Hlavní obsah

Cibule, které vykvetou jen ve váze s vodou? Zkuste to třeba s hyacinty!

Foto: CroMary, shutterstock.com

Nedovedete si představit jaro bez narcisů, hyacintů a dalších cibulovin? K jejich pěstování nepotřebujete nutně květináč a zeminuFoto: CroMary, shutterstock.com

Reklama

Každou chvíli už to vypukne na plné pecky! Jaro už stojí mezi dveřmi, a jestli ho ještě dostatečně necítíte, pomůže vám k tomu záhon jarních cibulovin, vypěstovaný třeba ve sklenici!

Článek

K tomu, abyste si přímo na jídelním stole nebo na okně v obýváku vypěstovali jarní cibuloviny, nepotřebujete žádný květináč ani zeminu. Bohatě postačí, když je hezky naaranžujete do skleněné vázy či misky a budete jim věnovat přesně tu péči a podmínky, které potřebují.

Jaké druhy vybrat?

„Nejlépe se pro rychlení hodí první jarní cibuloviny, k nimž patří sněženky, bledule, ladoňky, i modřence a hliznaté krokusy. U těchto rostlin jde svým způsobem pouze o mírné přirychlení. Rychlit jdou dobře i jinak na pěstování náročné hyacinty. Pro rychlení si vyberte cibule větší velikosti, aby měly dostatek zásobních látek. U tulipánů a narcisů alespoň tři, u hyacintů pět centimetrů,“ radí Ing. Jiří Mařák, Zahrada Brno, s.r.o. Lepší je vybrat cibule „preparované“, které jsou speciálně na rychlení připraveny.

Foto: Tomáš Rubín

Hyacinty jsou pro rychlení ideální – a skleněnou misku s kamínky a cibulí můžete zakomponovat třeba do přírodní aranže, která vítá jaroFoto: Tomáš Rubín

Jak postupovat?

Možností je několik – možná vám zbyly nějaké cibule z loňska. Aby vykvetly, potřebují „prožít zimu“. V zahradnictvích je po dobu alespoň 11 týdnů ukládají při teplotě kolem 9 °C. Vy si ale můžete pomoci jinak. „Například cibuli hyacintu můžete dát do papírového sáčku asi na měsíc do spodní části chladničky,“ říká Mgr. Martina Tonková ze Zahradnického centra Ferenčík.

Cibule k rychlení si můžete koupit i v zahradnictví či květinářství – vybírejte zdravé, neplesnivé a na omak tvrdší kousky. Vždy se vyplatí koupit cibule speciálně připravené pro rychlení, protože ty běžné vykvetou většinou za 6–8 týdnů.

Foto: Tomáš Rubín

Kořínky by měly být ve vodě, ale samotná cibule ne – proto ji můžete „zasadit“ do vrstvy kamínků, korálků, ale klidně i knoflíkůFoto: Tomáš Rubín

Co potřebují?

Cibule na rychlení se mnohdy prodávají spolu se speciální vázou pro pěstování ve vodě. Váza má prostor pro cibuli, zúžené hrdlo, kterým povedou kořínky, a místo pro zásobu vody. Ať budete pěstovat cibule v této váze nebo v jiné skleněné nádobě, tedy bez zeminy, dejte sklenici na tmavší a chladnější místo a počkejte, až se na vrcholu cibule objeví výhonky listů.

Jestli se chcete z květů těšit do nejdéle, pak je dejte do chladnější části bytu, babičky je dávaly i mezi okna, když už nemrzlo.

Foto: Tomáš Rubín

Sklenku s vodou můžete v aranži zakrýt třeba mechem a dozdobit kamínky, mušlemi i ulitamiFoto: Tomáš Rubín

Voda v pěstební nádobě nesmí sahat až k samotné cibuli – mohla by plesnivět, stejně jako v případě, že by se příliš dotýkaly navzájem. Podsypejte ji tedy kamínky, korálky, skleněnými perlami a podobným materiálem, do kterého cibuli trochu vtlačte. Voda by měla dosahovat ale jen ke kořenům – použijte převařenou, nechlorovanou, do které můžete hodit kousek dřevěného uhlí kvůli dezinfekci.

Foto: Tomáš Rubín

Kořínky cibule se také mohou stát součástí aranže – stačí, když do nich nasypete korálky nebo perličkyFoto: Tomáš Rubín

Nejrychlejším způsobem, jak přijít k jarní domácí zahrádce, je si již kvetoucí cibuloviny koupit v malém plastovém kontejneru, vyndat je, omýt jim opatrně kořínky a naaranžovat do skleněné nádoby.

Odkvetlé nezahazujte!

Až jarní cibuloviny odkvetou, nemusíte je zahazovat. Nechejte je ve váze, stále zalévejte a přihnojujte, jen odstřihněte květy a počkejte, dokud neuvadnou listy. Po uschnutí listů cibuli vyndejte z vody, očistěte a uschovejte do podzimu, kdy ji vysadíte do zahrádky.

Foto: Tomáš Rubín

Rychlené cibuloviny by neměly nikdy vyschnout, ale stačí jim i malá nádoba, do které vodu budete pravidelně dolévat. Můžete tedy pro aranžování využít klidně i zajímavý svícenFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Jarní snídaně s vůní hyacintu? Můžete si ji dopřát díky aranži do hrnečku na kávu. Do poloviny ho vyplňte kamínky a cibuli hyacintu do nich lehce vmáčkněte. Vody nalejte jen tak, aby měly kořínky z čeho brátFoto: Tomáš Rubín

Kterou jarní květinu máte nejraději? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám