Hlavní obsah
3,1
(1929)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Upéct pravé linecké tak, aby se na Štědrý den jen rozplývalo na jazyku a krásně vonělo po vanilce, není až tak snadné, jak by se mohlo zdát. Přinášíme podrobný recept a věříme, že s ním budete mít úspěch zaručen.

30 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 ks žloutků
  • 1 lžička citronové šťávy
Na potření a posypání
  • 150 g rybízové marmelády
  • 1 hrnek cukru moučka
Článek

Postup přípravy lineckého cukroví

Aby bylo linecké těsto opravdu křehké, je potřeba připravit jej velmi rychle, ze studeného másla a nikde se nezdržovat: těsto stačí opravdu spojit dohladka a jakmile drží, zabalit ho do sáčku a nechat odpočinout. Jakékoli hnětení rukama navíc je na škodu – těsto by zbytečně povolilo.

01.

Tradiční linecké těsto zadělejte na vále. Postupně na něj přes síto prosejte hladkou mouku i cukr. Přisypte vanilkový cukr a do základu nastrouhejte máslo na hrubším struhadle. Přidejte žloutky (ideálně z domácích vajec) a citronovou šťávu.

02.

Rukama vytvořte hladké těsto, do kterého zapracujte postupně úplně všechnu mouku na vále. Jak již bylo řečeno v úvodu, postupujte rychle a těsto moc nehněťte. Jakmile se spojí, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, ideálně do druhého dne.

03.

Na lehce pomoučeném vále vyválejte plát vysoký zhruba 2 až 3 milimetry. Z vyválené placky vykrajujte kolečka, kytičky, hvězdičky nebo srdíčka. Nezapomeňte na to, že polovina tvarů musí mít vykrojený ještě nějaký tvar uprostřed!

04.

Vykrojené tvary pokládejte na pečicí papír na plech, troubu nastavte na 180 °C, horkovzdušnou na 165 °C. A teď to nejdůležitější – pečení. Ve chvíli, kdy uvidíte, že okraje začínají jen trošičku zlátnout, okamžitě vyndávejte, ideálně ještě vteřinu před tím. Mělo by to trvat tak 7 až 8 minut.

05.

Vystydlé linecké rozdělte na poloviny – podle toho, jestli mají v sobě otvor, nebo ne. Ty děrované rozložte vedle sebe a posypte moučkovým cukrem. Ty plné pomažte marmeládou ze strany, která ležela na plechu. Nešetřete, zvláště uprostřed! Tam můžete přidat i kopeček marmelády navíc, protože pak krásně vystoupne dírkou v pocukrovaném kousku, kterým budete spodní část přiklápět. Hotové vánoční linecké cukroví naskládejte vedle sebe do krabice, přidejte do ní jablko (pro sichr, aby bylo skoro hned měkké) a nechte do Štědrého dne uležet.

Tip: Někdo dává před marmeládou přednost máslovým krémům, další přidává polevu (jako například u těchto lineckých berušek).

Linecké cukroví zdravě

Tradice praví, že na vánočním stole by mělo být sedm druhů cukroví. Které kromě lineckého ještě upéct?

V řadě domácností mizí první nepečené cukroví. První housle většinou hrají vosí hnízda, skvělé jsou ale i kokosové kuličky, které se navíc dají dělat na nejrůznější způsoby, třeba i ve zdravější variantě. Klasikou jsou pak mandlové hříbečky, kávová zrna nebo rumové koule.

Reklama

Načítám