Hlavní obsah

Česnek nepatří do lednice! Dejte ho do průvanu, oleje nebo na mráz

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Sehnali jste kvalitní česnek? Pak ho rozhodně nedávejte do ledniceFoto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uskladnit česnek na celou zimu může být problém. Hlavně v případě, že máte pocit, že nejlépe mu bude v chladničce. Tak tam ale rozhodně nepatří! Hned vám povíme proč, a poradíme, co mu naopak svědčí.

Článek

Kvalitní česnek je nezastupitelný v kuchyni, ale i v přírodní medicíně. Rozhodně byste po něm měli sáhnout při bolesti v krku, nachlazení. Do jídla by si ho měli přidávat ti, kteří potřebují snížit cholesterol a stojí o prevenci proti parazitům. Působí antibakteriálně a pomůže vám v boji s viry.

Jaký česnek vybrat?

Milovníci česnekové chuti vědí, že každá odrůda má zásadně jiné chuťové vlastnosti. Co se „síly“ česneku týče, vítězí české odrůdy. Jak je poznat? To je velmi složité a počítat stroužky nebo porovnávat jejich velikost, to není vždy směrodatné, variant je mnoho. Nejlepší je si najít pěstitele, který se zaměřuje na české odrůdy a u něj nakupovat. Tradiční český česnek už nabízejí i některé supermarkety – ale pozor, neřiďte se zemí původu, mnoho českých pěstitelů vysazuje zahraniční odrůdy.

Foto: meaofoto, Shutterstock.com

Oloupané a nakrájené stroužky můžete usušitFoto: meaofoto, Shutterstock.com

Jak česnek správně uskladnit?

Když už investujete do kvalitního česneku, budete se samozřejmě snažit, aby vydržel co nejdéle. Jak na to?

„Uskladnění česneku je problém. Pokud není napadený vlnovníkem česnekovým, vyhovuje mu pokojová teplota a sucho. Pokud napadený je, pak se právě při pokojové teplotě tento roztoč rychle množí a způsobí vyschnutí stroužků. Pak by byla lepší teplota okolo nuly při nízké vlhkosti,“ říká Ing. Jan Kozák z firmy Šlechtění česnekové sadby. Zásadní pro jeho uchování je, aby byl dostatečně vyschlý. Ideální je uskladnění na místě, kde proudí vzduch.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Česnek nemusíte zavařovat, stačí jej přelít studeným slaným nálevem nebo zalít olejemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

  • Česnek můžete dát po celých palicích do nádoby – stonkem dolů, podobně jako květinu do vázy, ale bez vody. Nádobu pak dejte na místo, kde s ní budete co nejméně hýbat, klidně do chodby, obýváku nebo ložnice, kde je chladněji. „Platí, že pro delší skladování se víc hodí česnek se stonkem,“ říká Dagmar Sedláčková, pěstitelka česneku z Polep.
  • Jestliže jsou stonky příliš krátké, vložte palice do velké zavařovačky a překryjte kouskem látky, aby k nim mohl vzduch a opět je dejte na málo frekventované místo.
  • Chladnička, kde končí nejčastěji, není pro skladování ideální. Je v ní dvakrát vyšší vlhkost vzduchu než v bytě. I když česnek snese teploty kolem nuly, nenechávejte ho ani na balkoně – tam mu vadí rychlé střídání teplot a vzdušné vlhkosti.
  • Jestliže trváte na uložení do chladničky, dejte česnek do nádoby nebo sáčku, které nedovolí pronikat vlhkosti zvenčí, a proložte papírem, aby absorboval vlhkost uvnitř. Papír občas vyměňte.
  • Podobné je to s uchováním v mrazáku – i tam patří v neprodyšné nádobě, ovšem bez papíru.
  • Utřením oloupaných stroužků můžete vyrobit i česnekovou pastu, do které přidáte 250 g soli na kilogram česneku.
  • Oloupaný a nakrájený na tenké plátky se dá sušit i na radiátoru, rychlejší je ale použít sušičku. Suchý můžete přidávat do pokrmů vcelku nebo umlít na prášek.
  • Oloupané stroužky nandejte do menších sklenic a zalejte olejem, ale i rozpuštěným sádlem. Místo nich lze použít i studený solný nálev z 250 g soli na litr vody.

Jak skladujete česnek vy? Poraďte ostatním!

Reklama

Související témata:

Načítám