Hlavní obsah

Chcete konečně zhubnout? Začněte od střevních bakterií

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Reklama

Střevní bakterie mají na starosti řadu důležitých tělesných pochodů. A proto mohou hodně ovlivnit číslo, které vidíte, když se postavíte na váhu. Jak je to možné a dá se činnost bakterií nějak změnit či regulovat?

Článek

V lidském těle žijí biliony bakterií a různých mikroorganismů. Nejvíce se jich nachází v tlustém střevě a zde se podílejí na zvyšování obranyschopnosti a pomáhají bojovat s infekcemi. Výrazně také ovlivňují, jak trávíte různá jídla – to by vás nemuselo až tak zajímat, kdyby na tom ovšem nezáviselo, kolik vážíte. Jak střevní mikrobiom působí na vaši hmotnost?

Chcete zhubnout? Změňte nájemníky střev

Ve střevech žijí různé druhy bakterií. Některé rozkládají cukry, jiné tuky a další bílkoviny či vlákninu. A na tom, kolik jakých bakterií právě ve vašich střevech žije, závisí, jaké živiny nejlépe strávíte a jak je energie z nich uložena – prostě zda zhubnete nebo přiberete.

„Řada studií ukázala, že lidé, kteří konzumují dostatek vlákniny, mají ve střevech více bakterií, které ji umějí zpracovat, což se obvykle projeví na nižší hmotnosti,“ vysvětluje Martin Pegner, manažer projektu euroGeeN. Jiná skupina bakterií zase zpracovává jednoduché cukry a nasycené tuky – a jejich hojnější výskyt vědci spojují s vyšším BMI a obezitou. Co s tím? Když budete konzumovat větší množství vlákniny, podpoříte růst správných bakterií, když snížíte přísun cukrů a tuků, nebudou mít méně přátelské bakterie z čeho žít a nebudou se tolik množit. Z toho vyplývá, že složení střevního mikrobiomu můžete značně ovlivnit tím, co jíte. Velkou roli hrají i geny, ovšem většinou výrazně menší než strava.

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Denně byste měli přijmout alespoň 30 gramů vlákninyFoto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Pozor na nebezpečný skrytý zánět

Vláknina střevním bakteriím prospívá, zato cukry a tuky krmí takové druhy bakterií, které produkují nebezpečný lipopolysacharid. Způsobuje záněty, jež se mohou ze střev šířit krevním řečištěm do celého organismu. „Tyto bakterie tak mohou nést spoluzodpovědnost za nárůst hmotnosti a celkově zhoršený zdravotní stav,“ říká Martin Pegner. Jiné druhy ale pomáhají udržovat zdravé prostředí ve střevech a ochranou střevní stěny zabraňují pronikání prozánětlivých a škodlivých látek do krve. Proto je důležité udržovat ve střevech rovnováhu bakterií, tedy těch živicích se tuky a cukry i těch dalších, například živících se vlákninou. Jakmile totiž převládne první typ, máte problém.

Co posílí přátelské bakterie

Odborníci se shodují, že následujícími potravinami podpoříte ve střevech růst přátelských bakterií typu Bacteroidetes, což se pozitivně odrazí na vašem zdraví a pravděpodobně i hmotnosti.

  • Celozrnné obiloviny, ovoce a zelenina, ořechy a semena - jsou bohaté na vlákninu, která zvyšuje množství střevních bakterií a je spojována se zdravou střevní činností a nižší hmotností.
  • Jogurty, kefíry, kyselé zelí, kvašená zelenina, kombucha - přátelské bakterie ve fermentovaných (kysaných, kvašených) potravinách pomáhají minimalizovat vliv bakterií podporujících zánětlivé procesy v těle.
  • Probiotika a prebiotika - působí na zdravou střevní mikroflóru. Prebiotika jsou důležitá pro růst a množení prospěšných bakterií (probiotik) ve střevě. Patří mezi ně různé druhy sacharidů včetně rozpustné vlákniny.
Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Zrádný alkohol. Ačkoliv chutná, střevní stěně neprospíváFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Co střevním bakteriím neprospívá

  • Strava s vysokým obsahem cukru - podporuje množení méně vhodných typů bakterií, což může přispět k nárůstu hmotnosti a dalším chronickým zdravotním poruchám.
  • Vysoce průmyslově zpracované potraviny - obvykle obsahují přídatné látky, nadbytek soli, cukru. Jedná se o slazené nápoje, čokoládové tyčinky a sladkosti, instantní nudle a polévky, fastfoodové burgery, sendviče, hranolky...
  • Alkohol - „Alkohol zabíjí probiotické bakterie a celkově působí negativně na střevní stěnu. Takto oslabená střeva jsou pak náchylnější na různé záněty a naopak je snížena jejich schopnost absorbovat živiny a vitaminy,“ vysvětluje pražská biochemička Michaela Bebová.

Reklama

Načítám