vepřové kotlety, lžíci sádla nebo řepkového oleje

Foto: Eva Malúšová

Voňavé kořeněné zelí perfektně doplní vepřové kotlety i třeba uzeninyFoto: Eva Malúšová

Postup: Špek nakrájejte na malé kostičky a v hrnci, ve kterém pak budete připravovat zelí, ho nechte pomalu dokřupava vyškvařit. Děrovanou lžící kostičky vyndejte na papírový ubrousek a na vypečeném tuku nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli. Přidejte nakrouhané zelí a ještě chvíli restujte. Vmíchejte ocet, vodu, cukr, kmín, půl lžičky soli a čerstvě mletý pepř, přiklopte a duste asi půl hodiny doměkka.

Mezitím z obou stran osolte a opepřete kotlety a na rozpáleném tuku je z obou stran pečte asi 5 minut dozlatova. Zakryjte je alobalem a asi 8 minut dopékejte v troubě vyhřáté na 200 °C. Kotlety pak nechte přikryté odpočívat, než se dodusí zelí. Podávejte posypané odloženým špekem.

Také nedáte na tuhle celoroční zeleninu dopustit?

Reklama

Související témata:

Načítám