Hlavní obsah

Dietní pečínka: Králík na zelenině a bílém víně

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už víte, co budete vařit o víkendu? Máme pro vás recept, kterým uspokojíte masožravého chlapa, vybíravé děti i smysl pro zdravé vaření. Králík v kombinaci s kořenovou zeleninou je totiž to pravé ořechové pro všechny!

Článek

Možná to znáte taky. Každý čtvrtek a pátek si marně lámete hlavu, co uděláte o víkendu k obědu. Na obligátní otázku, na co by měla rodina chuť, se dočkáte konstatování, že je jim to jedno, a nápad na něco nového je v nedohlednu. S tímhle receptem ale chybu prostě nemůžete udělat.

Králičí stehna na zelenině

Na 4 porce potřebujete: 4 přední nebo zadní králičí stehna, sůl, pepř, rostlinný olej, 2–3 mrkve, 2 cibule, 3 řapíky celeru, 1 petržel nebo pastinák, malý pórek, jablko, 2 bobkové listy, lžičku celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 200 ml suchého bílého vína, 200 ml drůbežího nebo králičího vývaru

Postup: Stehna očistěte a ze všech stran osolte a opepřete. V hlubokém hrnci, který můžete dát i do trouby, rozehřejte olej a maso na něm z obou stran osmahněte dozlatova. Mezitím mrkve nakrájejte na kolečka, cibuli na osminy, celer a petržel nakrájejte nadrobno, pórek na asi 3 cm silné špalíčky a jablko na kostičky. Maso vyndejte z hrnce a ve výpeku orestujte zeleninu a všechno koření.

Troubu zapněte na 190 °C. Když začnou kraje zeleniny zlátnout (trvá to asi osm až deset minut), podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přidejte vývar a do zeleniny „usaďte“ i opečená stehna. Přiklopte poklicí a vložte do trouby. Po zhruba 45 minutách sundejte poklici a podle potřeby podlijte ještě trochou vývaru nebo vody. Vložte zpět do trouby, tentokrát už bez poklice, a ještě asi 25 až 30 minut dopečte. Podávejte s bylinkovými bramborami.

Máte rádi králičí maso a milujete klasiku? Pak vyzkoušejte králíka na slanině s květákem.

Reklama

Načítám