Hlavní obsah

Datum spotřeby berte s rezervou. Kdy se jídlo skutečně kazí?

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Datem spotřeby, uvedeném na obalu potraviny, se ne vždy vyplatí řídit na sto procent. Může se totiž stát, že vinou špatné manipulace nebo skladování se potravina zkazí dříve. Zároveň je mnoho potravin i po uvedeném datu naprosto v pořádku.

Článek

Škoda každé potraviny, která je vyhozená zbytečně. A prošlé jídlo nám zase nemusí udělat dobře. Pojďme si říct pár pravidel, jak poznat, kdy se potravina už skutečně kazí, a kdy se dá ještě bez problému sníst.

I náznak plísně hned vyhoďte

Když na ovoci, chlebu, sýru a jiné potravině objevíte byť jen malou ťupku plísně, celou ji vyhoďte. To samé platí, když si koupíte balení jahod nebo třeba cherry rajčátek a objevíte plíseň mezi dvěma třemi kousky. Trhá to srdce, ale všechno musí letět do koše. Podhoubí plísně totiž není viditelné, a přestože se zdá plíseň malá, může být v potravině už pořádně prorostlá. Proto řešení typu „ukrojím postiženou část a zbytek sním“ je dobré jen pro oko. Jednorázové požití plesnivé potraviny vám přivede nanejvýš zažívací potíže, častá konzumace ale ohrožuje játra, ledviny a může přispět k rozvoji nádorových onemocnění.

Mléčné výrobky i po datu spotřeby

Co naopak hned do koše letět nemusí, jsou neotevřené mléčné výrobky, u kterých už prošlo datum spotřeby. Vyhazovat je možná považujete za obezřetné, ale ve skutečnosti je to zbytečné plýtvání. Ve většině případů pár dní prošlému jogurtu, mléku, tvarohu a dalším vůbec nevadí. Obvykle se uvádí doba jeden týden, kdy lze tyto produkty (při správném skladování) bez problému konzumovat.

Mléko či jogurty se navíc nekazí, ale kysnou, což vlastně znamená, že se mění na jiné produkty jako kefír nebo kysaný mléčný nápoj. Tím vás nenabádáme k jejich konzumaci – kyselé mléko není každému po chuti. To spíš, abyste věděli, že se nemusíte bát. Mléčné výrobky jednoduše prohlédněte a očichejte. A ještě si pamatujte, že jsou-li mléko či tvaroh nahořklé, pak už jsou skutečně zkažené.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Například jogurt může být dobrý klidně i týden po datu spotřebyFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Zkažené maso poznáte hlavně čichem

U masa buďte obzvlášť obezřetní. Zkazí se snáze a oproti jiným výrobků je zde také o něco větší riziko, že si ho zkažené donesete už z obchodu. Důvodem je, že je poměrně náročné na skladování. Proto maso i ryby pečlivě kontrolujte vždy, i když datum spotřeby ani zdaleka nevypršelo. Opět vsaďte na své smysly. Zkažené maso mění barvu, obvykle ztmavne. Varovný signálem je i lepkavý povrch. Uzeniny bývají scvrklé nebo z nich teče tekutina. Nejspolehlivěji ale poznáte zkažené maso podle zápachu, jakmile páchne, pryč s ním.

Vajíčkový trik

Také vajíčka patří mezi potraviny, které po datu spotřeby nemusíte hned vyhazovat. Pokud se skladují v chladu, vydrží i déle než běžně počítaných 28 dnů od snesení. Existuje trik, díky kterému snadno zjistíte, zda už je vajíčko zkažené, nebo ne. Dáte ho do sklenice s vodou a čekáte, co udělá. Když jde rovnou ke dnu, je ještě v pořádku. Když se nadnáší nebo přímo plave u hladiny, pak je zkažené.

Foto: jarabee123, Shutterstock.com

Vajíčka v lednici vydrží déle než jen avizovaných 28 dnů od snůškyFoto: jarabee123, Shutterstock.com

Po otevření datum spotřeby neplatí

Ještě jedna důležitá věc na závěr. U žádné z potravin neřešte datum spotřeby poté, co jste je načali. Otevřete-li balíček šunky, kde je datum spotřeby za 14 dní, v této chvíli platí, že byste ji měli spotřebovat do druhého dne. Stejně tak maso. U mléčných produktů se hovoří o třech dnech. Zkontrolovat potravinu očima a nosem se vyplatí vždy.

Reklama

Související témata:

Načítám