Hlavní obsah

Co na bagetu či topinky? Zkuste 3 tipy šéfkuchaře!

Foto: Jakub Jurdič

Nechte se zlákat tipy Jiřího VoráčeFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete topinky i plátky bagety, ale dříve oblíbené pomazánky vám už zevšedněly? Máme pro vás tři netradiční nápady, které je v mžiku nahradí. A pozor, jsou přímo od šéfkuchaře!

Článek

Plátky pečiva s pomazánkou jsou buď ideálním startérem pravé gastronomické hostiny, nebo také příjemným zpestřením sledování televize či letního večírku. Marně hledáte nápady? Známe řešení, a to hned tři. Tapenádu, marmeládu a konfitovaná rajčata. Nevíte, do čeho se pustit dřív? Neřešte to a vyzkoušejte rovnou všechny. Uvidíte, jak rychle se po nich slehne zem...

Olivová tapenáda

Potřebujete: 400 g černých oliv, 200 g ančoviček, 200 g kapar, 3 stroužky česneku, 200 ml extra panenského olivového oleje, 100 ml koňaku, 2 lžíce dijonské hořčice, špetku bílého pepře, čerstvou bazalku na dochucení

Postup: Černé olivy spolu s ančovičkami a kapary vložte do mixéru a rozdrťte je. „Pro lepší chuť se vyplatí zkombinovat více druhů černých oliv,“ doporučuje Jiří Voráč. Směs dochuťte koňakem, hořčicí a česnekem utřeným se solí. Nezapomeňte ani na pepř. Vše poté ještě společně rozmixujte do hladké pasty spolu s olejem a čerstvou bazalkou.

Foto: Jakub Jurdič

Lepší je, pokud zvolíte více druhů olivFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vše smíchejte v mixéruFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

A tady je!Foto: Jakub Jurdič

Marmeláda ze žlutých paprik

Potřebujete: 1 kg žlutých paprik, 50 g chilli papriček, 400 ml jablečného octa, 70 g másla, 170 g cukru krystal, špetku soli, 300 ml vody

Foto: Jakub Jurdič

Papriky by měly být výhradně žlutéFoto: Jakub Jurdič

Postup:Na másle v hlubší pánvi opečte kostičky očištěné papriky a chilli papriček. Když zesklovatí, podlijte základ jablečným octem a 10 minut ho nechte redukovat. Přilijte vodu a směs vařte, dokud se voda opět nezredukuje. Zbylou měkkou směs propasírujte přes jemný cedník zpět do hrnce. Dolaďte cukrem, solí a ještě asi 30 minut vařte. Pak už marmeládu stačí jen vychladit a podávat! „Pozor, díky chilli papričkám je jemně pikantní,“ upozorňuje Jiří Voráč.

Foto: Jakub Jurdič

Jablečený ocet nechte zredukovatFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Před vychlazením základ rozmixujteFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

A můžete si marmeládu vychutnávatFoto: Jakub Jurdič

Konfitovaná rajčata

Potřebujete:1 kg zralých rajčat, 5 stroužků česneku, 50 g čerstvého tymiánu, 10 g bobkového listu, 90 g třtinového cukru, špetku soli a bílého pepře

Foto: Jakub Jurdič

Na konfitovaná rajčata vám stačí několik málo surovinFoto: Jakub Jurdič

Postup: Rajčata je nejprve nutné zblanšírovat. Jak na to? Vyřízněte tvrdou část po stopce a na podstavě rajčete vyřízněte křížek. Poté musíte operovat rychle. Rajčata ponořte na 20 vteřin do vroucí vody a poté hned do připravené misky s vodou a ledem. „Pokud byste rajčata ihned nezchladili, byla by příliš měkká,“ upozorňuje Jiří Voráč. Poté slupku jednoduše odstraňte, plody přepulte a zbavte semínek. Plech pokryjte pečicím papírem, rozložte na něm bylinky a poklaďte je rajčaty, která jste ochutili olejem, solí, pepřem a plátky česneku. Pečte v troubě při 80 až 90 stupních Celsia asi 50 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Rajčata by ve vroucí vodě neměla být dlouhoFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vydlabané půlky rozložte po plechuFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Podávejte na topince nebo volně k pečivuFoto: Jakub Jurdič

Už za týden na vás čeká další recept šéfkuchaře Jiřího Voráče. Prozradíme vám, že hlavní roli budou hrát vejce a houby! Další nápady na pohoštění najdete rubrice v tomto článku.

Reklama

Načítám