Hlavní obsah
3,0
(60)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

S křupavou kůrkou, nadýchanou střídou a voňavou! Přesně takovou bagetu koupíte v českých obchodech jen stěží. A i kdyby – tahle je stejně lepší. Upéct ji doma vás naučí bloggerka Maškrtnica!

4 hod., 50 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 baget
  • 600 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 18 g soli
  • 380 ml vody
Na kvásek
  • 300 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 1 kousek čerstvého droždí
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Pro přípravu domácí bagety si budete muset vytvořit vlastní bagetový kvásek – poliš. Kvasnice o velikosti asi 1 x 1 cm rozdrobte do vlažné vody, přidejte mouku, vše promíchejte a je to. Misku jen přikryjte fólií a nechte obsah v pokojové teplotě zrát přibližně 12–16 hodin.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

V robotu promíchejte mouku s vodou a kvasnicemi, opravdu krátce prohněťte a nechte základ asi 15 minut stát. Pak do směsi přidejte sůl, vyběhlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Možná se vám bude zdát trochu řidší – ale neřešte to – další kynutí ho dostatečně zpevní. Velkou mísu vymažte olejem a přendejte do ní těsto a přikryjte ho víkem nebo fólií.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

A teď máte dvě možnosti: buď nechat těsto dalších 12–16 hodin v lednici jen tak, anebo zvolit variantu s překládáním. Ta spočívá v tom, že těsto kyne v uzavřené nádobě na teplém místě 2 hodiny od chvíle, kdy jste ho zadělali, s tím, že ho dvakrát po 45 minutách natáhnete a přeložíte (jako byste postupně překládali papír formátu A4 na menší, přibližně A6 – těsto se ale nezmenší, jen pomůžete lepšímu vyvinutí lepku a provzdušníte je).

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Zapněte troubu na 250 stupňů Celsia ohřev zeshora a zespoda (ne horký vzduch). Pozor, doprostřed trouby na rošt je nutné vyskládat šamotové cihly, kámen na pečení nebo litinový tál. Na dno trouby položte hlubší prázdný plech. Vše se musí přibližně hodinu až hodinu a půl nahřívat – v případě, že máte tlustý kámen, litinovému tálu stačí i půlhodina.

05.

Těsto rozdělte postupně na pět stejných bochánků. Každý z nich propracujte tak, že vždy kraje naskládáte směrem do středu. Těsto můžete i mírně poplácat.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Deset minut nechte každý bochánek odpočívat, poté berte jeden po druhém, srolujte ho do ruličky a plochými dlaněmi vytvarujte podlouhlou bagetu. Bagety skládejte vedle sebe švem nahoru na plech s pomoučněnou lněnou utěrkou. Mezi každou bagetou nezapomeňte vytvořit sklad tak, aby se při kynutí nespojily. Pečivo teď musí ještě asi hodinu a půl kynout (možná i dvě hodiny), nebo je můžete opět schovat do lednice a nechat kynout déle.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

07.

Připravte si tenké prkénko, které pomoučněte. Vykynuté bagety na ně překlopte (teď budou tedy švem dolů) a nožem na pečivo každou svrchu na několika místech nařízněte (asi do hloubky 0,5 cm, čepel trochu nakloňte). Do jedné ruky vezměte sklenici asi se 100 ml vody, do druhé prkénko s bagetami.

08.

Otevřete troubu, přímo na šamotové cihly lehkým grifem shrňte bagety a rychle naljte vodu do plechu na dně trouby. Zavřete a asi 10 minut čekejte. Bagety by měly vyběhnout a mírně zezlátnout.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

09.

Po 10 minutách můžete troubu na pár vteřin otevřít a nechat utéct páru, aby se vytvořila křupavá kůrka. Celkem po 25 minutách by mělo být hotovo. Upečené bagety postříkejte zlehka vodou z rozprašovače a na mřížce nechte vychladnout.

Reklama

Související témata:

Načítám