Hlavní obsah

Cysta: Kdy se jí (ne)musíte bát?

Foto: thinkstock

Cysta se může objevit v podstatě kdekoli. Ale nemusíte se jí nadměrně bát!Foto: thinkstock

Reklama

Máte tam cystu. Co to znamená, když od lékaře uslyšíte tuhle větu? Hrozí vám rakovina? Budete muset na operaci? Víme, proč si nemusíte dělat přehnané starosti!

Článek

„Na vyšetření jsem šla kvůli mírným bolestem v podbřišku. Když mi gynekolog oznámil, že mám na levém vaječníku cystu, strašně jsem se lekla: tak, a máš nádor, druhé miminko nebude,“ svěřuje se třicetiletá Pavlína. „Doktor mi naštěstí hned vysvětlil, že cysta je něco jako váček s tekutinou, který většinou zmizí sám od sebe.“

Většinou je neškodná, ale...

Cysta se může vytvořit kdekoli po těle, ve vnitřních orgánech, ale i v kostech nebo kůži. Je to vlastně „bublina“, naplněná tekutinou, mazem nebo jen vzduchem. Existují obří cysty, obsahující několik litrů vody, ale i sotva viditelné milimetrové cystičky. S některými se už narodíte, jiné se vytvoří následkem infekce nebo chronického onemocnění. Některé druhy cyst (třeba akné) vzniknou, když se uzávěr žlázy uzavře zánětem a sekret se hromadí uvnitř.

V naprosté většině případů je cysta neškodná. Nemusíte o ní vědět a objevíte ji jen náhodně při vyšetření. Někdy ale roste, tlačí na sousední orgány a způsobuje bolest nebo krvácení – pak je třeba ji odstranit. Ve výjimečných případech se cysta může změnit i v rakovinné ložisko: to je důvod, proč lékaři každé z nich věnují pozornost. Pokud cysta na ultrazvuku vypadá podezřele, chirurgicky ji vyjmou a pošlou na kontrolu na histologii (mikroskopické prozkoumání tkáně). A které jsou nejčastější?

Foto: thinkstock

Někdy pomůže chirurgický zákrokFoto: thinkstock

Vaječníková cysta

Vzniká z folikulu, obalu vajíčka. Pokud ovulace neprobíhá normálně (třeba kvůli hormonálním změnám nebo zánětu), folikul nepraskne a vajíčko společně s hromadící se tekutinou zůstane „uvězněné“ uvnitř. Tyto cysty většinou během několika týdnů zmizí samy od sebe. Někdy ale začnou dělat problémy, způsobují bolesti nebo poruchy menstruačního cyklu. V takových případech je nutná léčba antibiotiky, případně malý laparoskopický zákrok (odsátí jehlou).

Takzvaný syndrom polycystických ovarií (velké množství malých cyst, které pokryjí vaječníky) je častou příčinou neplodnosti. „Cysty vaječníku nejčastěji postihují ženy v plodném věku. Preventivní účinek má kombinovaná hormonální antikoncepce,“ říká gynekoložka Kamila Nouzová.

Cysta v prsu

Pokud vás vyděsí bulka, kterou si vyhmatáte při samovyšetření, většinou je to cysta. Může dokonce vyvolávat podobné příznaky jako zhoubný nádor: citlivost nebo poruchy menstruace. Takový nález je vždy třeba prověřit na mamografu a při sebemenších pochybnostech i pomocí biopsie (odběru malého vzorku tenkou jehlou). Podobným způsobem se odstraňují větší cysty, které způsobují ženě bolesti: Cysta se napíchne a její obsah odsaje injekční stříkačkou.

Foto: thinkstock

Na cystu se někdy přijde až při podrobném ultrazvukovém vyšetření, občas dokonce náhodou při zkoumání něčeho jinéhoFoto: thinkstock

Kde ještě mohou být?

Cysta v ústech se může vytvořit uvnitř slinných žláz, v čelisti, v dásních i v kosti. Většinou nebolí, ale překáží – tlačí na zuby, u dětí může zpomalit prořezávání zubů. Neléčené cysty v ústech se rády rozrůstají, proto se většinou chirurgicky odstraňují.

Cysty na ledvináchse neřeší, pokud jsou malé a ojedinělé. Větší se projevují bolestí v bederní oblasti a tmavou zapáchající močí. Závažným problémem je polycystická choroba ledvin. Postupným rozšiřováním ledvinových kanálků vznikne velké množství cyst, ledviny se postupně zvětšují, ztrácejí svůj typický tvar a cysty je doslova vyplní, takže nemůžou správně fungovat.

Kostní cysta postihuje ruce, bývá to následek množství mikroskopických zranění při práci se sbíječkou nebo motorovou pilou.

A co vy, našli vám někdy cystu?

Reklama

Načítám