Hlavní obsah

Co se děje po vysazení antikoncepce? Mění se pleť i chuť na sex

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Vysazení hormonální antikoncepce může být problém. Ale není to žádné jednoznačné pravidloFoto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Reklama

Po vysazení hormonální antikoncepce čeká ženské tělo řada změn, jako je nepravidelná menstruace, akné nebo změny nálad. Jste na to připravené?

Článek

Velká část gynekologů hovoří o hormonální antikoncepci v superlativech. Chrání před početím, upravuje menstruační cyklus, snižuje riziko rakoviny vaječníků a zlepšuje pleť.

Málokdo ale věnuje pozornost nerovnováze, která nastává, pokud je žena nucena ji z určitých důvodů přestat brát. Samozřejmě platí, že každý reaguje na stejné podněty jinak. Uvedené změny se vás tedy mohou, ale také nemusejí týkat.

Připravte se na nepravidelné krvácení

Nejčastější nepříjemnou komplikací po vysazení bývá nepravidelná menstruace. Tělo zkrátka potřebuje čas, aby se vyrovnalo s tím, že cyklus už za něj neřídí hormony obsažené v pilulkách. Není tedy důvod k obavám. Svého gynekologa vyhledejte až v případě, že se cyklus nesrovná v průběhu následujících pěti měsíců. Překvapit by vás neměla ani silnější bolest, která se může objevit jak při krvácení, tak v období ovulace.

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Než se srovná menstruační cyklus do původních kolejí, může vás krvácení zlobit i tehdy, když je nečekáteFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Návratu do puberty se pravděpodobně nevyhnete

Pokud byla jedním z důvodů, proč jste antikoncepci začala brát, špatná pleť, je více než pravděpodobné, že se po ukončení užívání její stav opět zhorší. Podle dermatoložky MUDr. Ivany Plecháčkové z kliniky Lasermed zaznamená větší či menší změny na pleti téměř každá žena.

„Je to způsobené mírným vzestupem hladiny testosteronu. Tento hormon má vliv na zvýšenou produkci kožního mazu, což vytváří živnou půdu pro bakterie, které následně způsobují zánět,“ vysvětluje dermatoložka.

V době, kdy přestáváte pilulky brát, je správná péče o pleť důležitější než kdy jindy. Samozřejmostí je ranní a večerní čištění obličeje pomocí mycího gelu nebo pleťové vody. „Po umytí je nutné pokožku ošetřit speciálními přípravky na problematickou pleť. Tyto krémy nejsou příliš mastné a obsahují protizánětlivé látky a tlumí činnost mazových žláz. Vhodné jsou i produkty s ovocnými kyselinami,“ radí Ivana Plecháčková.

Pokud se situace nezlepší, doporučuje dermatoložka návštěvu odborníka. Je však třeba počítat s tím, že pokožka se bude vracet do normálu i několik měsíců.

Sexuální touha je individuální

Řada žen v souvislosti s vysazením antikoncepce uvádí, že se jim vrátila sexuální touha. Jiné zase tvrdí, že se jim libido snížilo.

Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan upozorňuje, že jde o velmi individuální jev. „Z přetrvávající ztráty či snížení chuti na sex po vysazení tablet s hormony je antikoncepce částečně obviňována neprávem, neboť ji může vyvolat rovněž dlouhodobý stres, nezdravý životní styl a partnerské problémy či konflikty,“ říká.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Ztrátou sexuální touhy trpí jen určité procento žen. Jiné naopak nemají chuť během užívání pilulek, a potom se libido opět obnovíFoto: nd3000, Shutterstock.com

Výtok není vždy problém

Téměř u všech žen, které končí s užíváním pilulek, se objeví pravidelný výtok. Obvykle uprostřed cyklu. Většinou nejde o žádné gynekologické komplikace v podobě infekcí a zánětů, ale o přirozený fyziologický jev.

„V takzvaných plodných dnech, tedy kolem období dozrávání vajíčka, a zvláště při ovulaci, se hlen v děložním hrdle stává tekutějším, někdy má charakter vodnatého výtoku. To je zcela v pořádku, protože tato konzistence je potřebná k tomu, aby spermie mohly naplnit své poslání, tedy dostat se k vajíčku a oplodnit je,“ uvádí Pavel Turčan.

Gynekologa je potřeba vyhledat naopak v případě, že se u ženy hlen v plodném období neobjevuje. To může signalizovat problém s dozráváním vajíček.

Důsledkem hormonální nerovnováhy, která nastává po vysazení antikoncepce, může být i řada dalších jevů. Patří mezi ně výkyvy nálad i váhy nebo padání vlasů. Tyto změny je možné zmírnit za pomoci přírodních pomocníků. Pozitivní vliv na hormonální funkce má například pupalkový olej, čaj z maliníku, ostropestřec nebo měsíček lékařský.

Máte zkušenosti s jinými přípravky proti hormonální nerovnováze?

Reklama

Načítám