Hlavní obsah
3,0
(281)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tento závin má hned dvě nesporná plus: poměr těsta a náplně hraje mnohonásobně víc do karet vláčné náplni a díky použití smetany nemusíte mák ani předem vařit, takže celá jeho příprava nezabere ani pět minut.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 štrúdl
  • 300 g máku
  • 200 g zakysané smetany
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička skořice
  • 2 ks jablek
  • 1,5 lžíce škrobu
  • 120 g cukru moučka
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 250 g listového těsta
Článek

Postup

01.

Mák smíchejte se smetanou, vejci, skořicí, najemno nastrouhanými jablky, škrobem (díky němu bude náplň pěkně držet) a cukrem.

02.

Z těsta vyválejte obdélník, do středu rozložte náplň, zabalte, konce zahněte pod závin a spojem dolů štrúdl položte na plech vyložený pečicím papírem.

03.

Potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte asi půl hodiny při 180 °C dozlatova. Počkejte, až závin trochu vychladne, a teprve poté ho posypejte moučkovým cukrem.

Tip: K tomuto závinu s extra porcí máku mě inspirovala pardubická bloggerka Ilona, jejíž další recepty najdete na Facebooku na stránce Holka v zástěře.

Po jaké náplni koláčů a buchet saháte jako první?

Reklama

Načítám