Hlavní obsah

Co odříkat Mikuláši? Naučte děti tyhle básničky!

Foto: Isifa

Cílem svátku svatého Mikuláše není udělat z dětí doživotní neurotikyFoto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas zúčtování je tady! Už za pár dní se děti opět postaví tváří v tvář Mikuláši, čertu a andělovi a uslyší slavnou větu „Jakou básničku nám řekneš?“ Ale co je možné chtít po tříletém špuntovi? A co třeba po malém školákovi? A co když básničky zrovna nejsou silnou stránkou vašich ratolestí? Tohle jsou naše tipy.

Článek

Každé dítě je jiné! Jedno odříkává ve třech letech básně o mnoha slokách, jiné dá dohromady sotva pár řádků. A některé třeba básničky zcela odmítá. Ale pochvalu a nějaký ten dárek od Mikuláše si zaslouží všechny…

Raději méně než více

Ve třech letech by dítě podle nejrůznějších tabulek mělo umět odříkat krátkou básničku, která zahrnuje ne více než čtyři řádky. „Ale velmi důležité je vždy přihlížet k individuálním schopnostem toho daného dítěte a nekoukat do žádných tabulek a příruček na to, co by už mělo umět a zvládat. Pak to totiž přestává být legrace a zábava, ale stává se z toho stresová situace, což určitě není cílem,“ říká psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Foto: Isifa

Aby bylo dítě schopné básničku odříkat, nesmí se přece bát. Vžijte se na chvilku do jeho situace!?Foto: Isifa

Možná totiž máte doma raubíře, který nemá na říkadla a básničky ani pomyšlení. Třeba se raději honí za míčem, skáče na trampolíně, nebo staví obří věže ze stavebnice. Nebo je vaše dcerka skvělá malířka, ale písmenka ji moc nebaví. Co s tím? Rozhodně dítě k ničemu nenutit! „Většina dětí navíc před čertem a Mikulášem ztratí řeč, i když jindy básničky říkají naprosto plynule. Rozhodně nevidím problém v tom, když dítě předvede cokoli jiného, co mu jde a baví ho to. Kreativitě se meze nekladou,“ radí psycholožka Anita Michajluková. Možností je koneckonců celá řada:

  • Dítě může Mikuláši namalovat obrázek.
  • Odměnu si zaslouží i za hru na foukací trubku, bubínek, nebo cokoli podobného.
  • Je vaše dítě spíš sportovně nadané? Tak ať předvede kotrmelec, házení míčem a podobně.
  • Nehne se od stavebnice a básničku z něj v žádném případě nedostanete? Ať postaví Mikulášovi obří věž z lega, nebo složí puzzle či obrázek z kostek.

Máte doma větší dítko a myslíte, že na krátké básničky už je dost staré? Možná ano, ale pořád platí první pravidlo, že vše je jenom hra. Zábava pro něj i vás! Rozhodně není nutné požadavky na dítě stupňovat a chtít pořád „něco víc“. Aby odříkalo delší básničku, namalovalo hezčí obrázek nebo postavilo věž z ještě více kostiček. Koneckonců přijde to samo a je logické, že šestiletý prvňáček toho zvládne víc než tříletý špunt.

Až k vám do bytu nemusí!

Přijde k vám Mikuláš, čert a anděl letos poprvé? Nevíte, co tomu vaše dítko řekne? Bojíte se, že se vyděsí a nebude se mu to líbit? Vaše obavy nejsou zcela nereálné, i většina odborníků se shoduje, že tenhle zvyk není k dětské duši úplně šetrný. „Tříleté až pětileté děti mají velkou fantazii a nelze dopředu odhadnout, co se jim pak v hlavičce pod vlivem této návštěvy urodí, a zda se třeba nezačnou nepřiměřeně bát i obyčejných situací, které předtím zvládaly,“ tvrdí Anita Michajluková.

Navíc používatMikuláše a především čerta jako jakousi berličku při výchově je holý nesmysl. „Aplikovattento zvyk jako náhražku výchovných metod je velmi stresující. Navíc to ani nefunguje, není pravděpodobné, že by děti po domluvě čertem méně zlobily. Naopak ten pocit, že by ho rodiče vůbec byli ochotní dát čertovi, může velmi nabourávat důvěru v rodiče a pocit bezpečí,“ varuje Katarína Lomská Filasová.

Tip redakce:Vyvolávat v dětech zbytečný strach jednoduše není správné. Přesvědčí vás o tom i článek Strašidla do výchovy nepatří!.

Jak tedy děti o Mikuláše a jeho pomocníky neochudit, ale zároveň je zbytečně nestresovat?

Jednoduše svým dětem zorganizujte krásného Mikuláše, aniž by se klepaly strachy. Odměňte je za vše hezké, co jste spolu za uplynulý rok prožili a užijte si to všichni! Vždyť je to vlastně taková malá předehra Štědrého dne!

Tip redakce:Strach děti z čehokoli nepodceňujte! A pokud bojujete s nereálnými obavami vašich dětí, zkuste se o dětském strachu dozvědět víc, třeba pomocí článku Bojí se vaše dítě tmy, strašidel či bouřky?.

A jak vypadá Mikuláš u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám