Hlavní obsah

Co se stane s vaším tělem, když budete pít denně vodu s citronem?

Foto: Profimedia

Sklenici vody s citronem vypijte ráno ještě nalačnoFoto: Profimedia

Reklama

Pokud byste měli mít jediný ranní rituál pro vaše zdraví, zcela jednoznačně zvolte vypití jedné sklenice vody s citronem. Že si tak po ránu rychle nastartujete metabolismus, je jen jedna z mnoha výhod!

Článek

Ráno vám to zabere jen pár vteřin navíc, zdravotní účinky jsou ale neskutečné. Je až pozoruhodné, jak taková banální věc, jako je vypití sklenice vody s vymačkanou citronovou šťávou, může mít na vaše tělo tak úžasný vliv.

„Pití vody s citronem po ránu nalačno se postupně začíná stávat ranním rituálem mnoha lidí. Je to určitě dobře. Důležité je ovšem nepít vodu studenou, ale vlažnou, v zimě klidně i teplou,“ uvádí výživová poradkyně a instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Vlažná voda je po ránu pro organismus snesitelnější, studená mu může způsobit teplotní šok. Citrusy se zároveň řadí mezi takzvané ochlazující potraviny, proto se v zimě určitě nezdráhejte dát si vodu i teplejší.

Jaké největší přínosy má ranní dávka vody s citronem?

1. Síla pro vaši imunitu

V zimě, kdy vaše obranyschopnost musí ustát nekonečné útoky virů a bakterií, je pití citronové vody nejjednodušší pravidelnou prevencí. „Díky svému obsahu vitaminu C, který je silným antioxidantem, posiluje imunitní systém těla, a navíc má i antibakteriální a antiseptické vlastnosti,“ uvádí specialistka na syrovou stravu Sabina Doskočilová z vitariánského bistra Raw Deli.

Foto: Profimedia

Pokud se potřebujete poprat s kocovinou, přidejte do citronové vody ještě lístky mátyFoto: Profimedia

2. Trávení na jedničku

Pít šťávu z citronu se doporučuje snad při zažívacích problémech všeho druhu. Pomáhá proti pálení žáhy, nadýmání či zácpě. Navíc podporuje vyplavování toxických látek z trávicího traktu a výborně hydratuje tlusté střevo.

3. Nejlepší parťák vašich jater

Játra fakt nemají lehkou práci. Musí se vyrovnávat se všemi škodlivinami, které se vám do těla dostávají. Ať je to znečištěný vzduch, který dýcháte, chemické látky ze všemožných přípravků či nevhodné složky ve vaší stravě. Citronová šťáva játrům ale výrazně napomáhá. Posiluje totiž jaterní enzymy a přispívá k tvorbě enzymů nových.

4. Startér metabolismu

Pokud chcete hubnout, měla by pro vás ranní voda s citronem být takřka nezbytností. Po spánku je totiž tělo ještě v útlumu a metabolismus pracuje pomaleji. Je proto nanejvýš žádoucí nastartovat ho hned po ránu. Víte, jaké další ranní triky vám usnadní hubnutí?

5. Poctivá dávka energie

Sklenici vody byste ráno měli vypít už jenom proto, že po spánku je tělo dehydratované a po vodě vaše orgány doslova dychtí. Pokud do vody přidáte kyselou citronovou šťávu, která je plná cenných vitaminů a minerálních látek, perfektně tělo nabudíte a dodáte mu energii. Navíc má šťáva příznivý vliv na mozek a nervové buňky. Pomáhá tak mimo jiné bojovat se stresem a úzkostmi.

Foto: Profimedia

Citrony obsahují velké množství vitaminu C, a proto posilují imunituFoto: Profimedia

5 tipů, jak to udělat ještě lepší

1. „Pokud máte problémy se zácpou, přidejte do vody s citronem lžičku psyllia,“ radí výživová odbornice Zuzana Komůrková.

2. Velmi chutný je také citron ve spojení s mátou. Obě tyto suroviny mají skvělý vliv na žaludek, a jsou tak dobrým přírodním „vyprošťovákem“ při kocovině.

3. Dietářky si mohou dát teplou vodu s citronem a medem. Med totiž také podporuje hubnutí, a navíc na dlouhou dobu navodí pocit sytosti.

4. „Pro ozvláštnění se dá takémísto citronu použít i jablečný ocet, který zabraňuje hnilobným procesům v těle a posiluje žaludeční kyselinu. Navíc tělo stejně jako citron alkalizuje,“ doporučuje Sabina Doskočilová z Raw Deli.

5. A pokud si chcete připravit jednoduchý, avšak nanejvýš účinný nápoj pro detox, přidejte do své sklenice s vodou následující kombinaci: šťávu z citronu, pár lístků máty, několik plátků okurky a několik plátků čerstvého zázvoru.

Pijete vodu s citronovou šťávou pravidelně?

Reklama

Načítám