Hlavní obsah

Jak proměnit malou kuchyň v paneláku? Paní Pavla ji může vyhrát!

Foto: Archiv

Paní Škurková si přeje modernější kuchyňskou linku, na které by bylo víc místa při vařeníFoto: Archiv

Reklama

Kdo ví, na co mysleli socialističtí architekti, když projektovali v panelových domech kuchyně. Místem rozhodně neplýtvali, takže se při vaření hospodyňka často plete sama sobě. A to je čas napravit!

Článek

Chceme vám představit další finalistku soutěže o novou kuchyňskou linku za sto tisíc. Tentokrát jde o Pavlu Škurkovou ze Šumperka.

Paní Škurková pracuje jako dělnice v místní velké továrně. Právě kvůli práci málem přišla i o svou účast ve finále této soutěže. Zmeškala totiž kvůli přehozené směně a zapomenutému mobilu první schůzku s odborníky, kteří si přijeli vše vyměřit a domluvit se na tom, co by v kuchyni rozhodně chtěla. Druhý pokus ale vyšel, takže se můžete podívat na to, jak by mohla v případě výhry právě její kuchyně vypadat.

Paní Škurková bydlí v klasickém panelákovém bytě s úzkou kuchyní. Při projektování kuchyně do prostoru, jehož užitnou hodnotu socialističtí architekti ne zcela promysleli, se návrháři z Oresi, partnera naší soutěže, museli velmi soustředit na ergonomii.

„V malé kuchyni vždy bojujeme o každý kousek pracovní plochy a úložného prostoru. Vše musíme uspořádat velmi pečlivě tak, aby jednotlivé kuchyňské operace na sebe navazovaly a člověk se při vaření nepletl sám sobě do cesty a pod rukama,“ vysvětluje Veronika Vančurová ze studia sponzora soutěže, které je v Šumperku.

Ve snaze uspořádat novou kuchyň co nejúčelněji byla dobrou pomocnicí odborníkům i sama paní Škurková. „Mám docela dobrou prostorovou představivost a s dcerou, která už se mnou nebydlí, jsme často vymýšlely, jak by mohla případná nová kuchyně vypadat,“ vysvětluje.

Ostatně i proto občas zašla do studia sponzora soutěže – pro inspiraci k úvahám, jakou kuchyňskou linku by si pořídila, kdyby měla dostatek financí. „A pak jsem náhodou na stránce ProŽeny.cz našla tuhle soutěž. Ihned jsem nafotila stávající kuchyň a poslala, i když jsem v úspěch moc nevěřila,“ přiznává paní Škurková, která odborníkům přiznala, že od té doby, co žije sama, vaří spíše minutky – a vaří i na víc dní dopředu tak, aby měla jídlo s sebou do práce.

Majitelce kuchyně se líbí moderní styl, má ráda jednoduchost – a přesně taková by měla být i její nová kuchyň. Jediné, co by chtěla zachovat z té staré, je umístění volně stojící lednice mimo – v jídelním koutě.

Foto: archiv firmy

Modelová řada Nordiq řady Dolti je v návrzích za padesát i sto tisíc. Takhle pak vypadá v reáluFoto: archiv firmy

Návrhářka Veronika Vančurová jí doporučila světlejší barvy pro optické zvětšení prostoru. Zároveň spolu vyřešily obvyklý problém starých paneláků v podobě rohové zděné spížky, ve které se drží vlhkost a skladovací prostor nejde efektivně využít.

Veronika navrhla vybourat příčku, která tvoří spíž, a umístit tam moderní potravinovou skříň s dvířky v dekoru celé kuchyně a s dokonalým plnovýsuvným drátěným systémem. Kvalitně provedený drátěný systém českého výrobce (Mivokor) tvoří ve výbavě stotisícové varianty výraznou položku, ale jednoznačně celou kuchyň modernizuje a zcela zásadně mění dosavadní uživatelský komfort paní Škurkové.

„Cena drátěného systému občas zákazníky na první pohled zarazí, protože znají z různých obchodů levnější varianty asijského původu. Kvalita námi preferované české značky je ale nesrovnatelná a drátěný systém bude dlouho a spolehlivě sloužit,“ říká Dušan Všelicha ze sponzorské firmy.

Zároveň vybouráním příčky získala paní Škurková trochu prostoru pro volně stojící lednici, která pak už nezasahuje do dveří do vedlejší místnosti. Pro celkové sjednocení vzhledu navrhla Veronika i jídelní stůl z materiálu pracovní desky.

Kuchyň za 50 000 Kč

V návrhu za 50 000 se základními spotřebiči (trouba, varná deska, digestoř, dřez, baterie) použili návrháři systém Dolti.

Foto: archiv firmy

I nejlevnější varianta nabízí všechny základní spotřebiče a dostatek místa na práci i dost úložného prostoruFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Úzký prostor kuchyně působí opticky větší díky použití světlých barevFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Lednici chtěla majitelka ponechat v jídelním koutě. Stůl je v návrhu ze stejného materiálu, jako pracovní deskaFoto: archiv firmy

Kuchyň za 100 000 Kč

I v tomto případě jde o systém Dolti. V ceně 100 000 Kč najdete plné vybavení spotřebiči – je tam horkovzdušná trouba, varná deska, myčka, vestavná mikrovlnka, třídicí koš na odpadky, dřez, baterie, ale i zmíněný drátěný systém v nové potravinové skříni.

Foto: archiv firmy

Vanilkový odstín korpusu prosvětlí místnost a ta bude působit jako daleko většíFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

I tato varianta nabízí velké množství úložného prostoru, což majitelka velmi oceňujeFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Jeden z návrhů této varianty využívá tmavého lávového korpusuFoto: archiv firmy

Kuchyň za 135 000 Kč

Pokud by si chtěla paní Škurková k výhře připlatit, pak by za 35 000 Kč mohla mít kuchyň z řady Livanza. V ceně je i plná sada spotřebičů, drátěný systém, horní výklopy.

Foto: archiv firmy

Kuchyň Livanza má velmi módní povrch, který nejen vypadá luxusně a elegantně, ale je i velmi kvalitníFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

I v této variantě lze ocenit, jak návrháři pracovali s velmi stísněným prostorem panelákové kuchyněFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Nová potravinová skříň vytvořila víc prostoru i pro volně stojící ledniciFoto: archiv firmy

Doufáme, že vás návrhy řešení úzké panelákové kuchyně inspirují.

Reklama

Související témata:

Načítám