Hlavní obsah

Domácí ovocné knedlíky: Známe 3 vylepšené recepty!

Foto: Jakub Jurdič

Ovocné knedlíky lze připravit snad na tisíc způsobů. Vybrali jsme tři zaručenéFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Chcete svým domácím ovocným knedlíkům přidat přídomek exkluzivní? Žádný problém! Připravili jsme hned tři rozdílné recepty, se kterými neuděláte chybu. Chutnají báječně!

Článek

Zkusíte kynuté, nebo raději z bramborového či tvarohového těsta? Ať už se rozhodnete pro jakoukoli z variant, vezměte si k ruce následující recepty. S těmihle vychytanými náplněmi i posypem či krémem bude výsledek dokonalý. Nedřív ještě pár rad: knedlíky se obvykle vaří 6–8 minut dle velikosti v osolené vodě. Po vyndání je nutné každý okamžitě propíchnout vidličkou, aby z něj vyšla pára. Vyplatí se do mísy nalít rozpuštěné máslo, aby neoschly. A teď vzhůru do vaření!

Tvarohové knedlíky s medem

V čem jsou jiné: Klasický tvrdý tvaroh nahrazuje lahodná medová zakysanka.

Na 4 porce potřebujete:250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky, 50 g másla, špetku soli. Na náplň: 2 hrsti lesních plodů (kombinace malin a ostružin), 200 g zakysané smetany, 2 lžičky medu, 4 lžíce cukru moučka, rozpuštěné máslo na přelití

Foto: Jakub Jurdič

Tvarohové těsto je snadné na přípravuFoto: Jakub Jurdič

Postup:Do mísy dejte tvaroh, vejce, mouku a vše dobře promíchejte. Doplňte rozpuštěné máslo i sůl a rukama rychle vypracujte chladné těsto. Z něj ihned oddělujte části, ze kterých v dlaních tvořte placičky. Do středu každé naložte po ostružině a malině a zabalte je v hladký knedlík. Tvarohové knedlíky vařte v osolené vodě 6–7 minut, dokud nevyplavou na povrch. Pak je vyndejte, zalejte rozpuštěným máslem a nechte mírně zchladnout.

Zakysanou smetanu smíchejte s medem. Knedlíky podávejte přelité máslem, posypané moučkovým cukrem s kopečkem sladké zakysanky a rozmačkaným zbytkem ovoce.

Bramborové s meruňkami

V čem jsou jiné: Uvnitř meruňky na vás čeká sladké marcipánové překvapení.

Na 4 porce potřebujete:700 g vařených a oloupaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl. Na náplň: 12 meruněk, 150 g másla + navíc na přelití knedlíků, 50 g marcipánu, 60 g strouhanky, moučkový cukr

Foto: Jakub Jurdič

Vařené brambory jako hlavní přísada nejsou tolik známé, přesto se je nebojte vyzkoušetFoto: Jakub Jurdič

Postup: Studené uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte k nim mouku, vejce a sůl. Rukama vypracujte soudržné těsto. Meruňky očistěte, vypeckujte a do jádra každé vložte kuličku z marcipánu. Z bramborového těsta tvořte v dlani placičky, do kterých balte meruňky. Knedlíky vařte v osolené vodě 7–8 minut. Poté je vyndejte, propíchejte vidličkou a pokapejte rozpuštěným máslem. Na zbytku másla na pánvi opražte strouhanku. Když začne vonět, stáhněte pánev z plotny a dosypejte do ní moučkový cukr. Knedlíky podávejte přelité máslem, posypané sladkou strouhankou.

Kynuté s vanilkovou omáčkou

V čem jsou jiné:Snadná vanilková omáčka šťavnaté švestky skvěle doplní.

Na 4 porce potřebujete: 500 g hrubé mouky, 10 g droždí, 1 vejce, 250 ml mléka, špetku soli a 2 lžičky cukru, 12 švestek, hladkou mouku na posypání, rozpuštěné máslo na polití. Na omáčku:1 vanilkový pudinkový prášek, 600 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce cukru krupice, 20 g másla

Foto: Jakub Jurdič

Milujete vůni kynutého těsta? Není co řešit!Foto: Jakub Jurdič

Postup: V části vlažného mléka rozmíchejte cukr a rozdrobte do něj kvasnice. Do mísy mezitím odměřte mouku, vejce, zbytek mléka a špetku soli. Po chvíli doplňte vyběhlý kvásek a rukama vypracujte pevné těsto. Zasypte ho hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte půl hodiny kynout.

Poté těsto na pomoučněném vále rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Rádýlkem ho rozdělte na čtverce o straně asi 6 cm a do středu každého položte vypeckovanou švestku. Knedlíky zabalte, zahlaďte a nechte ještě asi 10 minut kynout. Poté je vhoďte do vroucí osolené vody a vařte je 8–10 minut. Když je hotovo, přendejte je do mísy, propíchejte vidličkou a zalejte máslem.

Pak už stačí jen připravit omáčku: Do kastrůlku nalijte mléko, rozmíchejte v něm pudink i veškerý cukr a směs přiveďte k varu. Když ji stáhnete z plotny, rozpusťte v ní máslo a je to. Knedlíky podávejte přelité vanilkovou omáčkou.

A jak děláte ovocné knedlíky doma vy? Přidávejte své tipy do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám