Hlavní obsah

Cukr v ovoci: Je třeba se ho bát? A kolik ho denně vůbec jíst?

Foto: Dean Drobot, shutterstock.com

Průměrné jablko obsahuje 15 gramů cukru, což jsou asi tři kostky. To není málo, že?Foto: Dean Drobot, shutterstock.com

Reklama

Krásné, barevné ovoce určitě patří mezi nejoblíbenější skupiny potravin. Nejen proto, že je nabité vitaminy, ale i pro lákavý vzhled, a hlavně slaďoučkou chuť. Jak je to ale s cukry v ovoci? Vadí méně?

Článek

Takové průměrně velké jablíčko obsahuje asi 15 gramů cukru. Půlka tabulky dobré hořké čokolády obsahuje kolem 12 gramů, jedna čokoládová tatranka asi 17 gramů.

Co když si ale k svačině uděláte smoothie z jablka, banánu, půlky manga a nějaké zeleniny? Tenhle hit zdravé výživy dodá vašemu tělu jednak spoustu vitaminů, minerálů a dalších cenných živin. Jednak také množství cukru tak za tři tatranky.

Jak to s cukrem v ovoci je? Máte se ho bát? Nebo se může neomezeně? Ptali jsme se za vás!

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D. z Vím, co jím a piju

Ovoce je zdravé, o tom není sporu. Ale, jak se také říká, i dobrého pomálu. Doporučený příjem ovoce je 300 g, což jsou přibližně dva až tři kusy ovoce velikosti pěsti. U jahod a jiného drobného ovoce se za porci se považují dvě hrsti.

Ovoce představuje vedle mnoha vitaminů, minerálních látek, fyzochemikálií a vlákniny vydatný zdroj cukrů, především fruktózy a glukózy. Fruktóza má trochu odlišný metabolismus než glukóza, což je spojeno se sníženými nároky na tvorbu inzulínu po požití fruktózy.

Nicméně energetická hodnota je stejná, jako v případě glukózy. Nadbytečný příjem fruktózy vede ke zvýšené tvorbě triacylglycerolů, jejichž zvýšená hladina je rizikovým faktorem pro metabolický syndrom a kardiovaskulární onemocnění.

Vysokého příjmu fruktózy lze opět dosáhnout překvapivě snadno – stačí se snažit jíst zdravě. Ovoce ke snídani, smoothie ke svačině, dva pomeranče večer u televize, a kilogram ovoce a nálož fruktózy je na světě.

Vyšší obsah cukru mají banány, hroznové víno, meruňky, méně cukru obsahují jahody a drobné ovoce. Velké množství cukru obsahují i džusy.

Cecílie Jílková z Najím se a zhubnu

Ovocné cukry glukózu a fruktózu lze koupit i ve zpracované formě jako alternativní sladidla, která nahrazující běžný cukr. V této podobě však tyto cukry tělu spíše škodí než prospívají, a proto se jim raději vyhýbejte.

Co můžete osladit čerstvým ovocem, neslaďte ničím jiným. Za zdravé sladidlo lze také považovat kvalitní med, ani s ním byste to však neměli přehánět. Vysoké množství jakýchkoli cukrů v jídelníčku způsobuje problémy s trávením a nadváhu.

Dle mého názoru je možné denně v rámci vyváženého jídelníčku bez obav sníst asi 400 gramů ovoce. V létě spotřeba ovoce stoupá, což je v pořádku, protože současně jíte méně tučných a těžkých jídel.

Martin Kolář, specialista sportovní výživy ze Světa zdraví

U letního ovoce platí, že jej ze značné části tvoří voda, ale také spousta cukru. A to jednoduchého, tedy toho, který dokáže velmi výrazným způsobem zvednout hladinu krevního cukru.

Proto vás samotné ovoce nikdy nemůže zasytit na dlouhou dobu. Je ideální ke svačinkám, ale například v kombinaci s ořechy. Nedoporučil bych ale jíst více ovoce než 200 gramů denně.

Pro tělo je z hlediska dlouhodobé využitelnosti energie mnohem lepší zaměřit se na složité cukry, respektive složité sacharidy. Jednoduché cukry by měly v jídelníčku tvořit maximálně 10 % z celkového energetického příjmu.

Ovoce je sice nadupané vitaminy, minerálními látkami a vlákninou, ale přesto je vlastně co do výživových hodnot nedostačující. Přemíra ovoce, respektive jednoduchých cukrů, je jedním z důvodů, proč se vám nedaří hubnout, i když se jedná o zdravou potravinu.

Jaké ovoce je vaše nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám