Hlavní obsah

Chodí do práce nemocní kolegové? Víme, čím vším vás můžou nakazit

Foto: Profimedia

Jak se chovat, abyste nenakazili rýmou či chřipkou ostatní lidi, a jaké nemoci právě teď číhají u vás v práci? Řekneme vám toFoto: Profimedia

Reklama

Přestože jsou venku mrazy, při nichž choroby neútočí s takovou razancí, věřte, že i pár kýchanců vašeho kolegy vás může nakazit. Shrnuli jsme nemoci, které na vaši imunitu útočí v uzavřených prostorách.

Článek

Co právě teď děláte? Sedíte v kanceláři? Jedete metrem nebo autobusem do práce? Nebo zrovna čekáte na poště, abyste zaplatili složenky? Netušíte, kolik mikronepřátel kolem vás právě koluje. No a pokud pán před vámi nebo kolega, co vám zrovna přinesl papíry, kýchl, vaše obranyschopnost právě pracuje na plné obrátky na tom, aby co nejvíce kapének zničila.

Černí pasažéři

Nemocem, které se v kapénkách přenášejí z člověka na člověka infikovaným sekretem úst, pak stačí pár kýchanců, zakašlání nebo jen neopatrného prskání, čtyři zdi a nějaký ten přechod z tepla do zimy, který oslabí činnost imunitního systému, a můžete si poležet klidně týden v posteli. Které to jsou?

Rýma

Možná se divíte, proč tady věnujeme pozornost obyčejné rýmě. Vždyť každý ví, že si má koupit kapky do nosu. Jenže i ona má svá úskalí. Zánět se totiž může přesunout nejen do dutin, ale i do středouší, což jsou onemocnění poměrně bolestivá.

V první řadě rozhodně nepopotahujte, a snažte se naopak hodně smrkat. Nosní kapky můžete kapat. Ale jen týden. Po této době mohou začít naleptávat sliznici a dlouhodobě snižovat i čich. Co vám pomůže stejně dobře a bez rizik je pak mořská voda, která sterilizuje a napomáhá k uvolňování hlenu.

Foto: Profimedia

Při rýmě je třeba dodržovat základní pravidlo, a to, co nejčastěji smrkat. Jde o prevenci zánětu středoušíFoto: Profimedia

Faryngitida a angína

Někdy je oříšek poznat, jestli máte angínu, nebo (jen) zánět hltanu, tedy faryngitidu. „U zánětu hltanu je obvyklé postižení zadní stěny hltanu – oblast za patrovými oblouky a krčními mandlemi, kde bývají patrné zarudlé ostrůvky sliznice," říká MUDr. Petra Bruthansová a dodává: „Zatímco opravdová angína je onemocnění postihující krční mandle. Ty jsou zpravidla rudé a zvětšené. Velmi často se na nich objevují bělavé povlaky.“

A proč je tak důležité znát rozdíl? Virovou faryngitidu musíte prostě vyležet. Platí na ni jen symptomatická léčba (pastilky do krku, spreje do krku, volně prodejné lokální antibiotikum s účinnou látkou fusafungin). Angína je bakteriálního původu a častokrát je vhodné volit léčbu antibiotiky. S angínou byste proto měli jít k lékaři.

Nemoci od sebe rozeznáte stoprocentně jen pomocí testů na bakteriální infekci, které se prodávají volně v lékárnách.

Chřipka

Věděli jste, že nejvíce nemocných chřipkami je v únoru a březnu? Nebo třeba že se nakazíte i během 10 minut, maximálně však dvou hodin? Nejvyšší čas začít maximálně posilovat imunitu. Chřipka je onemocnění, které napadá dýchací cesty. Sama o sobě zas tak nebezpečná není, i když je velmi nepříjemná a může být dost bouřlivá.

Nebezpečné jsou však její komplikace, které se u oslabených jedinců mohou vyskytovat, například zápal plic. Proto jsme se chřipce věnovali podrobně a všechny informace shrnuli do článku Zákeřná chřipka: Jak se jí ubránit a nepadnout v horečkách.

Foto: Profimedia

V případě nakažení angínou by vás rozhodně měl vidět lékař. Nepodceňujte její příznakyFoto: Profimedia

Prevence nade vše

Kapénky jsou zákeřné, lidé neohleduplní (schválně, kolik lidí si dá ruku před pusu, když kašle?) a vaše imunita není ze železa. Takže začněte tím, co vám říkala už máma, když jste byli malí:

  • Myjte si ruce a klidně si na pracovní plochu položte i antibakteriální gel a sem tam se namažte.
  • Dejte si vitamin C (dobrá je i hlíva ústřičná nebo echinacea). Jestli vás něco může podpořit, je to hlavně imunita. Co jí dělá dobře, si můžete přečíst v článku Jak posílit imunitu.
  • Doma i v práci často větrejte, v autobuse nebo tramvaji si otevřete okénko a stůjte v jeho blízkosti.
  • Inhalujte!„Během výskytu chřipek a nachlazení se doporučuje inhalovat aerosol minerálních vod jednou denně po dobu 10–15 minut," říká odborník na inhalátory Ing. Zdeněk Rotal, Ph.D. ze společnosti Omron.

Máte ještě nějaký další tip, jak posilovat imunitní systém? Napište nám ho!

Reklama

Načítám