Hlavní obsah

Co platí na hlučné sousedy? Upravte si byt!

Foto: thinkstock

Léto láká k večírkům a návštěvám. Přes den se to snese, v noci ale můžete rušit sousedy. Přitom existují finty, jak tomu zabránitFoto: thinkstock

Reklama

Máte hlučné sousedy, nebo si naopak v domě všichni stěžují na vás, že jste rodina, která se „ráda baví"? Jak se bránit hlasům a zvukům z okolních bytů a jak si zároveň zajistit, abyste si doma mohli dělat, co chcete, a nemuseli se ohlížet na to, zda někoho rušíte? Poradíme vám vychytávky, které vás možná zaskočí svou jednoduchostí!

Článek

Pokud žijete v činžovním, panelovém nebo jiném domě, kde je víc bytů než jen ten váš, tak si asi nikdy nebudete užívat ticha, jako na samotě u lesa. V létě to platí dvojnásob, neboť ulice zejména velkých měst jsou rušné a i v pozdních hodinách plné lidí. Rozhodně si ale můžete svůj byt upravit a situaci s hlukem alespoň částečně vyřešit. Jde přece o váš klid i o vaše soukromí.

Foto: Decoland

Jednu stěnu v pokoji můžete izolovat pomocí nábytkové pokojové stěny a tu druhou třeba šatní skříní či jiným úložným prostorem. I takové netradiční řešení vypadá dobřeFoto: Decoland

Co dělat, když máte hlučné sousedy?

Záleží na tom, zda sousedi žijí nad vámi, pod vámi, nebo vedle vás. Jestliže jste spolu na jednom patře a máte se sousedy společnou jednu či více stěn, pak máte několik možností.

Nejúčinnější je ke společné stěně postavit šatní skříň či knihovnu a ideálně zaplnit celou plochu stěny. „Vysoké knihovny přes celou zeď a stejně řešené vestavěné skříně snižují množství hluku v bytě, neboť knihy, naskládané šaty ve skříni i samotná konstrukce nábytku pohlcují zvuk,“ komentuje situaci Miloslav Kolařík z firmy Decoland. Můžete tak dosáhnout až 75% snížení hlučnosti. Podobným způsobem umí zafungovat i pokojová stěna, i když ve srovnání s knihovnou nebo šatnou nebude mít takový účinek.

Foto: Alnus

Zde opět nabízíme řešení v podobě pokojové stěnyFoto: Alnus

Jsou hluční sousedé nad vámi nebo pod vámi?

Žijí-li „otravní" lidé pod vámi, pak se dá problém řešit pomocí správně zvolené podlahové krytiny. Nejlepším izolantem jsou silné koberce (krásné najdete ve článku Jak rychle proměnit domov? Začněte u koberce!) a plovoucí podlahy položené na textilním podkladě. Můžete tak dosáhnout až 60% snížení hluku. Dobrou službu vám prokážou také korkové podlahy a o něco méně klidu získáte pomocí linolea či PVC. Kamenné, keramické a lité podlahy izolují minimálně.

Pokud ale máte sousedy přímo nad hlavou, pak máte pouze jednu jedinou možnost, a tou je umístění akustické izolace na strop. Izolace je většinou několikacentimetrová textilní nebo polystyrenová vrstva zakrytá sádrokartonovou deskou. Takovou úpravu vám může nabídnout jakákoli stavební firma. Výsledkem bude snížení hluku až o 70 procent. Počítejte však s tím, že přitom dojde také ke snížení výšky vašeho stropu přibližně o 10–15 centimetrů a firmě zaplatíte kolem 2000 korun za m2 izolace včetně práce.

Foto: Alnus

Veškeré zvuky, které nejsou určeny cizím uším, mohou pohltit nejen textilie, textilní tapety, závěsy a koberce, ale třeba i dřevěné obklady stěnFoto: Alnus

Pouštíte si rádi hudbu nebo domácí kino, a lidé si stěžují?

Je-li problémem naopak vaše muzika či nahlas puštěný film, pak první, co můžete udělat, je změnit nasměrování reproboxů tak, aby zvuk šel do otevřeného prostoru, a tedy nikoli například proti stěně, za kterou někdo bydlí.

Nepomůže-li přesměrování reproboxů, pak je postavte na speciální podstavce, které koupíte v prodejnách s hi-fi technikou. Ceny jsou již od 1500 korun a kouzlo spočívá v tom, že podstavce stojí na drobných jehlanovitých hrotech, díky čemuž se vibrace z reproboxů nepřenášejí do podlahy a potažmo do okolních stěn či stropu.

„Pokud chcete dosáhnout maximálního účinku, pak podstavce s hroty postavte na tvrdou a těžkou podložku, pod kterou dejte tlumicí materiál. V praxi se používá například žulový sokl asi v půdorysu reproboxu s tloušťkou kolem čtyř centimetrů podložený například kobercem,“ upřesňuje Michal Jakubec ze specializovaného studia Jasyko.

Foto: Acustic Energy

Speciální stojany na reproboxy stojí na špičatých hrotech, díky kterým se vibrace nepřenášejí do podlahy ani stěn či stropuFoto: Acustic Energy

Máte pocit, že je z vašeho bytu slyšet každé slovo?

V takovém případě je to stejné, jako když ruší sousedi vás, a ideální je, abyste podlahy nebo stěny izolovali pomocí nábytku a podlahových krytin. „Obecně platí, že vždy pomáhají porézní materiály, ideálně textilie, neboť špatně vedou zvuk. Konkrétně to tedy mohou být nejen koberce na podlahách nebo měkčí podlahy jako PVC, lino či, vinyl, ale i tapety a závěsy, které rovněž pohlcují zvuk,“ dodává ing. arch. Vojtěch Pavelka.

Máte-li pocit, že nemá dostatečné soukromí vaše ložnice, pak se dá opět doporučit vestavěná skříň. Pomůže vám také látková tapeta nebo koberec zavěšený na zdi, ovšem účinnost takového řešení je kolem 15 procent.

Celkovou intimitu vašeho bytu můžete také zvýšit použitím vhodných oken. Máte-li okna jen s jednou vrstvou skla, vyměňte je za třívrstvá, která sníží hladinu hluku až o 75 procent. Ceny plastových třívrstvých oken se pohybují od 4000 korun při běžném rozměru dvoukřídlého okna 1 x 1,2 metru.

Foto: Decoland

Dříve sektorové stěny, dnes moderní celoplošné úložné prostory ochrání před hlukem celou stěnuFoto: Decoland

Foto: Decoland

Knihy pohlcují zvuk a čím více jich v knihovně bude, tím více klidu si budete moci užívatFoto: Decoland

Také řešíte podobné problémy s hlukem? Stěžují si lidé na vás, nebo máte naopak potíže s uřvanými sousedy?

Reklama

Načítám