Hlavní obsah

Co dokážou čeští zubaři? Přesadí zub i zakryjí obnažené krčky!

Foto: Profimedia

Moderní metody ošetření zubů se postarají o váš bezchybný úsměvFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní medicína umí přesadit zuby v ústech z místa na místo, transplantovat dáseň, ale i změnit během chvíle váš úsměv na přímo filmový. Tohle jsou některé z moderních postupů!

Článek

Díky krásným, a hlavně zdravým zubům můžete vypadat nejen mladě, ale dokonce se dožít i o pár let víc! A napomoci vám mohou nové metody.

Autotransplantace zubu

Prázdné místo v dásni může nahradit nejen implantát, ale i váš vlastní, méně potřebný zub, který lékař „přesadí“. „Autotransplantace je sice zatím spíš raritou, ale může být účinnější než implantace umělé náhrady. Při použití vlastní tkáně dojde k přirozenému spojení mezi zubem, kostí a dásní, což je pro úspěch celého ošetření nejdůležitější,“ říká MUDr. Jan Stuchlík, vedoucí lékař stejnojmenné dentální kliniky .

Další výhodou je, že výkon lze provést v průběhu jednoho ošetření a při lokální anestezii. Po dvou nebo třech týdnech stomatolog zub na novém místě ještě ošetří a přidá korunku. Minusem je, že autotransplantaci nelze nabídnout každému – ne každý dospělý má k dispozici „zbytečný“ zub se zdravými kořeny, který odpovídá velikostí.

Cenově je autotransplantace příznivější než umělý implantát – obvykle stojí od 15 do 18 tisíc korun, cena za implantát se může vyšplhat i přes 35 tisíc korun.

Foto: Profimedia

Zubař vám může místo implantátu nabídnout i autotransplantaciFoto: Profimedia

Transplantace dásně

Transplantací lze řešit i obnažené krčky, které se zatím jen pokrývají bílou výplní. Ta sice pomůže s přecitlivělostí, ale je jen dočasná a nezastaví další ústup dásně. Tomu zabrání transplantace vlastního dásňového štěpu.

Pravdou je, že jde o obtížný zákrok plastické mikrochirurgie. „Při operaci se pacientovi v lokální anestezii z patra odebere štěp dásně a přišije se na obnažený krček zubu. Nakonec se celá dáseň v okolí přitáhne závěsnými stehy, které se po dvou týdnech odstraní, operované místo se hojí tak měsíc,“ popisuje Jan Stuchlík.

Po tuto dobu je třeba dávat pozor při konzumaci jídla a při ústní hygieně, aby se transplantát neposunul nebo nevytrhl, jinak se nemusí dobře ujmout. K úplnému zhojení dochází až po třech měsících, ale výsledek stojí za to a spolehlivě zabrání obnažení krčku v budoucnu.

Cena transplantace dásně se pohybuje od 5 do 10 tisíc korun.

Foto: Profimedia

Lékaři už vám dovedou „vyrobit" krásný úsměv za jedinou návštěvuFoto: Profimedia

Dostupnější implantáty

Zubní implantáty nejsou nic nového, ale za poslední dva až tři roky se významně změnilo to, komu je lékaři mohou nabídnout. „Nové technologie mají řešení i pro ty, kteří mají nedostatek kostní tkáně na udržení implantátů. Dnes je můžeme zavést prakticky každému,“ říká docent MUDr. Roman Šmucler z kliniky Asklepion.

Implantáty se ihned po zavedení spojí můstkem, takže není třeba týdny a měsíce čekat na vhojení a s novým chrupem můžete kousat už za čtyři až šest hodin. Navíc se dají vyrobit na míru, s prakticky neomezenou trvanlivostí.

„Nejde o převratnou novinku, ale o zásadní posun v kvalitě a možnosti aplikace. Pozitivní změnou je i snížení ceny, což má ve stomatologii zásadní význam,“ dodává Roman Šmucler. Cena implantátů je pro mnoho lidí totiž příliš vysoká. „Možná by bylo dobré, kdyby něco přispívaly i zdravotní pojišťovny. Člověk, který má zachovaný chrup, žije o 2,2 roku déle, protože jeho stav ovlivňuje celkové zdraví,“ doplňuje Roman Šmucler.

Keramické fazety

Pokud vás trápí mezery mezi zuby, nerovné postavení zubů, jejich mechanické poškození nebo nevyhovující barevnost, je pro vás fazeta tím pravým. Jde o tenký plátek, většinou z keramiky, který se nalepí přímo na zub a změní jeho tvar a barvu, aniž by vypadal uměle.

„Zubní lékař se vždy snaží, aby výsledek byl co nejpřirozenější – tvar a barvu fazet vybírá podle celkového vzhledu pacienta, tvaru obličeje, očí, věku i aktuálnímu stavu chrupu. Samozřejmě respektuje i požadavky pacienta. Nejde totiž jen o vzhled, zasahuje tím i do psychiky. Zvlášť, když pacient dorazí poté, co dlouhodobě řeší problém se zuby,“ vysvětluje MDDr. Ondřej Klika z pražské kliniky estetické medicíny Brandeis Clinic.

Zákrok je prováděn v lokálním umrtvení, tedy bez bolesti. U většiny případů stačí odbrousit velice málo vlastního zubu tak, že se často odbrousí pouze část skloviny. S fazetou můžete fungovat bez omezení, nemusíte se bát, že se uvolní. Je několikanásobně pevnější než vlastní zubní tkáně, poškodit se však může, například při úrazu.

Fazety jsou rychlým řešením, na které stačí jedna návštěva zubaře. Pacienti obecně, ale i s fazetami, by měli dbát na správnou ústní hygienu, pravidelné kontroly u zubního lékaře a dentální hygienistky. Trvanlivost totiž záleží hlavně na zdraví zubu pod ní. Zub se ze zadní strany může kazit úplně stejně jako kterýkoli jiný.

Cena je od 10 500–16 000 korun, dle typu celokeramické fazety.

Jste ochotni za moderní způsoby ošetření zubů připlatit, nebo vám připadají moc drahé? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám